Korta nyheter – oktober 2016

Korta nyheter - oktober 2016

kh luxury hotel

Stort lyxhotell ska byggas i Marbella
Decenniets största och mest ambitiösa hotellbygge, ett femstjärnigt hotell är på väg att bli verklighet i Marbella. På en 151 000 kvadratmeter stor tomt i området Las Dudas de Zaragoza vill investeringsfonden Platinum Estates, med bas i Hong Kong, nu bygga det stora hotellet som kommer att ha 600 sängplatser. Bolaget har köpt grunden för 50 miljoner euro och hela projektet är budgeterat till 300 miljoner euro. Den stora tomten är orörd då den ingår i stadsplaneringen från 1986, som är den senaste stadsplaneringsplan som godkänts av Junta de Andalucía. Första spadtaget till det ambitiösa hotellprojektet räknas bli taget först nästa år och då projektet väntas ta minst tolv månaderna kommer de första gästerna kunna checka in först våren 2019.

Fler nyheter inom hotellbranschen hittas det i Mijas. Det legendariska Hotel Byblos har fått ny ägare. Nu ska det övergivna femstjärniga hotellet renoveras för 60 miljoner euro och Hotel Byblos förväntas återöppna sina dörrar till nästa sommar.

kh boligsalg

Bostadsförsäljningen är igång
Under de senaste två åren har det startats 120 nya bostads- och byggprojekt i Málagaprovinsen. Och det är både internationella och nationella promotorer som ser en ljus framtid i provinsen. Multinationella bolag som Taylor Wimpey och Crystal Lagoon har startat åtskilliga projekt, vilket även gäller de stora nationella entreprenörerna Inmobiliaria del Sur, Mazabi och TM, som annars haft fokus på Costa Blanca. ”Det är mycket byggaktiviteter i både städer och längst kusten överallt i Málagaprovinsen. Orsaken är naturligtvis att det nu är bättre tider, men även att dagens köpare vill ha nya bostäder. Till detta bör tilläggas att bankerna är på väg att få slut på sina ”lager” av osålda bostäder, som ’brann inne’ när krisen bröt ut år 2008”, förklarar Violeta Aragón, som är ordförande för konstruktörsföreningen i Málagaprovinsen. Violeta Aragón menar att det i provinsen i dag, i verkliga siffror, finns i runda tal 2 000 tomma bostäder och inte 11 0000 stycken som ministeriet i Madrid uppskattar. Dock räknar ministeriet även med bostäder som byggts och övergivits, fallfärdiga bostäder som inte går att sälja och sådana som inte är till salu. Violeta Aragón både hoppas på och förväntar sig att utvecklingen ska fortsätta och tror att vi kommer att se en prisstigning på nybyggen på mellan 5-10 procent detta samt nästa år.

kh iberica

Iberia har problem
Det spanska flygbolaget Iberia ska vinka adjö till 1 000 av sina 16 500 anställda nästa år. Bara för några år sedan avskedade bolaget 5 000 anställda men har alltså fortfarande för många namn på lönelisten för att lyckas klara sig i branschens hårda konkurrens. Nedskärningarna kommer att drabba avdelningen för underhåll av flygplan, den centrala administrationen, kabinpersonalen samt den såkallade handling, som guidar planen på marken. Bolaget har med framgång startat nya rutter under åren men har också tvingats stänga ned andra rutter. I övrigt verkade det annars som om nedskärningarna inom Iberia var ett avslutat kapitel då bolaget, för första gången på elva år, anställde nya politiker år 2015.

kh andalucia soul

Andalusian Soul
Málaga, Sevilla, Granada och Córdoba har startat ett gemensamt nytt projekt som ska marknadsföra de fyra spanska städerna i Japan, Kina, Indien och USA. Projektet kallas ”Andalusian Soul” och de fyra städerna presenterades tillsammans under en turist- och resemässa i Japan den 22 september. Var och en av de fyra städerna har hittills tagit hand om sin egen marknadsföring men resurserna har varit begränsade till att göra större insatser i så fjärran länder. Dessutom har de fyra städerna upplevt att det är svårt att locka till sig turister som måste resa så långt för att besöka en enskild stad i Spanien. Detta är de två huvudargumenten för det nya samarbetet som nu börjar, helt från början, med ganska liten budget.
I projektet har Málaga ansvar för att designa logo och profil, Granada ska skapa reklamfilmen, Córdoba står för hemsidan och Sevilla förberedde montern till den första mässan. Vardera kommun ska investera 18 000 euro i projektet och Junta de Andalucía bidrar med 72 000 euro så att projektet ska komma igång.
”Tillsammans kan vi verkligen nå långt. Med fyra intressanta städer kan vi nu verkligen presentera bra, långsiktiga resor för en stor och köpstark marknad som vi i dag inte klarar av att komma in på”, sa Francisco de la Torre (borgmästare i Málaga) när projektet presenterades.
Men det handlar inte om att de fyra kommunerna och Juntan står själva. De statsägda turistinformationer som finns representerade i 33 länder kommer nämligen också att marknadsföra det nya varumärket som de fyra spanska städerna bildar. Projektet får samma stöd från spanska resebyråer och researrangörer.

kh zara

Zaras ägare rikast i världen
Ägaren till den spanska textiljätten Inditext, Amancio Ortega, är nu världens rikaste man, enligt den amerikanska tidningen Forbes. Samtidigt som Bill Gates Microsoft har backat med 0,7 procent på börsen har Inditex aktien ökat med 3,2 procent. Utvecklingen på aktiemarknaden gör så att de två rika männen byter plats på listan över världens rikaste. Enligt Forbes uppskattningar uppgår den spanska affärsmannens förmögenhet till 78 600 miljoner dollars. Amancio Ortega har byggt upp Inditex från grunden från sin hemstad La Coruña i Galicien, han startade år 1963. Koncernen står bland annat bakom de kända klädbutikerna Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Oysho och Stradivarius, och bolaget har fler än 152 000 anställda fördelade över 7 000 butiker på fem kontinenter.

kh boligpriser

Stark ökning av bostadspriserna
Totalt 3,9 procent är siffran som utgör ökningen för spanska bostadspriser under årets två första kvartal. Siffrorna kommer från det spanska bostadsministeriet och gäller för hela landet. Bostadspriserna har nu ökat nio kvartal i rad och det finns ingenting som antyder på att taket är nått. Priserna ökar speciellt på nybyggen, för vilka priserna har ökat med 8,4 procent under årets två första kvartal.

Mijas har fått ny regering
Alla de politiska oenigheterna som varit i Mijas ser ut att ha nått sitt slut. I september presenterade nämligen Juan Carlos Maldonado (stadens borgmästare) ett nytt samarbete med PSOE. Maldonado och hans parti Ciudadanos har suttit på bormästarposten under det senaste sex månaderna tack vare stöd från PP men koalitionen har mött motstånd redan från början. Det var uppenbart att PP, som Mijas största parti med elva representanter i kommunfullmäktige, hade svårt att arbeta med och under Maldonado samt hans endast fem mandat. Konstellationen var ytterst häpnadsväckanden men skapades på grund av att Ciudadanos som kompensation stöttar PP i Málagas landsting. Samarbetet har dock aldrig fungerar. I stället släpper Maldonado nu in PSOE i sin lokalregering. Totalt har de till tolv mandat i kommunfullmäktige. Med stöd från de två Podemos-mandaten kan den nya regeringen genomföra paketet med de 50 åtgärder som de kom överens om. De 50 åtgärderna handlar i först och främst om sysselsättning, kultur och hjälp till dem som har det svårast i samhället.

Otegi borta från vallistan
Den före detta ETA-medlemmen Arnaldo Otegi fick inte ställa upp i regionalvalet i Baskien den 25 september. Den spanska domstolen ”Tribunal Constitucional” (Författningsdomstolen) har nämligen fastställt att Arnaldo Otegis kommer vara avstängd fram till 2021, och därmed har de också tagit bort hand kandidatur till partiet Bildu.
Arnaldo Otegi var aktiv i terroristgruppen ETA i slutet av 1970- och 1980-talen. Han är bland annat dömd för kidnappning, terroristhandlingar, stöld, utpressning och inblandning i fritagandet av en ETA-medlem som satt i fängelse.
Från mitten av 1990-talet har han sedan varit politiskt aktiv, först i det olagliga partiet Batasuna, som var ETA:s politiska arm, och nu senast i Bildu, som är det näst största partiet i Baskien efter det moderata nationalistpartiet PNV, som alltid fördömt ETA. ”De kan förbjuda mig att ställa upp men jag kommer alltid att vara partiets själ och röst”, sa Arnaldo Otegi innan regionalvalet som gjorde en valkampanj trots att han själv inte var med på vallistan.
Den 25 september hölls det även regionalval i Galicien.

kh catalonia

Katalanskt självständighetsval snart här
Ca en miljon katalaner, i fem olika städer, protesterade söndagen den 11 september för att fira den katalanska regionaldagen ”La Diada”. Denna dag används främst för att uppmärksamma att det fortfarande råder en önskan om ett självständigt Katalonien som, bortsett från ett par enkla brända spanska flaggor samt bilder av kungen, alltid passerar fredligt.
Carles Puigdemont, president i det katalanska parlamentet, gick i spetsen för den stora paraden i centrala Barcelona, under vilken han bekräftade att hans regering fortsätter att arbeta med fokus på ett katalanskt självständighetsval. ”Det kommer att infalla sommaren 2017, för först måste vi färdigställa vår konstitution så att katalanerna vet exakt vad de röstar om”, förklarade han för pressen.
Centralregeringen i Madrid vill naturligtvis stoppa detta val då det bryter mot den spanska konstitutionen.

kh udlejning

Många registrerar uthyrningsobjekt
I maj öppnades myndigheten för att registrera uthyrning av bostäder. Sedan dess har 8 000 bostadsägare stått i kö för att registrera sin bostad och därmed kunna hyra ut den lagligt. Ca hälften av ansökningarna har nu fått deras registrering godkänd och de resterande ska få beslut inom ett par månader. Detta lovar Junta de Andalucías ansvariga för kultur och turism. Juntan är positivt överraskad över alla ansökningar som är resultatet av de nya reglerna, och kommer nu göra det lagligt för dem som ansökt om att hyra ut sin bostad lagligt. Junta de Andalucía uppskattar dock att det fortfarande finns ca 10 000 uthyrda bostäder i Málagaprovinsen vars ägare fortfarande inte ansökt om den obligatoriska registreringen. Alla uthyrningsföretag och uthyrningsportaler måste i dag informera om de nya uthyrningsreglerna.

kh pedro

Pedro Sánchez försöker ännu en gång
Den andra omröstningen om Mariano Rajoys tillträde som statsminister slutade med samma resultat som den första omröstningen; 170 röster för och 180 röster emot. Resultatet för tillbaka den spanska politiken till punkt ett. Socialistpartiet kommer varken att samarbeta eller acceptera en ny konservativ regering trots att partiets eget försök att bilda regering under våren misslyckades. På samma sätt har Partido Popular tydligt låtit meddela att de inte kommer att acceptera en ny regering ledd av Pedro Sánchez, då PP i dag är större än PSOE. Det hindrar dock inte socialistpartiets ledare från att återigen försöka komma åt maktens topposition. Efter omröstningen mot Rajoy ser Sánchez nu en chans att återigen försöka bli statsminister. Förra gången bildade han en koalition med Ciudadanos. Det blev dock inte populärt hos de övriga partierna i parlamentet. I stället är det nu troligt att han kommer att försöka sig på en koalition med Podemos och sedan hoppas på att Ciudadanos i alla fall inte röstar mot honom, när han presenterar sin kandidatur till statsministerposten. På så sätt kommer han att samla en enkel majoritet, vilket är tillräckligt (i en andra omröstning i parlamentet) för att bli statsminister. Flera politiskt kunniga menar dock att det är helt otänkbart att Ciudadanos, direkt eller indirekt, kommer att acceptera en ny regering i vilken Podemos skulle ingå.
Ett nyval till jul blir alltså allt mer troligt.

kh skolestart

Skolstarten kostar 670 euro
Ett nytt skolår har börjat och det innebär utgifter för föräldrarna. Visserligen är den kommunala skolan finansierad av kommunerna men böcker, material och eventuell skoluniform är någonting som varje familj måste betala för själva. I genomsnitt uppgår dessa utgifter i år till 670 euro per barn, vilket är en ökning på 9 procent jämfört med förra året.
Konsumentorganisationen Facua har i flera år uppmärksammat samt kämpat emot denna höga, och för många familjer svåra kostnad. Organisationen har nu lagt fram ett förlag om att varje skola ska ha ett system för begagnade skolböcker och uniformer, som kan säljas vidare för en billig peng nästkommande år. Konsumentorganisationen anser inte att det finns behov av att byta ut och förnya skolmaterialet varje år.

kh turist

Turistsäsongen fortsätter
Sommaren sjunger på sin sista vers men solen fortsätter att kasta sina strålar över kustens turister. September brukar vanligtvis betyda slutet på turisthögsäsongen men så väntas det inte bli i år. Costa del Sols hotellägarförening (Aechos) har rapporterat om en beläggningsprocent på över 75 procent, och detta trots att juli och augusti har varit de två bästa månaderna någonsin för Costa del Sol. Hotellägarföreningen lyfter fram flera orsaker bakom den ökande turismen under september: flyg- och övernattningar är lite billigare, färre turister på stränderna samt turistattraktionerna samt längre temperaturer.

Svag ökning av arbetslösheten
Trots en fantastisk turistsäsong i hela landet har arbetslösheten ökat med 14 435 personer under augusti. Att arbetslösheten ökar under augusti har inte skett sedan 2008. Årets bästa turistmånad har skapat en mängd arbetstillfällen inom serviceyrken men majoriteten av dem med visstidskontrakt varav en del upphörde i slutet av augusti, vilket alltså ses på de nya arbetslöshetssiffrorna. Även inom industri, bygg och jordbruk har det noterats en liten ökning av arbetslösheten. Detta tros bero på att visstidsanställningarna ökar. Detta märktes under augusti, när aktivitetsnivån i landet är som lägst och det inte finns någon orsak till att förlänga kontrakt.
Totalt uppgår arbetslösheten i Spanien i dag till drygt 3,7 miljoner personer.
17,7 miljoner personer i landet är anmälda till Seguridad Social och har därmed (lagligt) arbete.

kh malaga avenida

La Alameda i Málaga blir gågata
Den centralt belägna genomfartsvägen i Málaga, La Alameda, ska göras om till gågata innan år 2019, om majoriteten av Málagas kommunfullmäktige får bestämma. Borgmästare Francisco de la Torre ser projektet som kronan på verket under hans långa arbeta för att ombilda stadens centrala gator till gågator. I det nya projektet kommer La Alameda att få en enkelriktad fil i vardera riktning, som kommer att placeras längst ut på den nya boulevarden, enligt precis samma modell som t ex La Rambla i Barcelona. Då projektet kommer att påverka infrastrukturen måste det först godkännas av Junta de Andalucía, som redan från början har en positiv inställning till projektet. Så är det bara att hoppas att kommunen, som en del av det nya projektet, tar hänsyn till de många busslinjer och busstationer som i dag ligger längs La Alameda, så att de många dagliga resenärerna inte påverkas allt för mycket av den nya omläggningen.

Mer svindel vid online-bostadsuthyrning
Spansk polis tar nästan dagligen ta emot anmälningar från semesterfirare som har bokat och betalat för en semesterlägenhet som inte existerar. En anmälan om dagen är inte mycket på nationellt plan men antalet ökar snabbt. Anmälningarna kommer från människor som har svarat på annonser om intressanta semesterbostäder som de sett på portaler som Fotocasa, Idealista, Enalquiler, Milanuncios och Airbnb. Sedan har kommunikationen med uthyraren sker per e-mail, sms, WhatsApp och kanske telefonsamtal. Hyresbeloppet för perioden betalas men när hyresgästerna sedan kommer fram får de en mycket tråkig överraskning när de upptäcker att bostaden inte finns, och att de inte lyckas få tag i uthyraren. Annonsen om semesterbostaden har varit falsk och för hyresgästerna är det nästan omöjligt att få tillbaka sina pengar om transaktionen gjorts till ett utländskt konto eller t ex ett paypal-konto. Polisen rekommenderar nu människor att endast boka bostäder om man kan överföra pengar till ett spanskt konto, samt att man ska vara uppmärksam på om annonsen är länkad till tidigare hyresgäster som kan kontaktas för referenser. Tas det hänsyn till dessa försiktighetsåtgärder kan en stor del av svindeln undvikas, lyder rekommendationen från spansk polis.

Framgångar med turistsäsongen
Spanien är mer populärt än någonsin förut. Under årets första sju månader har över 42 miljoner turister besökt landet. Det är en ökning på 11 procent jämfört med föregående år. Det ökande intresset för Spanien har också setts i Andalusien där turismen ökat med 16 procent detta år. Sex miljoner utlänningar har besökt regionen hittills i år. Men Andalusien är långt ifrån det mest populära resmålet i Spanien. Med tio, åtta respektive sju miljoner turister är Katalonien, Kanarieöarna och Balearerna de tre mest besökta resmålen bland utlänningar. Majoriteten av turisterna är fortfarande engelsmän med över tio miljoner semestergäster. Det är 15 procent fler besökande engelsmän jämfört med föregående år, så det visar att det engelska ”Brexit” än så länge inte har haft en negativ effekt på turismen.

De spanska pensionerna haltar
Pensionsåldern har höjts och andra krav har stramats åt men trots det råder det ingen jämvikt mellan intäkter och utbetalningar av de spanska pensionerna. Bara i augusti månad betalades det ut 8 535 miljoner euro i pensioner. Det är 3,2 procent mer än förra året. Näta år kommer intäkterna att öka med 1,9 procent men mängden nya pensionärer och utbetalningar kommer att öka med 2,8 procent. Denna utveckling kommer sannolikt att fortsätta till år 2035 och kommer att utgöra en av de stora utmaningarna för den kommande regeringen. Det är antalet pensionärer som är mycket högt och inte de enskilda utbetalningarna. 66 procent av pensionärerna erhåller en pension på under 1 000 euro i månaden. De vanligaste utbetalningarna ligger på 600 till 650 euro. Bara en av 300 pensionärer erhåller maxbeloppet på 2 567 euro.

Hajen i Fuengirola
Det blev ett stort samtalsämnet på stränderna i Fuengirola när all operativ verksamhet sattes in för att få upp alla strandgäster ut vattnet sista söndagen i augusti. En livräddare på ”Water Park Fuengirola”, som ligger ca 20 meter ut i vattnet från strandkanten, var så säker på att han hade sett en haj i havet att han omedelbart larmade. ”Den var 20 meter ifrån oss. Den var stor, för den lämnade mycket skum efter sig. Om det varit en delfin hade den kommit upp till ytan för att andas flera gånger”, berättar livräddaren, som omedelbart evakuerade sina gäster och stängde attraktionen. Guardia Civil var snabba med att få ut sina båtar till Fuengirolas kuststräcka, men de fann inte någon haj i området. Vid 18-tiden vajade återigen grön flagg på Fuengirolas stränder och havet fylldes återigen med glada strandgäster.

500 färre bankkontor Málaga
Bankernas sparplaner och digitala modernisering ses nu på allvar i stadsbilden vilket märks på sysselsättningen. Sedan finanskrisens början 2008 och fram till i dag har bankerna stängt totalt 497 kontor i Málagaprovinsen. Det är en nedskärning med ca en tredjedel. Samtliga banker har skurit ned men mest markant är minskningarna av Bankias kontor, som har gått från 40 till åtta kontor i provinsen. Minskningen av bankkontor har också inneburit färre arbetstillfällen. Enligt fackföreningen CC.OO. har sysselsättningen inom sektorn minskat från 7 400 till 5 700 personer. De flesta uppsägningar har skett genom naturlig avgång.

Pariserhjulet kör långsamt
Det stora pariserhjulet i Málagas nya lustbåtshamn är just i fokus i en stor debatt, vari hyresavtalet mellan kommunen och företaget bakom pariserhjulet löper ut och ska omförhandlas. Attraktionen har varit populär bland besökare men även stört både trafiken i hamnen och boende i området, som känner att de bor mitt i en nöjespark. Företaget bakom pariserhjulet har erbjudit sig att montera ett nytt pariserhjul med mindre ”fot” som kommer att ta mindre plats i det trafikerade hamnområdet. Men det är en dyr lösning så företaget erbjuder sig att förlänga hyresavtalet till 25 år i utbyte. Om alla villkor uppfylls ska pariserhjulet ingå i Málagas stadsplan. En revidering och godkännande av avtalet kommer att ta mellan 18-24 månader. Parterna träffades i början av september för att förhandla och planera pariserhjulets framtid.

Málaga törstar
Sommaren har varit mild med två-tre grader färre än förra året. De fruktade värmeböljor som lägger sig som ett tungt täcke över Costa del Sol har också varit både kortare och mildare under den gångna sommaren. I gengäld har det fallit mindre regn jämfört med många tidigare år, vilket kan leda till problem. Under de senaste tre månaderna har det inte fallit så mycket som en droppe regn och då våren också var torr är mängden vatten i Málagaprovinsens vattenreservoarer nu nere på bottennivåer. Detta kan orsaka problem för provinsens invånare och innebära förbrukningsrestriktioner, om det inte faller mer regn under hösten. Vanligtvis ökar regnmängden den kommande årstiden men än så länge visar metrologernas prognoser på noll millimeter regn under de första två höstmånaderna. Regnbristen kan också orsaka problem för de jordbruk som odlar avokado och mango. För en bra skörd har bönderna behov av regn till senast november.

 

KN tweet

Diario de Gastronomía ifrågasätter på Twitter hur bra kunskaper vi har kring att upprätthålla en balanserad kost.

Tvivlen uppstår på grund av en ny undersökning, genomför av en forskningsgrupp från Universidad Complutense de Madrid (UCM), som visar att konsumentvanorna bland spanjorerna förändrats under de senaste åren. Konsumtionen av grönsaker och speciellt spannmål har minskat markant till nivåer långt under rekommendationerna. Generellt äter vuxna för lite baljfrukter samt spannmål och bara 7,4 procent av spanjorerna uppfyller der rekommenderade dagligintaget. I gengäld visar undersökningen att det äts för mycket proteiner och fett – speciellt mättat fett – medan det äts mindre kolhydrater än rekommenderat. Förändringarna av matvanorna har orsakat en betydlig obalans i kosten, vilket lett till att det spanska samhället rör sig allt längre bort från medelshavskosten, som annars kännetecknas av att vara en av de mest balanserade dieterna.

Undersökningen från UCM visar på att det saknas kunskap om rekommendationer för en balanserad kost. De som deltog i undersökningen tillfrågades hur stor del, de tror, att olika sorters mat ska utgöra av deras totala kostintag. Utifrån detta sågs det tydligt att svaren låg långt ifrån de rekommenderade kostråden. Vår kost bör bestå av över 50 procent kolhydrater, vilket endast 12,9 procent svarade rätt på. Undersökningen visade även att det rekommenderade dagligintaget av spannmål, baljfrukter och grönsaker är betydligt högre än vad de flesta tillfrågade trodde.

Enligt forskningsdirektören Dr. Pro. Beatriz Navia uppnås den ideala kosten genom att öka intaget av grönsaker och korn. För en balanserad kost bör man tillsvidare prioritera förrätter, garnityr och bröd – som ju är rikt på kolhydrater, samt grönsaker, spannmål och baljfrukter – i stället för huvudrätter. Detta ses som nyttiga riktlinjer för att förbättra befolkningens näringstillstånd.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.