Los Ángeles Malagueños de la Noche – Nattens Änglar i Málaga

Los Ángeles Malagueños de la Noche – Nattens Änglar i Málaga

nattens engle
 

”När Los Ángeles Malagueños de la Noche började 2007 var det mest hemlösa och mycket fattiga, många narkomaner, som kom för ett mål mat. Under krisåren däremot kom det människor från alla samhällsskikt. Ibland kom till och med mycket välklädda personer, som tydligt hade en annan bakgrund, men som förlorat allt de ägt under krisen. En del kom i fina kostymer eller dräkter, dyra märkeskläder, för de hade helt enkelt inga andra kläder, vissa hade inte ens tak över huvudet då banken tagit huset”, minns Ana María Savastano, som är volontär och hjälper till att förbereda och dela ut mat hos Los Ángeles Malagueños de la Noche, och fortsätter: ”I dag märks det att samhället har återhämtat sig lite. Vi ser inte de extrema kontrasterna längre, men det är fortfarande många som inte har mat på bordet eller tak över huvudet.”

1 miljon måltider
Los Ángeles Malagueños de la Noche serverar 2 500 måltider – frukost, lunch och middag – per dag, det bli närmare 1 miljon måltider om året. Varorna skänks till dem från bagerier, butiker, bönder och privatpersoner m.fl. Organisationen är helt ideell och de verkar nästan uteslutande med hjälp av volontärer och donationer, de får inga statliga eller kommunala bidrag mer än att har kommunens tillstånd och så hjälper kommunen dem med elektriciteten. Härav är de inte heller bundna av kommunens regler för denna typ av samhällshjälp och ber inte om några dokument, ställer inte heller några frågor, till dem som kommer för ett mål mat. Till Los Ángeles Malagueños de la Noche är vem som helst välkommen för att mätta en tom mage.

Ett frö från Milano
”Fröet till Los Ángeles Malagueños de la Noche började gro när en kvinna från Málaga reste på semester till Milano. Där, mitt i den italienska modestaden såg hon, vid en tunnelbaneuppgång, volontärer som delade ut smörgåsar till behövande. När hon kom tillbaka hem såg samma behov i Málaga och började tillsammans med några andra att bre smörgåsar hemma, som de därefter delade ut på stan”, berättar Ana María Savastano, och fortsätter: ”I dag är det lite annorlunda. Nu är vi totalt ett hundratal volontärer, med olika bakgrund; som hemmafruar, advokater och unga till personer som förr själva stod i kö för ett mål mat, som nu vill ge tillbaka. I lag hjälps vi åt att förbereda mat varje dag, hela året runt, oavsett väder. Varorna; allt från bröd, linser, kikärtor, socker, mjölk, apelsiner, kakao, kaffe, juice m.m., skänks till organisationen, och så förebereds och delas maten ut här”, säger hon, och pekar på Los Ángeles Malagueños de la Noches baracker på Plaza de la Religiosa Filipense Dolores Márquez, mellan Hotel Ibis och kyrkan Santo Domingo i Málaga, bara ett stenkast från Spaniens mesta varuhus El Corte Inglés.

Hjälp till medmänniskor men ingen religion
Los Ángeles Malagueños de la Noche bygger på ren vilja att hjälpa. Organisationens ordförande Antonio Meléndes Arcas förklarar att verksamheten inte är socialhjälp och inte heller kopplad till varken någon kyrka eller religion. Han är noga med att tydliggöra att det i stället handlar om hjälp till medmänniskor, och för det tror han på människors godhet. Och viljan att hjälpa finns, men medlen är knappa. Kantinen som verksamheten erhöll tillstånd för i november 2015, och som beräknades öppna under årets första kvartal, har fortfarande lås på dörren. Det är nämligen långt kvar med det praktiska, och det ser ut att ta tid innan de behövande kan sitta ned och äta samt komma in från gatan en liten stund.

Rå verklighet intill turiststråken
Till dess delas måltiderna ut på torget. Till frukost är det ofta kaffe eller choklad med en smörgås, kaffe och någonting annat sött som delas ut. Därefter förbereds lunchen, som alltid är en varm måltid, och senare, till kvällsmat, delas det ut smörgåsar, mjölk eller juice och någon efterrätt. Och varje gång maten ställs ut framför baracken ringlar kön sig lång på plazan, varifrån man tydligt ser provinshuvudstadens ståtliga katedral, i vars kvarter turisterna och välmående malagueños njuter i solskenet på uteserveringarna. Kvarteren med de smala gatorna nordväst torget, vittnar om en helt annan verklighet, där det vänds på varenda cent för att överleva.

_______

Svenska kyrkan bidrar
Det är onsdag eftermiddag och i Svenska kyrkan i Fuengirola är det fullt med aktivitet. Flera ungdomar från Svenska skolan i Fuengirola och några andra volontärer har mött upp för att förbereda dagens smörgåsar som ska levereras till Málaga.

”Vi samlas varje onsdag och brer 200 smörgåsar. Brödet beställs i förskott från ett bageri och pålägg, tonfiskröra och ost, handlas in så att allt är redo när skolungdomarna kommer. Normalt är det ca 12-15 elever från Svenska skolan och runt sex andra volontärer, samt personal från kyrka, och totalt tar det oss ca 45 minuter. Sedan kommer Kajsa Friberg och som hjälper till att transporterar smörgåsarna till Málaga”, berättar Lena Ottosson, assistent på kyrkan. Lena är också en av personerna bakom gruppen som kallar sig Nattens Änglar Humanitära Volontärer i Svenska kyrkan i Fuengirola. ”Det fanns ett intresse av att göra någonting för det spanska samhället, och så talade jag med Désirée Le Grand Ask, kurator på Svenska skolan i Fuengirola, och här är vi i dag”, förklarar hon.

Många bäckar små
Svenska kyrkan i Fuengirola har bidragit till organisationen i Málaga sedan förra våren. Först hjälpte de den Danska kyrkan på kusten i deras arbete att en gång i månaden samlade in smörgåsar från frivilliga, som kördes till Los Ángeles Malagueños de la Noche. Tanken att göra det till en mer frekvent aktivitet och intresset från skolungdomarna la grunden för Nattens Änglar Humanitära Volontärer i Svenska kyrkan i Fuengirola, som i dag alltså har det som en fast aktivitet för gruppen, som inte bara brer smörgåsar, utan de bidrar även till insamling av pengar till dessa genom t ex bullbak och försäljning på kyrkans marknader. En del av pengar kommer även från insamling under t ex dop och så har även SKUT i Uppsala bidragit med en del diakonala pengar till projektet.

Av Text och foto: Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.