smerter
 

Under min härliga semester i Cancún i Mexico bjöds jag in till att delta vid en gudstjänst i den lokala baptistkyrkan. Jag kände några av musikerna och visste att det skulle bli en fin upplevelse, också musikaliskt. Mitt under gudstjänsten och predikan är det kutym att gå runt, hälsa och skaka hand med varandra. Jag tycker att det är en trevlig vana och skakade glatt hand med både barn och vuxna. En av de äldre damerna gav jag ett fast och varmt handslag varefter hon jämrade sig högljutt. Förskräckt tittade jag ned på hennes hand och såg en vacker men bräcklig hand, präglad av många års hårt arbete.

Det kan finnas många orsaker bakom ledsmärtor. Med åldern blir lederna ömtåliga varmed ledsmärtor och värk ökar. Men det behöver inte alltid vara ålder som ligger bakom.

Smärtor kan uppkomma i alla leder och kan drabba alla människor i alla åldrar. Det vanligaste är att det är ledbrosken som slits ned. Brosken blir allt tunnare och kan tillslut inte återuppbyggas lika lätt som tidigare. Efterhand kan brosken slitas bort nästan helt så att benen i lederna nästan nuddar varandra. Det i sin tur orsakar snabbare degenerering av skelettet och efter ett tag kan det även uppstå missbildningar, som vid artros.

Idrottare kommer ofta in i butiken och klagar över ledsmärtor. Det är särskilt maratonlöpare, fotbolls – och tennisspelare, som har ont i knän, höfter, rygg och anklar. Men ofta kan även handlederna vara utsatta. Ofta är det de viktbärande lederna som har det värst.

Dessvärre är jag själv bekant med ledvärk allt för väl och gör mycket för att värken inte ska dominera mitt liv. För mig är det, i min aktiva vardag, jätteviktigt att både ha och känna livskvalitet. Jag går mycket och ser till att jag inte går och bär på för mycket.

Med åldern förlorar även vår rygg en del av sin rörlighet och jag gör övningar för att hålla den smidig. Dessutom har jag märkt av att rygg- och bäckenområdet hjälps om jag ser till att hålla mina magmuskler relativt starka.

En annan svaghet som jag dessvärre delar med många andra är en tendens att bli allt mer kutryggade och ihopsjunken med åldern. Jag kan se, trots att det är åldersrelaterat, att det dessvärre även är allt fler unga som går runt med kutiga ryggar. Det är inte bra för kroppen och det är inte heller fint. Själv tänker jag på det flera gånger om dagen varmed jag sträcker på mig. Jag säger också till mina vänner och familj att de gärna får påminna mig om att sträcka på mig när de ser det, själv glömmer jag det dessvärre. Som tur är har de visat sig vara bra på det.

Kosten
Var mycket noga med vad du äter. Ta bort allt överflödigt socker från dina matvaror, kakor, godis m.m. För att mätta söttanden kan du äta lite mörk choklad, lite ekologisk frukt, mandlar, eventuellt lite torkad frukt och gärna mörka bär samt ananas som innehåller bromelain – ett enzym som verkar smärtstillande och antiinflammatoriskt. Ät också ingefära varje dag. Allt eftersom har många undersökningar visat att ingefära bland annat har en smärtlindrande egenskap. Tillför därtill gurkmeja så har du en bra kombination för att minska smärta och förbättra blodcirkulationen.

Det har kommit ett gott turmeric (gurkmeja) te från Pukka som kan drickas dagligen i stället för t ex en kopp kaffe, som är syraskapande. Teet är kryddat med lakritsrot och mynta så det smakar fantastiskt gott.

Använd också mycket rosmarin som krydda i din dagliga matlagning. Rosmarin är, utöver att det ger bra energi, också känt för att verka smärtlindrande.
Lederna behöver vatten så var noga med att dricka tillräckligt. Låt bli alla söta drycker med kolsyra. De är skadliga för ditt skelett.

Muskler, senor, ledband, alla leder och skelettet gynnas av en kost rik på goda oljor och bra ekologiskt smör. Oljorna kan dämpa smärta. Så låt de bra oljorna, t ex olivolja, linfrö- och kokosolja, ingå i din kost i rikliga mängder.
Forskning visar att olivolja innehåller ett ämne som fungerar som Ibuprofen. Dessa forskningsresultat offentliggjordes i den erkända tidningen Nature.

En viktig faktor som kan nämnas när vi förbereder och planerar vår mat; det har genomförts undersökningar på olikheterna i skandinavers användande av olivolja jämfört med spanjorernas. I Skandinavien används ca 1,2 liter per person per år medan användare i Spanien ligger uppåt 10 liter.
Ät också gärna fet fisk.

Ät mycket grönsaker och variera dem.
Använd mycket linfrö, solroskärnor, pumpakärnor och komplettera med nötter, speciellt valnötter och paranötter. Linfrö är en naturlig källa till omega 3 fettsyror och även de smärtstillande.
Låt kolhydraterna komma från fullkornsprodukter.

Tänk över om ditt köttval ska bestå av kyckling och kalkon.

Tips

  • Dras du med några extrakilon är det en bra idé att koncentrera dig på att få bort dem och samtidigt förändra dina matvanor till en mer basisk kost och göra detta till din nya livsstil.
  • Har du tillgång till en varm pool är simning ett skönt och smärtfritt sätt att röra lederna och öka blodcirkulationen.
  • Motion är viktigt men se upp så att du inte övertränar och lika viktigt är det med vilken motionsform du väljer, och var extra uppmärksam på bra skor.
  • Är det så att du ska börja motionera tycker jag att det är bra att tala med en personlig tränare först och låta denne visa vilka övningar samt vilken träningsform som är mest lämpad för just dig. Det är viktigt att det inte bara är fokus på lederna utan även på tillhörande muskler. Jag har talat med många som har känt att pilates har hjälpt dem att reducera smärtan så att de kanske senare kan få glädje av andra motionsformer.
  • Kom ihåg att stretcha.
  • Många med ledvärk mår bra av regelbundna besök hos en duktig akupunktör, osteopat, kiropraktor eller liknande. Ofta kan en duktig terapeut lindra ledsmärtor betydligt.
  • Magnetbehandling kan också vara en bra idé. Det fungerar många gånger som både smärtlindring samt för att förbättra blodcirkulationen.
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips om kosttillskott som hjälper dig med att hålla dina leder friska och starka.
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Anni´s Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.