nyrerne
 

Jag tog mig själv en lite siesta på dagbädden i den tunga, varma augustihettan, som var så intensiv att inte ens löven på träden orkade röra sig. Innan jag slöt ögonen bläddrade jag igenom en av mina gamla hälsoböcker. Plötsligt satt jag mig rätt upp. Jag hade läst en mening som löd: När du är i 70-års ålder har din njurfunktion ofta minskat med en tredjedel. 70-år är åldersmässigt min målgrupp. Siestan var förstörd men i ställen skrevs denna artikel.

Det är viktigt att ta hänsyn till din njurfunktion och du kan själv göra mycket för att hålla dina njurar friska. I min värld är njurarna kopplade till livsenergi och överskott. Njurproblem relateras ofta till rädsla och ångest. Du får lov att investera tid i dig själv och finna glädjen och tryggheten i de saker som du har runtomkring dig i din vardag. Allt för många av oss styrs av rädsla i vardagen. Dessvärre är rädsla inte någonting som du bara kan ignorera. Den är alltför stark. Men du kan möta den och göra ditt bästa för att bli så osårbar som möjligt. Enligt kinesisk medicin hör njurarna också ihop med den sexuella energin.

Njurarnas praktiska funktion
Njurarna är en rensningsanläggning som rensar ut slaggprodukter som bildas i kroppen. Vi har två bönformade njurar och dessa ligger högt uppe i buken, bakom de nedersta revbenen. Den högra njuren ligger lite lägre ned än den vänstra. Om man har njurproblem är det vanligt att känna smärta högt upp i ländryggen.

Till vardags tänker vi inte mycket på våra njurar men egentligen är de fantastiska, små, livsviktiga organ vars viktigaste funktion är att hålla vår kropp i balans. Varje njure väger ca 150 gram och genom dessa passerar de ca 1 liter blod per minut. Det uppskattas att dessa två små organ genomströmmas av 1 700 liter blid per dygn.

Njurarnas primära arbetsuppgift är

  • Att rena blodet från slaggprodukter.
  • Att upprätthålla kroppens vätskebalans.
  • Att upprätthålla saltbalansen i kroppen.
  • Att upprätthålla kroppens syra/basbalans.
  • Att leda ut alla överskottsvätskor som urin. Vi kissar ut mellan 1-1,2 liter urin dagligen, beroende på en mängd olika saker.

Njurarnas andra uppgifter
Utöver att arbeta som ett reningsverk har njurarna även endokrina funktioner, nämligen att producera hormoner:
Dihydroxyvitamin D, som reglerar absorptionen av kalk i tunntarmen.
Erythropoetin, som har koppling till produktionen av röda blodkroppar.
Enzymet renin, som har en reglerande effekt på blodtrycket.

Det sägs att höger njure speglar vår trygghet och självkänsla i förhållande till omgivningen medan vänster njure speglar de negativa känslorna som vi vänder mot oss själva i form av självkritik och självhat.
Vi klarar av att leva med bara en njure och trots att de har lite olika funktioner klarar en njure av att ta över den andras funktioner.
De vanligaste njursjukdomarna ses hos människor med diabetes, både typ 1 och 2, förhöjt blodtryck, åderförkalkning, njursten, cystor och njurinflammation av olika orsaker.

Kosten
Om du vill hjälpa dina njurar att vara så friska som möjligt är det viktigt att fokusera på vad du äter och eventuellt byta matvanor.
Socker är njurarnas fiende nummer ett.

Protein är ett omdiskuterat födoämne men min personliga åsikt är att du bör vara försiktig med för mycket protein och du inte längre är ung.
Överskott från maten, oftast protein, kan bli en börda för njurarna. Dock är protein en av kroppens viktigaste byggstenar så minskar du ditt proteinintag måste du se till att få i dig de proteiner som kroppen själv inte kan producera – nämligen essentiella aminosyror.

I stället för mjölk kan du hitta en eller flera så kallade alternativ till mjölk som t ex hamp-, kokos-, mandel-, havre-, soja- och rismjölk m.m.
Vill du inte att dina proteiner ska komma från kött finns det bra proteiner i t ex quinoa, chiafrön, mandlar, bönor, ärtor och hummus. Uppskattningsvis har du ett behov av ca 50 gram proteiner om dagen.
Var försiktig med för mycket syraskapande mat som röda biffar, feta mjölkprodukter och söta efterrätter. Undvik även läsk.

Ingår du i riskgruppen för att få njursten, som oftast består av oxalatsten, så är det värt att vara försiktig med att äta mycket choklad, spenat, rödbetor, kakao, rabarber, dricka te m.m. Var också uppmärksam på att inte dricka för mycket kaffe och drick speciellt inte mycket alkohol, även om många källor säger att ett glas rödvin om dagen är bra för njurcellerna, men flera glas belastar. Å andra sidan är det en bra idé att tillgöra t ex persilja, maskros m.m. i din dagliga dryck.

Raffinerade kolhydrater såsom pasta, vitt bröd och vitt ris ökar både kalk- och oxalatutsöndringen i njurarna.
Salt är mycket omdiskuterat. Att äta för mycket salt gör att din kropp samlar på sig vätska. Det rosafärgade himalayasaltet är någonting som hela världen talar om just nu. Det innehåller massa mineraler, smakar gott och sägs vara hälsosamt, och ska även kunna bidra till att sänka blodtrycket då det innehåller mindre natrium än vanligt salt. Rent, oraffinerat havssalt sägs också vara bra för hälsan.
Seltin har under många år rekommenderats av hjärtföreningen då dess innehåll av natriumklorid är betydligt lägre än vanligt salt.

Vanligtvis rekommenderar jag att man använder salt med måtta. Känn glädjen då du känner smaken från goda ekologiska livsmeden i stället för överkryddad mat, vari det ofta används för mycket salt för att dölja att det inte finns någon smak alls. Låt smaken från den nyttiga, goda maten eventuellt få lite guldkant med lite salt av bra kvalitet.
Se till att äta tillräckligt med fibrer och antioxidanter. Det finns i stor utsträckning i frukt och grönt. Ät gärna mycket råa grönsaker som gurka, grönkål, broccoli och sallader.
Använd bra oljor till din sallad. T ex en bra olivolja, linfröolja, hampolja m.m.

Frukter med mycket vätska i är riktigt bra, t ex melon, blåbär, äpplen, jordgubbar, hallon och körsbär. Särskilt nyttiga är de svarta körsbären. De hjälper till att rensa kroppen på urinsyrakristaller.
Undersökningar har visat att vegetarianer har 40-60 procent mindre fallenhet att utveckla njursten.
Drick rikligt med rent vatten. Du kan blanda vattnet med tranbärssaft, morotssaft, selleri, granatäpple och persilja m.m.

Tips

  • Äppelcidervinäger är bra mot många krämpor, bland annat njursten. Den kan både hjälpa stenarna att komma ut samt verka förebyggande så att inte fler njurstenar bildas. Tag ca två matskedar äppelcidervinäger i ett glas vatten både morgon och eftermiddag.
  • Granatäpplesaft är en stark antioxidant som hjälper både njurar och övriga kroppen.
  • Att hålla normalvikt är viktigt för njurarna. Motionera därför regelbundet, minst fyra gånger i veckan. Det behöver inte vara hård motion. Man vet att fetma ökar risken för njursjukdomar. Minimera eller bäst av allt sluta röka. Det är väldokumenterat att rökning ökar risken för njursjukdomar. Håll koll på ditt blodtryck. Om du vet att du ligger i riskgruppen för högt blodtryck är det en bra idé att köpa en blodtrycksmätare.
  • En del mediciner kan efter en längre tid ge njurproblem. Om du äter sådan medicin är det bra om du låter kontrollera dina njurar med jämna mellanrum.
  • Olika behandlingsformer som t ex zonterapi, massage och lymfdränering kan vara bra för att dränera din kropp. Om du vet att du har njurproblem är det bra att berätta det för din terapeut och be denne göra behandlingen så mjuk att det inte leds ut för stora mängder slaggprodukter på en och samma gång.
  • Louise Hay skriver rent allmänt om njurproblem och att orsaker bakom kan vara: kritik, besvikelse, nederlag och sam. Reagera som ett barn.
  • Börja använda ett nytt tankemönster: Det gudomligt rätta sker alltid i mitt liv. Varje upplevelse är god. Det är tryggt att bli vuxen.

    Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips kring kosttillskott som hjälper dig att hålla dina njurar friska.

Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare av butikskedjan Anni’s Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.