bodytalk
 

Jag älskar att simma i havet, däremot hoppar jag inte i poolen. Här, där vi bor, har vi den vackraste naturliga poolen precis utanför dörren. Sanden och vattnet är fyllt med goda egenskaper och mineraler, och så är det också bra motion att promenera och springa i sanden, samt att simma i vattnet (paddle surf är min nya träningsform – riktigt bra för både balansen och core-musklerna).
Det är inte någon slump att vi har så många blå flaggor längs Costa del Sol. Vi har bra stränder och bra vatten. Och jag dricker det. Varje dag!

”Man har alltid fått höra att man inte ska dricka havsvatten. Det sa ju alltid våra mammor när vi var små.” Det kanske de gjorde. Men vad visste de egentligen om det?

Havsvatten har samma isotoniska koncentration (salter och mineraler) som människans blod, och jag tror att det är därför som det känns så bra att dricka det. Och ja, fiskar knullar i det, som W.C. Fields så fint uttryckte det, och skepp tömmer sina toaletter i det, men som tur är kan bakterier som inte hör hemma i havet inte heller överleva i det speciellt länge.

Man ska naturligtvis vara noga med var man hämtar sitt havsvatten och jag gör så att jag går ut i vattnet tidigt om morgonen, när havets egen reningsanläggning har arbetar hela natten. Jag går så att jag bottnar till halsen och sänker ned min behållare till höfthöjd (inte för nära botten där för mycket sand och krossade snäckskal kan komma med, och inte för nära ytan där eventuellt oljespill från fartyg och sandskum lägger sig). Hemma häller jag sedan vattnet genom ett kaffefilter för att få bort eventuell sand och så häller jag upp vattnet på glasflaskor (som förvaras i rumstemperatur). Varje morgon dricker vi sedan ett stort glas med 20 procent havsvatten och resten vanligt vatten – och hundarna får det i sitt foder.

Det är speciellt magnesium som jag är ute efter. Jag känner det i min egen kropp samt på mina BodyTalk-klienters, att detta är det mineral som det krävs mer av med vår livsstil, för att hålla kroppen i hälsosam balans samt för att skydda oss mot t ex benskörhet. Kalcium ger inte friskt och starkt skelett. Men det gör magnesium. Magnesium utgör också en viktig del i ämnesomsättningen – samt ger oss friska och starka muskler. Trots att jag äter mycket grönt (t ex innehåller broccoli, basilika och spenat ganska mycket magnesium) kan jag inte äta tillräckligt. Däremot ger havsvattnet mig en bra mängd. Som extra bonus har drickandet av havsvatten även effekt som en naturlig tarmrensning, och tvärtemot de otäcka tarmsköljningarna som görs på kliniker, görs denna ”rätt väg”.

Så bra är mitt havsvatten
Det var en sydamerikansk BodyTalk-klient som introducerade mig för att dricka havsvatten förra vintern. Hans familj har sedan många generationer tillbaka till vana att dricka havsvatten. Det är vanligt där, därifrån han kommer. I dag, han bor nuförtiden i Bryssel, tar han bilen och kör till Holland en gång i månaden, där han fyller upp en havsvattentank. ”Man blir beroende av det”, säger han. ”På ett bra sätt. Att dricka havsvatten känns som när ens mormor serverade en mustig, rykande varm kycklingsoppa när man hade ont i halsen: Bara helt rätt!”
Min klient har rätt. Det känns rätt.

Jag bestämde mig för att testa hur bra mitt havsvatten är.

På ett av Spaniens bästa och mest avancerade institut för vattenrening tog de sig an uppgiften med en blandning av nyfikenhet och förundran. De hade aldrig undersökt havsvatten med hänsyn till att dricka det och de berättade för mig att havsvatten enligt spansk lag inte får användas som dricksvatten. Lite olaglig får man väl lov att vara – jag dricker havsvatten.

Jag beställde det största paketet och alla förvånades över att analyserna visade att ”mitt” havsvatten, enligt alla parametrar, var renare än vad kranvattnet ska vara enligt spansk lag. Det innehåller inte nämnvärda eller hälsoskadliga mängder bakterier, bränsle, fetter eller oljor, kemikalier från rengöringsmedel, arsenik mm. pH-värdet är 7,12 (alltså mycket nära neutralt) och så har det en ledningsförmåga (uttryck för att leda elektrisk ström och därmed vattnets innehåll av joner, våra byggstenar) på hela 53 800 microSiemens/cm. I jämförelse innehåller flaskvatten från Lanjarón ca 200 microSiemens/cm och kranvattnet i mitt hem i Torreblanca drygt 500 microSiemens/cm, så med hänsyn till det är kranvattnet alltså bättre för kroppen är flaskvatten (för att inte tala om plastflaskor…). Mitt havsvatten har alltså en mycket högre ledningsförmåga (massor av elektrolyter) – laboratoriefolket kunde tro sina ögon.

Bör du dricka havsvatten?
Det är jag säker på att du själv kan avgöra. Här vill jag bara dela med mig om möjligheten att dricka havsvatten. Och ja, det smakar salt men det går när det blandas med kranvatten – här hemma har vi faktiskt börjat gilla smaken. Och nej, det blir aldrig någonting som kommer att få stor uppmärksamhet – helt enkelt för att det är en gratis hälsokälla.

Vill du boka tid för en session eller få mer information om BodyTalk är du välkommen att ringa till mig på tel. +34 607 62 91 06 – eller läs mer om BodyTalk på: www.bodytalk-torreblanca.com.

_____

bodytalk flasker

Miljövänliga vattenflaskor
Oavsett om du vill använda dem till havsvatten eller kranvatten är dessa BPA-fria flaskor i rostfritt stål med bambulock både miljövänliga, funktionella och fina att se på. Det är min väninna, Jannica Klingborg, som har tagit fram flaskorna. Hon har just flyttat till Málaga från Asien, och vill dela med sig av sin erfarenhet och kunskap som yogainstruktör och reiki- samt Chi Nei Tsang-behandlare. Ni kommer att få höra mycket mer om henne.

”Mitt flasktillverkningsföretag heter Haad Magic Water och grundades medan min partner och jag bodde på den öde stranden Haad Tien (’Haad’ betyder ’strand’ på thai) på ön Koh Phangan. Gästerna kallade vårt lilla paradis för Magic Beach, då det är en paradisisk bukt, där vänskap föds, där man dansar hela natten och där healing och förändring sker. Färskt dricksvatten kom från bergen men man kunde inte få några miljövänliga (och snygga) flaskor till det – och så var Haad Magic Water plötsligt verklighet”, säger Jannica Klingborg.

Du kan välja mellan en bland modell lasergraverad med Livets Blomma eller Metatron-symbolen, eller en flaska i borstat stål utan symbol.
Innehåll: 750 ml.
Pris: 35 euro.
Flaskorna går att köpa hos BodyTalk Torreblanca. www.bodytalk-torreblanca.com – tel. +34 607 62 91 06.

Av Helle Espensen, auktoriserad BodyTalker – både människor och djur är välkomna.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.