Korte nyheter – september 2016

Korte nyheter - september 2016

Spanien är sex mandate från ny regering
Partido Popular och Ciudadanos är i grova drag överens om att bilda en pakt som kan säkra Spanien en ny regering. Ciudadanos vill inte ingå i regeringen men de två partierna har kommit överens på så många punkter att partiet nu har gett sitt fulla stöd till Marioano Rajoy och PP. Tillsammans har de två partierna 169 mandat. Till det ska tilläggas Coalición Canarias (CC), som med deras enda mandat stöttar koalitionen. Därmed saknar PP bara sex mandat från att samla de 176 mandat som krävs för att få majoritet. Nationalistpartierna i Katalonien och Baskien har dessa mandat, men de vill inte stötta Mariano Rajoy, som de under de senaste två åren har hamnat på kant med. Samma inställning har – inte oväntat – Podemos, så Rajoys framtid som statsminister ligger i händerna på den gamla ärkerivalen PSOE. Partiet vill inte stötta en ny PP-regering, men pressen på socialistpartiet har sedan valet i juni blivit så stort att partiet kan komma att rösta blankt när parlamentet röstar om Rajoys kandidatur till statsministerposten den 30 augusti (precis efter redaktionsstopp). Blir det ett nej den dagen ska partierna ha en omröstning den 2 september, och här kan Rajoy nöja sig med enkel majoritet och behöver alltså inte absolut majoritet som vid första röstomgången. Saken är den att om PSOE inte röstar blankt är den enda utvägen ytterligare ett nyval, vilket innebär att Spanien hamnar i en svår situation. För det första kommer det att vara direkt pinsamt att behöva ytterligare ett tredje val. Och för det andra skulle det förhindra Spanien från att skapa den finansbudget för nästa år samt presentera en ny budgetplan för EU-parlamentet, som landet är förpliktigat att göra.

kn bank penge

Bättre ekonomi i bankerna
De spanska bankernas ekonomi har förstärkts väsentligt under de senaste åren. Det ses bland annat på storleken av bankernas utlåning under kategorin ”tveksamma lån”, vilket innebär lån som kanske aldrig kommer att återbetalas. För första gången sedan juni 2011 har mängden av dessa lån minskat till under 10 procent av bankernas totala utlåning. Då penninginstituten hade det värst låg siffran på 13 procent. Det är först och främst den positiva utvecklingen på bostadsmarknaden som blåst vind i bankernas segel. Fler privatpersoner har i dag möjlighet att infria deras bostadslån och större byggherrar har lättare att sälja sina bostäder och därmed får deras betala deras lån till bankerna.

Norsk investerare bakom stor affär i Mijas
Tillsammans med ett amerikanskt investeringsbolag har det norska bolaget Solus Investments 2015 S.L. köpt stora arealer på totalt 80 000 kvadratmeter i La Cala de Mijas. På de två tomterna har det utställts bygglov för 774 bostäder. Projektet påbörjades för tio år sedan men startades aldrig på grund av den ekonomiska krisen. Málagabanken UniCaja övertog tomterna efter initiativtagaren gick i konkurs. Sedan nyår har banken avvecklat bostäder och tomter för totalt 125 miljoner euro, och den har fortfarande en portfölj på ca 1 200 miljoner, som baken fortsätter att arbeta på att få likviderad.

kn malaga turisme

Ny turistplan för Málaga
Allt tyder på att 2016 kommer att bli ett rekordår för turismen på Costa del Sol och Málaga stad, vari kommunen just har antagit en fyraårsplan för turismen. År 2015 mottog Málaga 3,5 miljoner turister och denna siffra förväntas stiga progressivt till fem miljoner till år 2020. Därför har kommunen nu antagit ett projekt som ska bredda stadens horisonter för alla de nya turisterna, då antalet besökare till centrala Málaga når bristningsgränsen stora delar av året. Framöver kommer Málaga därför att förbättra strandpromenaden österut (Pedregalejo och El Palo) och samtidigt arbeta på att det ska byggas fler hotell, museer och gågator, precis som det har gjorts på strandpromenadens i den västra delen av provinshuvudstaden.

kn sporvogn

Fortfarande ingen spårvagn i Torre del Mar
Det var en av socialistpartiets stora vallöften vid kommunalvalet förra året men spårvagnen mellan Torre del Mar och Vélez-Málaga har inte sett någon räls ännu. Och Vélez-Málagas borgmästare, Antonio Moreno Ferrer, erkänner nu att spårvagnen inte kommer till att köra innan 2017. Problemet är ekonomiskt. Kommunen kan inte hitta de 1,5 miljoner euro som det skulle kosta att reparera spåren, som inte använts sedan 2012. Därtill har kommunen ännu inte fattat beslut kring om de ”gamla” spårvagnarna ska repareras eller om det ska köpas nya och mindre vagnar. Spårvagnssträckan på fem kilometer, som förbinder Torre del Mar och Vélez-Málaga, invigdes år 2006 och hölls igång fram till 2012, då den dåvarande borgmästaren valde att lägga ned driften för att den skapade förstora ekonomiska förluster för kommunen. Innan dess hade Junta de Andalucía investerat 30 miljoner euro i byggandet av spårvagnsbanan.

Stort olé till Málagas byfest
Stadens politiker, föreningar och hotell- och restarangfolk jublar över siffrorna och atmosfären som rådde under Málagas årliga feria i mitten av augusti. Tvärtemot de senaste åren hade kommunen i år gett klartecken för konserter på nästan alla torg i staden. Detta skapade en god stämning, bra omsättning och fick dessutom bort många av de yngre som ofta samlas kring torgen för att dricka medhavd sprit. På den stora feriaplatsen i utkanten av staden var det också fler människor än förra året, både dag- som kvällstid. Annars har besökarna varit glesa under dagarna. Hotellens beläggningsprocent uppgick till 92 procent, restaurangerna nådde en ökning i omsättningen på 8 procent och kommunen antar att över en miljon både nationella och internationella gäster besökte staden under feriaveckan.

Fint avslut på OS
Kritiken var hård mot de brasilianska arrangörerna innan OS, som fick en fin avslutning i slutet av augusti. Tävlingarna och säkerheten i Rio de Janeiro var på topp, så alla de som tvivlade inför OS fick bevis på annat. För Spaniens del blev det ett bra OS med 17 medaljer varav sju guld. Det är den störsat medaljskörden sedan 1996. De tre skandinaviska länderna klarade sig också bra. Speciellt Sverige och Danmark, som fick elva respektive 15 medaljer, kunde resa hem stolta från Rio. Norge fick nöja sig med fyra medaljer. I gengäld klarade de sig riktigt bra under vinter-OS.

Piqué och Shakira skänker 20 000 euro i dricks
Den colombianska sångerskan Shakira och FC Barcelona-spelaren Gerard Piqué har njutit av sommarens semester på Ibiza tillsammans med deras två barn, Milan och Sasha. Här gav paret inte mändre än 20 000 euro i dricks till en kock. Paret ska, under sin semester på den kända ön, ha hyrt en kock och det går nog att säga att kocken gjorde ett superbt arbete då han erhöll den enorma dricksen som erkännande för sitt arbete. Piqué och Shakira har nu rest tillbaka till Barcelona, där fotbollssäsongen gått i gång, och Shakira har nått framgångar med sången ”La bicicleta” i samarbete med Carlos Vives.

Man skjuten i Mijas
En 45-årig man dog efter ett överfall med ett skjutvapen i ett bostadsområde i Mijas. Även en 26-årig kvinna, som ska ha varit mannens flickvän och som promenerade med mannen vid tillfället för brottet, sårades efter att ha träffats av flera skott. Enligt källor ska en granne ha larmat polis kl 04.25 på morgonen efter att denne hört skottlossning i urbanisationen Calypso i Sitio de Calahonda. Både den avlidna mannen och den skadade kvinnan har colombianskt medborgarskap. Omständigheterna kring skottdramat är okända men man antar att mannen kan ha haft någonting otalt med gärningsmännen. Källor nära förundersökningarna rapporterar att tre män hade mött upp för att genomföra mordet.

kn politi feria

20 poliser förgiftades under Ferian
Ca 20 lokalpoliser fick allvarlig matförgiftning av en currysås under Málagaferian. Det skedde i ett tält där de som jobbade under ferian åt. Det antas att en av de cateringföretag som staden hade hyrt in under ferian hade låtit såsen stå i värmen för länge i stället för att ställa in den i kylen. Enligt källor ska det inte ha varit några andra allvarliga matförgiftningar under årets feria.

Rekordmånga drunkningsolyckor
Hittills i år har elva personer omkommit i drunkningsolyckor i Málagaprovinsen. Larmcentralen meddelar att det bland annat beror på den starka östanvinden som har varit speciellt stark denna sommar, samt att människor har ignorerat gul och röd flagg på stränderna. 77 procent av olyckorna inträffade när det inte fanns livräddare i närheten. Totalt har 480 personer i nöd räddats upp ur vattnen på Costa del Sol denna sommar – och många av dessa har varit när vågorna varit som högst, som de gjorde i slutet av augusti. Den frunkningsolycka när en 41-årig man miste livet i La Carihuela, har fått den spanska livräddarföreningen att återuppta varningarna om att simma när det är östanvind samt tidigt om morgonen eller sent om kvällen, när livräddare inte är i tjänst. En söndag i slutet av augusti i Torremolinos tvingades livräddarna rädda ca 20 personer, som befann sig i vattnet trots röd flagg. Årets siffror är de västa på årtionden.

kn hvaler

Semesterfirare räddar strandade valar
Semesterfirare hjälpre en grupp valar tillbaka i havet, efter att de hade strandat på stranden Las Coloradas på Lanzarote. Stranden ligger vid hotellet Sandos Papagayo på öns södra del. För gratistidningen 20minuter berättar vittnen att valarna helt enkelt satt fast i sanden, varför en grupp turister samlades för att hjälpa dem loss och ut i havet igen. Turisterna simmade också ut med valarna en bit för att försäkra sig om att de stora djuren simmare i rätt riktning – ut mot öppet hav.

Fel i nöjespark i Benalmádena kostar sårade
Tolv personer sårades på grund av fel i nöjesparken Tivoli World i Benalmádena. Ett mekaniskt problem i en av attraktionerna låg bakom att samtliga av de skadade tvingades söka behandling på sjukhus för whiplash-skador, lättare smärta och panikattacker. Det handlar om attraktionen ”Caída Libre” – fritt fall på svenska, som hissar folk 70 meter upp i luften innan de i ”fritt fall” släpps ned mot marken på tre sekunder. Talesmän från nöjesparken hävdade att orsaken bakom olyckan var okänd. Men enkligt kommunala källor handlar det om en defekt i attraktionen, då den steg högre än den normalt gör så att nedstigningen blev mycket hårdare än normalt, varför folk slogs mot de skyddsanordningar som sitter över låren. ”Allt gick så fort. Plötsligt hörde vi skriv och folk som grät. Det skrämde oss”, har en av vittnena till händelsen sagt. Parken fortsätter att hålla öppet men Caída Libre-attraktionen kommer att vara stängd tillsvidare tills resultaten av undersökningar är färdiga.

Baskisk chaufför slår världsrekord i att köra alkoholpåverkad
Fransk polis har anhållit en 56-årig baskisk rattfyllerist med en promille på 4,75. En nivå som slår alkoholmätarvärldsrekordet. Mannen stoppades utanför staden Saint-Seurin-sur-I’Isle på motorvägen A89, som leder från Bordeaux till Perigueux, med 240 kilometer i timmen. Detta framgår av en rapport utgiven av den franska tidningen Sudouest. Mannen luktade starkt av alkohol när han stoppades av polisen varför polisen förde honom till närmaste sjukhus, då han inte ens kunde blåsa i alkoholmätaren. Senare sa mannen att han inte visste vart han hade varit på väg och inte heller hur mycket alkohol han hade druckit. Den 56-åriga basken ska upp i rätten i oktober och han har blivit av med körkortet i minst sex månader. I Spanien ligger gränsen vid alkohol i blodet vid bilkörning op 0,5 promille, men på 0,3 promille för dem som haft körkort under två år.

UniOptica på välgörenhetsresa genom Marocko
UniOptica ger sig ut på en resa i grannlandet Marocko med organisationen Argan Adventure för att hjälpa till i utsatta områden. Projektet består av denna välgörenhetsresa med diverse läkare, fysioterapeuter, optiker m.fl. En resa som bland andra Juan Carlos López Conde från UniOptica står i spetsen för¬. Det är en solidaritetskaravan runt Marocko för att hjälpa lokalbefolkning med bland annat analfabetism samt andra behov, som invånare i underutvecklade områden har. Ändamålet med resan är att stärka banden mellan Marocko och Spanien genom att skapa kontakt med de sämst ställda. Just nu ligger fokus på akut behov av utbildning på alla nivåer – utbredd analfabetism och total brist på hälsovård. Området för resan sträcker sig från Alto Atlas till Saharaöknen, där UniOptica kommer att besöka barnhem, byar, större byar, skolor och isolerade områden. Välgörenhetsresan kommer bli ca 2 500 km från norra Marocko till landets södra delar.
Resan kommer göras mellan den 28 oktober till den 5 november 2016.
Argan Aventuras kan kontaktas per e-mail:
argansolidario2016@gmail.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.