Gift i plast: Gift i vattenflaskor och i matförpackningar – det är barnbarnens, barnens och din hälsa vi talar om

Gift i plast: Gift i vattenflaskor och i matförpackningar – det är barnbarnens, barnens och din hälsa vi talar om

drikkevandet

En del sorters plast avger giftiga ämnen till vatten och mat. Här ges liten översikt över olika plastsorters användningsområden och till vad de ej får användas. Alla plastprodukter ska ha en märkning som visar vilken plastsort som produkten är tillverkad i, och på t ex plastflaskor är det vanligt att denna märkning sitter i botten av flaskorna.

Markeringen kan vara bokstäver eller en siffra, och här förljer en lista över dessa:
PET eller PETE (1): Är en relativkt mjuk plast och används till konsumentprodukter som vatten- och läskflaskor samt ibland i emballage. Denna typ av plats lämpar sig enbart till engångsförbrukning och ska alltså inte återanvändas. Om t ex en vattenflaska med märkningen PET återanvänds kan det läcka ut kemikalier och tungmetaller som kan påverka hormonbalansen. Denna plast får ej rengöras för att återanvändas.

HDP eller HDPE (2): Detta är en hårdplast som ofta används till muggar, rengöringsmedelsförpackningar, leksaker och liknande. Denna plastsort avger minimalt med kemikalier. Experter rekomenderar denna plast till vattenflaskor och det är den säkraste plastsorten för att undvika gift i dricksvattnet.

PVC eller 3V (3): En mjuk plastsort som ofta används till att packa in matvaror, bitringar, smycken och till barnleksaker. Experterna rekomenderar att man hittar andra laternativ. Denna plast avger två olika giftiga kemikalier och kan påverka hormonbalansen hos både människor och djur.

LDPE (4): Denna plastsort får ej användas i tillverkningen av vattenflaskor. Köp inte heller matvaror som är förpackade i denna plast. Du riskerar att äta matvaror kontaminerade med farliga kemikalier.

PP (5): Används ofta i förpackningar till yoghurt, sylt och liknande produkter. Detta är en relativt säker plasstsort för matvaror. Polypropylen är en värmebesändig plast och håller formen vid uppvärmning.

PS (6): Används ofta i tillverkning av muggar, äggkartonger, hämtmatsförpackningar m.m. Vid uppvärmning avges enstaka cancerframkallande partiklar. Är helt olämplig för längre tids förvaring av mat och dryck.

(Källa: healthyholisticliving)

Slutsatsen efter att ha studerat informationen ovan är inte svår att nå fram till och må vara att vi bör hitta bättre alternativ och sluta dricka vatten i plastflaskor. Och ett bra samt säkert alternativ finns redan på markanden, nämligen ett keramiskt vattenfilter med invändigt kolfilter, som monteras med en egen kran på köksbänken. Den ger alltid tryggt dricksvatten. Med ett keramiskt vattenfilter har du alltid rent vatten hemma och slipper dessutom bära hem tunga vattenflaskor från butiken, dessutom är det en betydligt billigare lösning än flaskvatten.

Detta filter tar liten plats och behöver bara bytas ut vart 2-3 år.
För mer information samt offert, kontakta Pure Water Tech S.L. Ring till Eirik på tel. 675 622 312 eller maila: eirikjp@gmail.com.

Av Eirik, Pure Water Tech S.L.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.