Korte nyheter – juni 2016

Korte nyheter - juni 2016

Nytt rekordår på väg
Turismen fortsätter att växa på Costa del Sol och ökningen är så markant att flera personer inom branschen kallar situationen för en boom. ”Ökningen under de senaste två åren har varit onaturligt stor. Bara under vintern – oktober till mars – har antalet turister ökat med 12 procent jämfört med förra året, som också var ett fantastiskt år”, säger Elías Bendodo, ordförande för Costa del Sols turistråd i en större intervju med dagstidningen Málaga Hoy.” Visst är kusten ett attraktivt resmål men den enorma ökningen beror även på osäkerheten och rädslan att resa till länder som Turkiet, Tunisien och Egypten”, säger Elías Bendodo, som tillägger att Costa del Sols viktigaste uppgift nu blir att ge alla turister en positiv upplevelser för att förstärka sin roll som ett attraktivt resmål. Under 2014 rundade Costa del Sol den magiska gränsen på 10 miljoner turister. Förra året låg besöksantalet på 10,6 miljoner personer och nu tyder allting på att det totala besöksantalet för 2016 landar på 11-12 miljoner turister.

Grym mördare i Málaga erkänner
23 september 2013 är ett datum som invånarna i Málaga-stadsdelen ”La Luz” sent kommer att glömma. Det var då som föräldrarna till en ung kvinna skulle leta efter sin dotter i hennes lägenhet då hon varken varit på jobbet eller lämnat deras femåriga barnbarn på förskolan. Först kunde föräldrarna inte komma in i bostaden varför de med hjälp av en stege klättrade in genom ett fönster. Väl inne i lägenheten fann de sin dotter, sitt barnbarn samt sin före detta svärson i sängen, helt blodiga. Dottern och barnbarnet var döda, men det var inte den före detta svärsonen. Han hade bara lagt sig tillrätta mellan sina två offer. Den unga kvinnans föräldrar lyckades fly från platsen och kort därefter anhölls den före detta svärsonen av fyra poliser när han försökte fly från staden.
I mitten av maj erkände den åtalade morden och accepterade 43 års fängelse, vilket är åklagarmyndighetens krav.
Gärningsmannen och den mördade kvinnan hade varit gifta i fem år, innan de skilde sig för fem år sedan – samma år som deras dotter föddes. Under rättegången berättade mördaren att det var kampen om vårdnaden om parets dotter som var motivet till morden.

KN benalmadena havn

Benalmádena har stora skulder
Trots statliga hjälppaket kämpar de flesta kommuner i Málagaprovinsen fortfarande med stora ekonomiska problem. Värst är det i de två kommunerna Alozaina och Guaro i Sierra de las Nieves, norr om Marbella. Men det råder även stora problem i Benalmádena, som är den tredje mest skuldsatta kommunen. Benalmádena kommun har en total skuld på 115 586 000 euro till banker, Skatteverket samt Seguridad Social. Om denna fördelas på stadens invånare blir skulden 1 736 euro per person – oavsett kön, ålder och nationalitet. ”Vi lider av effekterna av många års dålig planering och oansvarig ekonomisk förvaltning. Det var speciellt mellan 2003-2007 som utgifterna skenade iväg och investeringarna spårade ur under Enrique Bolín”, förklarar Víctor Navas från PSOE, som i dag är Benalmádenas borgmästare tack vare en bred kollation mellan fyra mindre partier. ”Visst fick vi vårt länge önskade sjukhus i staden men priset på 20 miljoner euro var mycket höge än vad som beräknats i budgeten. Dessutom byggdes en parkeringsplats, ”Balmoral”, för fyra miljoner euro för att sedan säljas för bara en miljon euro”, beklaga Víctor Navas, som kämpar med att sänka stadens skuld utan att det ska drabba framtida investeringar.
Bara 22 av Málagaprovinsens 103 kommuner är i dag skuldfria.

KN BBVA

BBVA:s prognos säger tillväxt, men…
Den spanska storbanken BBVA säger att Spanien kommer att se en tillväxt på 2,7 procent både i år och nästa år. Dessutom säger banken att Spanien kommer att kunna skapa en miljon nya arbetstillfällen under de kommande två åren och därmed minska arbetslösheten till under 18 procent. Men bankens chefekonom, Jorge Sicilia, ser även tydliga svaghetstecken i den spanska ekonomin. ”Vi kan hålla en förnuftig tillväxt under de kommande två åren då de ljumma vindarna kommer att fortsätta blåsa över landet. Men om vi vill se en tillväxt på lite längre sikt måste det dock ske någonting på den politiska scenen”, menar han. På samma sätt tror bankens ekonomer att Spanien genom ganska få justeringar han nå EU:s krav på ett offentligt budgetunderskott på högst tre procent. ”Med en årlig tillväxt på 2,7 procent behövs det inte mycket för att sänka budgetunderskottet till under tre procent”, skriver banken i sin kvartalsrapport.
Tillväxt är det även på bostadsmarknaden, om än ytterst liten. Under årets första kvartal gjordes 6 173 bostadsaffärer i Málagaprovinsen, enligt den spanska statistiska centralbyrån (INE), vilket är 1,5 procent fler än förra året. Det är en markant mindre ökning jämfört med första kvartalet från 2014 till 2015, när antalet bostadsaffärer ökade med 14 procent.

KN miljoekatastrofe

Årtiondets största miljökatastrof
Helgen den 14-15 maj brann det i Europas största station för bildäck. Röken från branden var så farlig att den var hälsovådlig för de nästan 9 000 invånare i närheten, som tvingades evakueras.
Soptippen i den lilla staden Seseña, nära Toledo, ca 100 km söder om Madrid, är en tråkig historia om en politisk konflikt som invånarna och miljön nu får betala priset för. Soptippen förlorade faktiskt sin licens 2010 och skulle byggas om till en återvinningsstation. Men varken kommunen eller de två landstingen Castilla La Mancha och Madrid, som soptippen är fördelad över, gjorde någonting åt planerna. De tre instanserna kunde inte koordinera varken rengöring, underhåll eller bevakning av den gamla soptippen. Därför avbröts avtalet med underhållsföretaget i februari baserat på att ingen av de tre ville betala. Som vakt på platsen har det bara funnits en enda person, dagtid, och kvällar samt nätter har det alltså inte varit någon bevakning alls och vem som helst, som pyromaner, har haft tillträde till platsen. Under branden brann fem miljoner bildäck och spred farliga cancerframkallade oljor, kemikalier samt andra giftiga ämnen i de närliggande städerna och vidare ut i atmosfären.
Historien från Seseña är inte bara en tråkig historia som ingen vill ta ansvar för. Det är även årtiondets största miljökatastrof i Spanien.

KN malaga strande

Krav på stränderna i Málaga
Hela 22 stränder i Málagaprovinsen har som bekant fått blå flagg i år men inte en enda strand i Málaga stad har erhålligt den internationella kvalitetsmärkningen. Och det finns ingenting att skryta kring med stränder som inte lever upp till förväntningarna kring förhållandena på stränderna. Människor efterfrågar nu att stränderna i Málaga stad ska förbättras och vänsterpartiet IU i Málaga uppmanar därför kommunen att förbättra kvaliteten av Málagas stränder. Ansvaret för att sätta upp riktlinjer för att förbättra kvaliteten av både sand och vatten, som nu är förorenat, har lagts på kompetenta myndigheter. I IU har man nyligen varnat om att de mottagit klagomål över situationen på stränderna och man vill därför förbättra kvaliteten av stränderna och städningen innan sommarsäsongen så småningom startar. Tills det sker kan vi bara hoppas att även Costa del Sols huvudstad snart ska kunna stoltsera med blå flagg.

KN ambassador

Ny svensk ambassadör till Spanien
Den svenska regeringen har i maj utsett en ny ambassadör till den svenska ambassaden i Madrid. Ambassadörsrollen, som nuvarande ambassadör Cecilia Julin haft sedan 1 september 2011, kommer att att övertas av Lars-Hjalmar Wide, som i dag är Stockholmsbaserat sändebud för Heliga stolen och Malta. 
Lars-Hjalmar Wide har en lång karriär som diplomat bakom sig. Han har tidigare arbetat vid bland annat ambassaderna i Havanna, Madrid, Tel Aviv och vid FN-representationen i New York. Dessutom har han varit chef för Amerikaenheten samt för dåvarande enheten för global säkerhet i Utrikesdepartementet och som generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter. Han har även tjänstgjort som chef för Jan Eliassons kansli under dennes ordförandeskap i FN:s generalförsamling, varit protokollchef på UD och förste hovmarskalk vid Kungliga hovstaterna samt ambassadör i Islamabad.
Lars-Hjalmar Wide tillträder sin nya befattning i september i år.

KN chili

Värdens starkaste chili växer i Guadalhorce
Världens starkaste chili går nu att hitta i en dal i Guadalhorce, i Málagaprovinsen. Unga entreprenörer använder hållbara och ekologiska tekniker och planerar att sälja både rå och tillagad chili i olika former, styrka och färger (inkl. vit). En del älskar dem medan andra ser dem som tortyr, men oavsett vad så ökar användandet av chili med uppskattade 2,5 procent per år. ”Hot chili är trendigt och försäljningen skjuter i höjden just nu – speciellt i USA, England, Kina och Italien, som är världens största användare av chilin”, säger Pedro Gallardo, som är en av entreprenörerna bakom världens starkaste chili i södra Spanien. Dessa unga entreprenörer har skapat märket ”Mucho Machor” för att sälja färska och tillagade chilis. De har valt 20 sorter som nu odlas i området för första gången. Företaget har siktat in sig på att producera ca 40 ton chili bara i år. ”Våra planer är att sälja färsk och torkad chili. Vi vill även gärna producera smaksatt olivolja, som ska säljas både i och utanför Spanien. Vi hoppas på att sälja pepparfrukterna i olika former under Mucho Marcho-märket”, förklarar Pedro Gallardo. Bland de olika sorterna finns den beryktade ”Carolina Reaper” som för stunden är upptagen i Guinness Rekordbok som världens starkaste chili.

KN papegoeje

Papegojor ett hot i Axarquíaområdet
De gröna papegojorna som kan ses i palmerna runt omkring i Spanien hotar nu de subtropiska växterna i Axarquíaområdet. Experter varnar om att de första papegojparen nu har setts i närheten vid Guadalhorce och Vélez-floden. Enligt experter utgör de små papegojorna som man kan se i parker och trädgårdar i och omkring städerna nu ett hot mot jordbruket i Málagaprovinsen och speciellt vid Vélez-floden i Vélez-Málaga samt i Guadalhorcedalen. ”Problemet med papegojorna är att de förökar sig snabbt och att det om 10 år kommer att vara omöjligt att hålla bestånden nere”, säger biologen och forskaren Antonio Román Muñoz från universitetet i Málaga. Biologens största bekymmer är att Axarquíaområdets värdefulla mango och avokado skadas av papegojorna, som ses som skadedjur för grödorna. Vetenskapliga undersökningar visar även att antalet papegojor kommer att fördubblas under de kommande fyra åren. De gröna papegojorna importerades till en början fån Sydamerika till Spanien, och såldes här som husdjur. En del av dem släpptes fria och under åren som gått har de koloniserat sig i städernas parker och trädgårdar, där det nu går att se dem titt som tätt.

KN blaa flag

Många blå flaggor på kusten
Fler än 20 stränder på Costa del Sol har tilldelats blå flagg inför den kommande sommaren. I år har 76 av Andalusiens stränder fått den blå flaggan – totalt 13 procent på nationellt plan. I Málagaprovinsen är det 22 stränder och fem hamnar som tilldelats äran av Föreningen för Miljöundervisning och Konsumentfrågor. Det är också de som har hittat de stränder och hamnar som uppnår de seriösa miljökriterierna samt har många olika faciliteter. Nyheten visar även det fantastiska med Andalusiens kustlinje och regionens engagemang för kvalitetsturism.
Den blå flaggan är ett internationellt kvalitetsmärke som visar att stranden har rent badvatten och säkrar en bra strandupplevelse. Förra året hade Spanien flest antalet blå flaggor i hela världen.

KN udlaendinge i malaga

Färre utländska residenter i Málaga
Under de senaste två åren har man i en av de mest kosmopolitiska provinserna i Spanien, dvs. Málaga, noterat att antalet utländska residenter minskar. Enligt preliminära siffror, som presenterats av Det Nationella Institutet för Statistik, har det totala antalet icke-spanska invånare i Málaga minskat med 9 348 personer under de senaste två åren. Sedan 2013 har totalt 60 000 personer försvunnit ur befolkningsregistret. En av de faktorer som bidrar till minskningen är att pengarna inte räcker lika långt som de en gång gjorde. Statistiken visar att det under se senaste åren försvunnit 219 danskar men bara 23 svenskar. Norge ingår dessvärre inte i dessa mätningar. Engelsmännen ligger i topp över utflyttade personer och förra året var det 5 600 färre britter i Málaga, och kvar var totalt 50 530. Även om en del danskar och svenskar flyttat bor det i dag totalt 4 087 respektive 5 096 danskar och svenskar på Costa del Sol.
Jämför man dessa siffror med 2015 har Málagaprovinsen förlorat över 9 000 residenter på ett år.
I dag är totalt 238 555 personer residenta här, vilket motsvarar 14,6 procent av befolkningen.

Häst- och hundägare gripna för djurmisshandel
Ägarna till 22 undernärda hästar och fyra undernärda hundar har gripits på en finca i Vélez Málaga, i ett område i El Trapiche. Enligt nationalpolisen har djuren hållits på så små ytor att det varit farligt för dem. Det handlar om två ägare på 44 respektive 75 år, som nu gripits för djurplågeri, undernäring samt försummande av hästar och hundar. I samband med nyheten har nationalpolisen publicerat en bild på en av de sjuka hästarna och det kan tydligt ses att djurets tillstånd är kritiskt. Hästen är inte bara mager utan har även öppna köttsår över hela kroppen. Enligt polisen råder det inga tvivel om att det handlar om djurmisshandel. Situationen bedöms så allvarlig att flera av djuren fått omedelbar veterinärvård, varefter de placerats hos olika föreningar för omvårdnad av djur. Misshandeln har dessvärre kostat en ponny livet. Denna ponny hade så allvarliga skador att man tvingades avliva den. Vidare var ingen av de fyra hundarna vaccinerade. Förutom magra hästar med öppna sår fann man en häst med ett öppet benbrott och en av hundarna kunde inte gå.

KN regn

Regnandet grundar för glädje på kusten
Regnet var ihållande Málagaprovinsen under maj och pågick under längre än en vecka. Inte speciellt roligt för de många turister från när och fjärran som kommit för att uppleva sol och värme, men i gengäld mycket positivt för provinsens bönder, natur och djurliv. Regnet har nämligen fyllt upp vattenreservoarerna till randen. Allt regnande har bäddat för lättnad och andrum i provinsen, som redan hade börjat förbereda sig på den torka som sommaren medför.
Speciellt vattenreservoaren ”La Conception”, i Sierra de las Nieves strax norr om Málaga, som är den vattenreservoar som ger dricksvatten till större delen av Costa del Sol, är nu välfylld, och gällande de andra vattenreservoarerna i Málagaprovinsen är de flesta nu nästan fyllda.

KN nerja

Sol över Nerja
Nerja är inte bara kustens pärla, nu är kuststaden även Spaniens pärla. Det blev resultatet efter en omröstning på portalen ”Hotel Info”, och som alltså korar Nerja till Spaniens charmigaste stad.
För Nerja är utnämningen en stor ära kopplat till ett stort PR-värde, även om det bara var kuststäder och inga storstäder som ingick i omröstningen. ”Tack för alla röster och för de positiva orden”, skriver stadens borgmästare Rosa Arrabal (PSOE) på Facebook. ”Vi gör allt för att hålla staden fin och för att ge besökarna en trevlig upplevelse”, fortsätter hon.
Den galiciska staden Ortigueira kom på andraplats i omröstningen medan Rota i Cádizprovinsen tog sig in på tredjeplatsen.

 
Izquierda Unida och Podemos slås ihop
De två vänsterpartierna Izquierda Unida (IU) och Podemos slås ihop till ett parti inför det kommande parlamentsvalet den 26 juni. Tanken om en koalition har funnits länge men blev alltså verklighet i maj. IU minskade under förra valet och fick bara två mandat i parlamentet medan partiets 923 000 röster kan konverteras till många fler mandat om de adderas till Podemos många röster. Orsaken är den spanska vallagen, enligt vilken, efter att rösterna räknas och mandaten fördelas i varje provins, knappast hjälper IU över spärren. Därmed förloras deras röster. De två partierna vill därför se en synergieffekt med den nya koalitionen.
Valkampanjen börjar officiellt i juni men strålkastarljuset ligger redan på den politiska scenen inför nyvalet den 26 juni.

Andalusiens största shopping- och kulturcenter
500 miljoner euro är vad det spanska företaget Intu är berett på att investera i det nya shopping- och kulturcentret i Torremolinos som En Suecos nyhetsbrev skrivit om tidigare. Företaget Intu har nu köpt marken bakom stadens kongresscenter samt fått godkänt av kommunen för projektet som kommer att mäta 54 750 kvadratmeter. Så nu förväntar sig Intu att få börja med projektet av Junta de Andalucía i september eller oktober. ”Detta blir Andalusiens största område för shopping, gastronomi, kultur och aktiviteter och det ska tas till en ny nivå”, förklarar Salvador Arenere, som blir ansvarig för projektet och vars bolag tidigare gjort ett liknande – ett mycket framgångsrikt projekt i Zaragoza. ”Det gäller att få invånarna i staden att njuta av utelivet för annars kommer de i framtiden att sitta hemma och handla via internet. Det är därför som vi vill erbjuda ett så stort utbud av kultur och aktiviteter året runt. Det kommer finnas skridskobana, en sjö med roddbåtar samt ett pariserhjul”, berättar Salvador Arenere, som inte utesluter att man också kan komma att bygga en skidbacke med konstgjord snö. Han uppskattar att projektet kommer att ta ett par år att genomföra och att det kommer att skapa 4 000 nya fasta arbetstillfällen.

KN udlejning

Uthyrningslägenheter ska nu legaliseras
Den nya lagen om registrering av uthyrningsbostäder i Andalusien har nu trätt i kraft. Registreringen är obligatorisk för alla som hyr ut bostäder i Andalusien, som samtidigt legaliserar deras uthyrning. Junta de Andalucía förväntar sig att 20 000 bostadsägare kommer att registrera sina uthyrningsobjekt under de kommande två månader, och majoriteterna av bostäderna ligger i Málagaprovinsen. ”Den nya lagen ska harmonisera med den privata bostadsuthyrningen. Som bostadsägare ska man uppfylla en rad enkla krav. Det gäller både bostadens kvalitet och så ska man betala skatt för det man tjänar på uthyrningen. Om man uppfyller det kan man hyra ut sin bostad som man vill utan att oroa sig”, säger Monsalud Galindo från Turistdelegationen i Junta de Andalucía, som via de många uthyrningsportalerna lätt kan spåra eventuella ickeregistrerade uthyrningsobjekt.
Tanken med lagen är att säkra en viss standard och säkerhet för bostadsägare samt att erhålla mer skatt till att bland annat täcka delar av de stora marknadsföringskampanjer som Juntan har i hela Europa.

 

KN tweet
Café Central Málaga retweetar systemet för att beställa kaffe i Málaga-trakten. Det är nämligen inte bara att beställa en café cortado eller café con leche, nej, här gäller det andra namn. Beställer du t ex en ”cortado” (kaffe med lite mjölk), kan servitören uppfatta den som någonting helt annat än vad du egentligen menar. Därför är det en bra idé att lära sig Málagasättet för att beställa kaffe.
På 1950-talet uppfann ägaren till Café Central i Málaga, José Prado Crespo, ett system för att beställa kaffe, för att undvika missförstånd kring hur kunderna ville ha deras kaffe. På den tiden hade man nämligen inte råd att missa en god kopp kaffe på grund av missförstånd. Tanken om ett så kallat kaffebeställningssystem sträcker sig således ända tillbaka till 1954 i form av en väggmålning i kakel i caféet. Ägaren till caféet samlade in olika önskemål och preferenser från sina kunder och satte ihop det till en lista bestående av nio olika sätt att beställa kaffe på. Dock saknades ett alternativ för att färdigställa den andra raden på väggmålningen, varför han så satte dit ett tomt glas som ett kul inslag. Tanken var alltså att påminna de kaffedrickande gästerna om de olika alternativen som fanns för att beställa en kaffe på samt att samla namnen för ett bestämt sätt att servera kaffe på för att undvika missförstånd.
Sedan dess, alltså sedan 1950-talet, har detta system att beställa kaffe på brett ut sig. Någonting som kaffemärket Santa Christina har tagit till vara på och säkrat genom att använda idén i sin marknadsföring. 60 år senare är detta system att beställa en kaffe på inte bara standard i Málaga utan även vedertaget i Spanien – det är nämligen både ett lätt och logiskt system med nio olika sätt att servera en kaffe på baserat på förhållandet på mängden kaffe och mjölk.

Mercadona anställer 5 000 till sommaren
Mercadona lovar 5 000 nya arbetstillfällen. Matbutikskedjan förbereder sig nu inför en hektisk sommar. Det innebär bland annat att det fattats ett beslut att anställa 5 000 personer över sommaren, anställningar som görs under maj. De nyanställda ska bland annat ersätta den redan befintliga personalen under semestrar samt möta de behov som uppstår i butikerna i turistområden, där försäljningen förväntas gå mycket bra.
Juan Roig är Spaniens tredje rikaste man och son till grundaren av Mercadona, som började som en liten köpmannabutik i Valencia. Föräldrarna kom senare att öppna elva små köpmannabutiker i trakten men sedan sonen tagit över företaget har det under de senaste 20 åren skett en explosionsartad expansion av den nu kända matbutikskedjan i Spanien. År 2015 fanns det totalt 1 574 Mercadona-butiker, med 75 000 medarbetare, fördelade över hela landet.
Föra året uppgick matbutikskedjans omsättning till 611 miljoner euro, en ökning på 12 procent jämfört med 2014.
Mercadona förväntas fortsätta sin expansion i Spanien och enligt Juan Roig har kedjan även planer på att ta steget in på den internationella marknaden. Fram tills dess är vi glada över de 5 000 nya arbetstillfällena som ges över sommaren.

Spanska ministrar ska göra vad de blir tillsagda i EU
Bortser man från Grekland är Spanien det enda EU-land som inte lyckas leva upp till EU:s ekonomiska krav. Spanien förväntas inte nå det övergripande målet om att sänka underskottet för de offentliga budgetarna till under 3 procent i år. Och inte heller nästa år, säger ekonomerna i Bryssel, som uppskattar att budgetunderskottet kommer uppgå till 3,9 och 3,1 procent. Övriga EU-länder ligger generellt på 1-2 procent i budgetunderskott. För Spaniens del handlar det om att staten spenderar 40 000 miljoner euro mer än den klarar av att generera. Av denna anledning har skatteministern, Cristóbal Montoro, och ekonomiministern, Luis de Guindos, fått sitta snällt och lyssna i EU. Bägge påpekar de att de reformer som behövs för att få bukt med problemet inte kan genomföras då den tillfälliga regeringen inte har majoritet i parlamentet. Men det förhindrar inte att Spanien får en bot för att inte leva upp till EU:s ekonomikrav. I Bryssel är man bekymrad över den politiska situationen i Spanien, men oförmågan att implementera de tidigare reformerna mellan centralregeringen och några av de spanska regionerna bekymrar även övriga EU.
Positivt för Spanien är dock att arbetslösheten minskat med 83 000 personer under april månad och alltså snabbt närmar sig gränsen på fyra miljoner arbetslösa.

Konungastigen skapar ej arbetstillfällen
Besökssiffrorna på Konungastigen, El Caminito del Rey, har stigit över all förväntan, men effekten på sysselsättningen i det lokala näringslivet har varit lika med noll. Återöppnandet av Konungastigen under mars förra året ingav förhoppningar om ökad sysselsättning i de närliggande städerna: Álora, Ardales och Antequera. Men hoppet har runnit ut i sanden då arbetslösheten i de tre städerna är oförändrad. Traktens hotell, restauranger och butiker vittnar annars om en ökad aktivitet, men alltså inte tillräckligt för att nyanställa. Det antas att majoriteten av de vandringsglada personer som besöker Konungastigen kommer från Málagaprovinsen och därmed bara gör en dagsutflykt. Därmed spenderar de inte heller mycket under deras besök i området.

10 000 kubikmeter sand till San Pedro
De kraftiga strömmarna och vårens höga vågor har drabbat stränderna i San Pedro hårt. Därför har kommunen i Marbella nu beställt 10 000 kubikmeter sand som ska läggas ut på stränderna i semesterstaden. Det är den största mängd sand som någonsin beställts till staden och det kommer att ta nästan en vecka att lägga ut sanden på stranden. ”Det vankas turistsäsong och vi tror att vi kommer att få den bästa säsongen någonsin, och då ska stränderna naturligtvis vara fina redan från dag ett”, säger Rafael Piña från kommunen.

Billigare att ringa med mobilen inom EU
Nu får mobilanvändare bättre möjlighet att använda mobilen under resor inom EU, det blir nämligen betydligt billigare att använda sin mobiltelefon i andra EU-länder. Enligt Energiministeriet får telefonbolagen nu bara ta ut bestämda roamingavgifter (dataroaming betyder att telefonen använder ett mobilnätverk som inte ägs av ens egen mobiloperatör) vid användande av mobiltelefonen inom EU. För utgående samtal blir nu priset: den nationella avgiften + max 5 cent per minut, för inkommande samtal: den nationella avgiften + max 0,0114 cent per minut, för sms: nationell avgift + max 2 cent per sms och för att ladda ned data: nationell avgift + max 5 cent per MB.
Alltså minskar roamingpriserna för samtal, sms och data inom EU med upp till 75 procent. Sammanlagt har EU-roamingpriserna minskat med över 90 procent sedan 2007, när regleringen av priserna började. De nya priserna började gälla den 30 april 2016 och priserna förväntas falla ytterligare under 2017. Då blir det nämligen tal om att priserna ska minska så markant att det ska kosta lika mycket att använda mobilen under semestern i ett annat EU-land som i ens egna hemland (inom EU). Detta kan dock ske först efter att EU funnit en lösning för de överföringspriser som telefonbolagen kräver varandra på i samband med roaming.

Den röda mattan återigen utrullad i Málaga
Återigen i år firades Málagas filmfestival och både skådespelare och biografbesökare sågs promenerade fram längs den röda mattan till några av stadens mest ikoniska monument, såsom Teatro Cervantes i den gamla stadsdelen, intill Plaza de la Merced. Här deltog de under premiärerna av en mängd filmer samt evenemang, och så fick de också se vem som tilldelades vilket pris.
En av prisvinnarna var den 40-åriga spanska skådespelerskan Paz Vega. Den internationellt kända skådespelerskan från Sevilla ärades nämligen med årets pris “Premio Sur” för filmen “La noche que mi madre mató a mi padre” (Natten när min mor dödade min far). Flera regissörer, tillsammans med skådespelare, presenterade sina filmer i Teatro Cervantes. För 10 euro var det också möjligt för gemene man att se film under filmfestivalen. Efter vardera film hyllades regissören, skådespelarna och teamet bakom filmen för deras arbete med stående ovationer i den drygt 150 år gamla byggnaden Teatro Cervantes.
Under festivalen hade dessutom ett flertal splitternya Audi-bilar ställts till förfogande till de många kända personerna, som med privatperson kördes mellan de olika platserna i staden.

Allt fler invånare i Málaga måste ha två jobb
Antalet personer som har fler än ett jobb i Málaga har ökat med 35 procent på fyra år. Således är det 17 244 personer i Málaga som har fler än två lagliga jobb och 518 personer om har fyra eller fler jobb. Ökningen av antalet personer som har flera anställningar är alltså markant, och det oavsett lön, vilken annars vanligtvis är generellt låg i Málagaprovinsen. Det är nämligen ingen nyhet att lönerna är lägre i Andalusien jämfört med övriga landet. Och det är en orsak till att en del personer inte bara måste ha två jobb utan fler för att överleva.
Málaga är den provins i Andalusien med näst flest personer med flera olika jobb – det är bara i Sevilla som antalet är fler – 20 320 personer.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.