För ett tag sedan sa min son att han tycker att jag har börjat tala högt. Jag blev lite förskräckt, och efter en millisekund fick jag lov att erkänna att jag hittills inte har varit helt ärlig mot mig själv, för min hörsel är inte som den har varit. Den har blivit lite sämre.
När jag var liten hade jag många inflammationer i mellanörat med sprucken trumhinna som resultat, samt många andra infektioner. Och nu när jag är äldre flyger jag mer än jag gjort förr. Jag vet inte om flygningar och i vilken utsträckning det skulle kunna påverka människor, men vad jag vet, genom egen erfarenhet, är att det gör mycket ont i mina öron vid landning. Dessutom har min trumhinna faktiskt sprickigt en gång vid landning, så illa att det började blöda och vara efteråt. Saker som har påverkat min hörsel negativt och som jag nu valt att fokusera mer på, för att hålla min hörsel så frisk och stark som möjligt.
Hörseln är både en komplicerad och känslig mekanism. Örat har olika delar: ytterörat, mellanörat och innerörat. Dessutom innehåller örat tre sinnen; uppfattningen av ljud, positions- och accelerationssinnen, varav de två sista tillsammans med synen påverkar balansen. När örats funktion inte fungerar som det ska kan det uppstå många symptom varav de mest vanliga är nedsatt hörsel, yrsel, ringningar, pip, och öronsus (tinnitus).
Med åldern minskar vår förmåga att höra. Orsakerna till nedsatt hörsel är ofta åldersförändringar, virusinfektioner, bakteriella infektioner, allergi, långvarigt och konstant buller, biverkningar av medicin m.m. Kirchheiner skriver i sin bok ”Alternativ ålderdom” att problemen hos äldre människor kan bero på aspirin och fluorförgiftning i samband med vitamin- och mineralbrist.
Det uppskattas att fler än hälften av alla människor över 50 år har en eller annan form av hörselskada. Och det verkar som om det kan stämma i denna del av världen, var vi ständigt befinner oss i en miljö där bullret ökar hela tiden, både dag som natt. Efterhand blir det till och med allt mer vanligt att hörselskador börjar redan i 20–30-års ålder.
Nedsatt hörsel kommer ofta smygande, utan att man egentligen märker det. Bortsett från trafikbuller, buller från arbetsplatser m.m. finns det många källor till buller i ditt hem som t ex din hårtork, som hålls nära dina öron, och som du sätter på full effekt när håret ska torkas snabbt. Blender, kaffekvarn och andra köksmaskiner samt mycket användande av hörlurar är också en massa oljud för dina öron. Var uppmärksam på vilket buller du omger dig med i vardagen och använd hörselskydd om du arbetar i bullriga miljöer.
Kosten
Många av oss äter långt ifrån så hälsosamt som vi bör. Vi äter mat fylld med tillsatser och andra belastande ämnen. När kosten som vi äter under en lång period är fylld med kemikalier, mycket skräpmat m.m. börjar hälsotillståndet i vår kropp att lida. Som vid andra hälsotillstånd är en nyttig kost a och o för din hörsel.
Vet du att du inte tål eller är överkänslig mot ett visst livsmedel så stå på dig och undvik det. Om du i stället fortsätter att äta det kan det eventuellt bidra till att du får obehagliga, upprepade öroninflammationer och ökad slemproduktion.
Undvik vitt bröd och pasta. Undvik produkter med vete under en period och håll dig långt borta fån socker. Ät müsli med havre i stället för med vete och låt ditt dagliga bröd utgöras av ett grovt tågbröd, eventuellt blandat med dinkel för att få fibrer. Jag gör själv färska och goda söndagsfrallor utan vete. Det finns många recept på nätet och så finns det även många mat-/bakboksförfattare som du kan hämta inspiration från.
I stället för dina dagliga mjölprodukter finns det en rad spännande och mycket goda alternativ, som t ex rismjölk, mandelmjölk och havremjölk m.m. Vill du använda grädde finns det goda alternativ som t ex ris-, kokos- och sojagrädde, som vispas lika lätt som vanlig grädde.
Var försiktig med för fet mat med mättade fetter.
Ät mycket ananas, som hjälper till att minska inflammationer. Andra antiinflammatoriska och infektionshämmande livsmedel är vitlök och ingefära, som du kan låta ingå som ett dagligt inslag i din mat.
Ät också gärna fet fisk som t ex lax, makrill och sardiner. Låt också rikligt med pumpafrö, linfrö, solrosfrö, chia och hampafrö ingå i din dagliga matlagning.
Ät mycket både frukt och grönsaker samt kom ihåg både linser och olika bönor samt ägg och valnötter samt andra nötter.
Zinkbrist kan skada hörseln varför du kan tänka på att äta ostron, krabba och nötkött, som alla är rika på zink. Enligt den kinesiska medicinen är det bra att äta lamm och kyckling. Det räknas som värmande föda och hjälper njurarnas yangenergi. Det finns mycket information om hörsel och mat på natural-treatments-for.com
Var försiktig med kall dryck då för mycket kall mat och dryck kan bidra till förträngningar i örontrumpeten.
Låt bli att äta dig proppmätt. För stora mängder mat påverkar din vitalitet som i sin tur påverkar din hörsel. Det är bättre med små och lätta måltider – det vittnar erfarenheten om.
Tips
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips kring kosttillskott som hjälper hörseln.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001