Medicinsk termografi-scanning Smärtfri och icke-invasiv screening, som äntligen tar ett kvantsprång i Europa

Medicinsk termografi-scanning Smärtfri och icke-invasiv screening, som äntligen tar ett kvantsprång i Europa

Dela

medical thermography
 

När man hör ordet “termografi” tänker man på värme och någonting som har med läkare att göra. Jag visste inte vad det var innan jag kom in på Dr. Pernille Knudtzons klinik i Fuengirola. Jag visste bara att det skulle bli en givande upplevelse.

Jag hade läst om att termografi-scanning används för att visa var i kroppen det finns obalanser, som t ex samling av värme (inflammation, infektion m.m.). I min ovisshet trodde jag att det var en sorts scanning, så jag blev förvånad när Nick Hvidt Nielsen, specialist på medicinsk termografi-scanning, skulle fotografera mig iklädd bara trosor. Nick var professionell och mycket diskret. Först skulle jag sitta och slappna av i ca 10 minuter efter min språngmarsch till mötet och därefter ställa mig framför kameran. Jag fick veta att den infraröda kameran faktiskt ”mäter” temperaturen på hudens yta. Många sjukdomar och inflammationer börjar med förhöjd temperatur pga. ökad blodgenomströmning – eller tvärtom, för lite blodtillförsel, dvs. det är för kallt på termografi-scanningen. Så med medicinsk termografi-scanning kan problemen faktiskt upptäckas i tidigt skede.

Det tar ca en timme för Nick att notera de väsentligaste gällande min hälsa och för att ta fotona. Det tas extra bilder av de zoner som vi har talat om, där jag har lite ont, och på kvinnor tas det också foton av brösten. Sedan tittar vi lite på bilderna på skärmen, men de ska skickas vidare till en specialläkare som är utbildade inom termografi, som ska kontrollera dem och utarbeta en rapport. Nick kan dock redan nu säga att mitt tandkött i överkäken ser ut som om det behövs ett besök hos tandläkaren, trots att jag inte kan märka någonting själv ännu, och så har jag mycket varma händer.

Det andra får vi vänta med tills rapporten från specialistläkaren kommer. Vanligtvis tar det 48 timmar, beroende på hur mycket det är att göra.

Historien om termografi
De första tekniska termografi-experimenten gjordes 1957 men trots det har termografi-scanning inte lyckats vinna lika mycket mark som röntgen inom läkarvärlden. Varför, kan naturligtvis diskuteras, men under de senaste åren har termografi-scanning blivit allt populärare, speciellt då det, tillskillnad från röntgen, CT och MR-scanningar med kontrast och andra invasiva mätningsmetoder, är en icke-invasiv och smärtfri undersäkningsform utan strålar. Men även för att metoden är känslig och observerar fysiologiska förändringar i kroppen. Man kan alltså förebygga, då en termografi-scanning ofta upptäcker problemet eller obalansen innan det har blivit ett allvarligt problem. Även ”osyliga” skador och inflammationer ses på termografin. Det gäller t ex skador på nerver i armar och ben samt inflammationer i bihålor, tänder och tarmar. Medicinsk Termografi kan också användas för att identifiera krämpor som bland annat smärta, bråck, idrottsskador, muskelspänningar och ledinfektioner, begynnande eller existerande gikt, autoimmuna sjukdomar, irriterade och inflammerade tarmar, ansamlingar i lymfsystemet och åderförkalkning.

Tandläkare kan använda tekniken för att avslöja t ex inflammationer i tandrötter samt kronisk tandsmärta. Många kvinnor väljer att årligen göra en medicinsk termografi-scanning av brösten för att upptäcka eventuella knölar eller begynnande cancer. Kombinationen av medicinsk termografi och ultraljudsscanning är uppenbara och säkra icke-invasiva mätningsmetoder.

På Vitafakta Health Clinic har de använt medicinsk termografi-scanning i ett par år och Pernille Knudtzon är mycket nöjd med resultaten.
”Som komplement till att upptäcka dolda inflammationer och att samtidigt förebygga är medicinsk termografi en fantastisk möjlighet. Jag är positiv till att den har börjat vinna allt mer plats som en extra möjlighet till att upptäcka akuta situationer och för att följa upp olika behandlingar på lång sikt, t ex bröstscreening som komplement till mammografi och röntgen-scanning.”

Tid att svara
Jag är nyfiken på min läkarrapport men också lite nervös för resultatet. Men det är man väl alltid när man väntar på svar på sådana saker. Jag vet gott och väl att ett och ett halvt år utan att sporta någonting alls inte har varit bra för min kropp, och det har jag känt av i speciellt ländryggen.

Nick sätter sig och går igenom rapporten tillsammans med mig. Som han redan har sagt har jag en inflammation i tandköttet, som kan ge problem i framtiden. Jag har också inflammation i mina axlar och i översta delen av ryggen, vilket stämmer, och jag vet att det räcker med en massage. Nick rekommenderar en lymfmassage för att få igång kretsloppet, eftersom det också visar sig finnas en liten förstoppning i lymfarna i vänster bröst. Ett blodprov kommer också kunna visa varför min sköldkörtel ger utslag, och de varma händerna samt ömma handlederna kan vara tecken på en begynnande eller mild form av gikt.

Detta är bara några av de saker som den medicinska termografin har avslöjat och som jag ska vara uppmärksam på. Och mycket av det har min kropp redan talat om för mig men jag har inte lyssnat. Jag ska nu till tandläkaren samt dubbla min Omega 3-dos.

I mitt fall fanns det ingenting att anmärka gällande brösten i resultaten av screeningen. Trots det har Vitafakta Health Clinic inkluderat en extra medicinsk termografi om tre månader som en uppföljning för att vara säker på att det inte finns någon förändring. Den första scanningen av brösten är en slags grundläggande undersökning och scanningen efter 90 dagar undersöker om det skett någon förändring i bröstet, t ex förändringar i blodtillströmningen eller inflammation. På så sätt får man en ”base-line” – ett fingeravtryck, då ju alla kvinnors bröst är olika. Det är tryggt om man har någonting som man bör vara uppmärksam på.
”Det är en extra garanti så att vi har ett bra underlag till senare uppföljning”, säger Nick.

Gör du en medicinsk termografi-scanning hos Vitafakta Health Clinic ser Pernille, Nick eller Elsebeth till att vägleda och följa upp de resultat som den har visat, och behöver du därefter gå till läkare, tandläkare eller få annan behandling får du naturligtvis med dig både rapporten och bilderna, så att du kan visa upp resultaten av den medicinska termografin.

Precis som att man tar bilen till service bör alla göra en hälsoundersökning då och då för att hålla oss uppdaterade och friska, och här är termografin en grundlig och enkel möjlighet.
“Hellre förebygga än läka”, är Pernille Knudtzons motto, och jag får ge henne rätt i det, även om vi stressade människor har en ovana att ignorera vår egen kropps behov.

Jag gjorde en helkropps- och bröstmedicinsk termografi-scanning, inklusive medicinsk rapport, uppföljning och en bröstscanning efter 90 dagar för 450 euro.
För män kostar en helkropps-termografi 320 euro inklusive medicinsk rapport.

VITAFAKTA HEALTH CLINIC,
www.vitafakta.es,
vitafakta@vitafakta.es, vitathermo@vitafakta.es
Tel. 678253510 och 694 431 864

Av Tania K. Bertelsen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.