Korte nyheter november

Sista chansen att bilda nu regering
Sista chansen att bilda nu regering

Kung Felipe kallade samtliga partiledare i landet till en ny kongressrunda den 24 och 25 oktober. Detta blir tredje gången gillt som landets statschef sammankallar partierna för att få en tydlig blick över landets politiska situation och för att eventuellt begära av parlamentets talesman att denne ska kalla in partierna till att rösta om bildande av ny regering. Av denna anledning samlades socialistpartiets nya ledning den 23 oktober för att enas kring om de ska stå kvar vid sitt nej till en PP-regering eller om de ska välja att avstå från att rösta och därmed indirekt accepterar den som regering. Om det sistnämnda blir beslutet som socialistpartiet presenterar inför kungen måste parlamentet mötas omgående, bildandet av en ny regering måste nämligen ske senast den 31 oktober. Om PSOE i stället väljer att stå fast vid sitt nej till Marioano Rajoy som statsminister måste nyval utlysas till december. Socialistpartiet är fortfarande splittrat i frågan. Följ utvecklingen genom att anmäla dig till En Suecos nyhedsmail, genom vilket du mottar spanska nyheter på svenska varje fredag.

Investeringarna i Katalonien störtdyker

Den heta debatten om Kataloniens eventuella självständighet från övriga Spanien skrämmer utländska investerare. Detta ses inte minst på antalet utländska investeringar som placerats, eller rättar sagt inte placerats, i regionen detta år, som bara uppgår till 15,5 procent, jämfört med ca 30 procent föregående år. Den drastiska minskningen av investeringar märks främst inom hotellbranschen och är ett resultat av beslutet som Barcelonas borgmästare drivit igenom som lyder att all outsourcing inom branschen stoppas tills dess att det arbetats fram en ny turistplan för staden. Borgmästare Ada Colau, från partiet ”Barcelona en Comú” som stöttar Podemos, har dock inte någon plan färdig ännu. De utländska investeringarna i branschen har därför minskat med hela 62 procent.
I Madrid är situationen en annan och de utländska investeringarna har ökat med 9 procent.

Flera flyg till Málaga

Turistlågsäsongen i år förväntas bli så bra att det knappast går att prata om en lågsäsong. Trafiken på Málagas flygplats kan bättre benämnas som en mellansäsong. Detta visar de senaste siffrorna i en prognos som uppskattar att flygtrafiken under perioden oktober till mars kommer att öka med 23 procent. Stora flygbolag som Jetairfly, Thomson, Norwegian och Jet2.com ökar antalet avgångar med 50 procent samtidigt som Ryanair, som är det största flygbolaget i Málaga, ökar sin kapacitet med 25 procent. Detta innebär totalt 700 000 fler flygstolar jämfört med föregående år, så passagerarantalet under de sex långsäsongsmånaderna kommer att nå närmare fyra miljoner resenärer.
De många nya gästerna kommer primärt från Storbritannien, Italien, Frankrike, Turkiet och Skandinavien.

”Brexit” drabbar inte Gibraltar

Att Storbritannien har lämnat EU kommer inte att påverka Gibraltar. Det samma gäller alla spanska bolag som har filialer i Storbritannien samt de 102 000 spanjorer som är arbetande residenter. Det försäkrar den brittiska premiärministern Theresa May under sitt första officiella besök i Spanien. Under sitt långa möte med Mariano Rajoy slog den brittiska premiärministern fast att Gibraltar kommer att behålla sitt särskilda självstyre. Därmed kommer de 5 000 personer som dagligen passerar gränsen för att arbeta heller inte påverkas av den nya situationen. Spaniens utrikesminister, José Manuel García Margallo, har annars flera gånger sagt att det brittiska utträdet ur EU skulle ge Spanien en unik chans att få tillbaka Gibraltar då han menar att invånarna på Gibraltar föredrar att tillhöra ett EU-land. Gibraltar har inte tillhört Spanien sedan 1713.
Generellt är följderna av det brittiska utträdet mycket oklara. En del har fruktat stora konsekvenser för Costa del Sol, men de har än så länge inte setts till. Faktum är att mängden engelska turister under vinterhalvåret förväntas öka med 36 procent, vilket motsvarar 325 000 personer, jämfört med föregående år.
Detta sker samtidigt som en brittisk investerargrupp med huvudsäte i London just investerar 25 miljoner euro i ett nytt exklusivt bostadsprojekt i Sierra Blanca i Marbella.

Turismo Rural är populärt

Allt fler söker sig inåt landet när det är dags att planera semestern. Málagaprovinsens inland bjuder på vacker natur och otaliga vandringsleder, och med invigningen av den kända leden ”El Caminito del Rey” når turismen nya höjder. Därtill kommer att landstinget gett ut guiden ”Gran Senda”, som ger aktiva turister en komplett översikt över provinsens vandringsleder. De senaste siffrorna från Spaniens statistiska centralbyrå (INE) visar att det skett en ökning av 18 procent i antalet turister samt att omsättningen i de bolag som arbetar med rural turism har ökat med 11 procent. Det gäller först och främst hotell och restauranger. Trots de positiva siffrorna kämpar branschen fortfarande med gamla problem som hög beläggning under helgerna och nästan tomma hotell under vardagarna, då den breda publiken fortfarande ser vandringar och utflykter som en helgaktivitet.

Alvarlig olycka i Benalmádena

En alkoholpåverkad bilist orsakade i mitten av oktober en alvarlig olycka i Benalmádena, som kostade en kvinna livet. I olyckan sårades även sex andra personer allvarligt. Den alkoholpåverkade bilisten tappade kontrollen över sin bil i en kurva och körde rakt in i en grupp föräldrar, som satt vid ett café samtidigt som deras barn lekte på lekplatsen intill.
Bilisten hade tre gånger högre promillehalt i blodet än tillåtet och anhölls omgående på plats.

Room Mate-hotellen expanderar

Hotellen är speciella, snygga och exklusiva – men ganska anspråkslösa. Och det verkar vara det som gästerna efterfrågar. Hotellkedjan Room Mate ska under 2017 expandera med 2 000 nya sängplatser. Hittills har Room Mate satsat på de spanska storstäderna och har bland annat tre hotell i Málaga stad. Men nu tar den populära hotellkedjan ett ytterligare steg i sin utveckling och nästa år öppnas nya hotell längs kusten på Costa del Sol samt på Ibiza, Mallorca, Kanarieöarna och i Mexiko. Att den massiva expansionen kan fortsätta grundas i företagets strategi. ”Vi köper inte fastigheter till våra hotell som andra i branschen gör. I stället hyr vi fastigheterna på långtid eller etablerar ett samarbete kring hotelldriften med ägarna av den aktuella fastigheten. Och så har vi blivit ett känt och välfungerande varumärke inom branschen i nästan hela Spanien”, säger hotellkedjans karismatiska chef Kike Sarasola.
En Sueco har mött Kike Sarasola och i magasinets septembernummer 2016 går det att läsa en artikel om honom och Room Mate-hotellen. Artikeln kan läsas på: www.ensueco.com

Andalusisk offensiv i Storbritannien

Effekterna av det brittiska utträdet ur EU är okända. Därför vill nu ordföranden för Andalusiska Näringsidkare (CEA), Javier González, påbörja en storstilad kampanj i Storbritannien tillsammans med Junta de Andalucía. Kampanjen kommer att ha två huvudsakliga syften: att fortsätta locka hit de många brittiska turister som besöker Andalusien varje år samt att locka nya investerare. Ordföranden för CEA uppskattar att många investerare kommer att dra sig bort ifrån Storbritannien efter ”Brexit” och ser därför en chans att locka nya investerare till Andalusien, som bjuder på mängder med möjligheter. Javier González vågar dock inte säga någonting om följderna av att britterna nu lämnar EU men han är säker på att varken Storbritannien eller EU kommer att se några fördelar med den nya situationen. Därför arbetar han nu för att Junta de Andalucía tillsammans med hans organisation ska starta den stora kampanjen i Storbritannien för att inte gå miste om någonting den dagen när ”Brexit”-processen börjar på allvar.

Katalansk president vill allt

Skulle Carles Puigdemont, president för den katalanska regionalregeringen, få bestämma skulle katalanerna gå till valurnorna i september nästa år för att rösta i ett officiellt katalanskt självständighetsval – oavsett om centralregeringen och domstolarna i Madrid fördömer det eller ej. Men Carles Puigdemont erkänner nu, för första gången, att det krävs förhandlingar med Madrid om Katalonien ska kunna bli självständigt. Den katalanska ledaren verkar förstå att det inte är så lätt för regionen att frigöra sig.
Om det skulle ske har den katalanska regionalregeringen en enorm skuld till den spanska staten liksom att hela den katalanska infrastrukturen tillhör staten. Och det är bara två av punkterna som måste förhandlas om Katalonien ska bli självständigt. Centralregeringen i Madrid står å sin tur fast vid att självständighetsval är olagliga och att de kommer att motarbeta ett sådant. Den före detta presidenten för den katalanska regionalregeringen, Arthur Mas, ska således ställas inför rätta för att han utlyste ett ickeofficiellt val kring Kataloniens självständighet.

Tunnelbanan är dyr – men populär

Det är bara halva Linje 1 i Málagas Tunnelbana som är i drift. Men den del som trafikeras går bra.
Hittills har 3,7 miljoner passagerare rest med tunnelbanan i år. Det är tre procent fler än förra året och siffran når långt över förväntningarna. ”När hela tunnelbaneprojektet är färdigt räknar vi med att tangera 20 miljoner passagerare per år. På så sätt skulle även den stora investeringen återbetalas med åren”, säger José Luis Ruiz, infrastruktursansvarig i Málagas landsting. Samtidigt uppmanar han kommunen och Junta de Andalucía att så snart som möjligt lösa konflikten emellan dem. Parterna har nämligen varit oense under nästan ett år kring huruvida tunnelbanan ska ta vägen förbi Hospital Civil eller inte samt om tunnelbanan ska vara underjordisk eller köra ovan jord likt en spårvagn. Så snart tunnelbanans knytpunkt i centrum, vid El Corte Inglés, är färdigbyggd om ett par år kommer hela Linje 1 kunna tas i bruk liksom delar av Linje 2. De två linjerna kommer att köra igenom staden på ett sätt så att de nästan täcker hela staden samt når ut till angränsande områden såsom universitetet i väster och El Palo i öster.
Det första spadtaget till tunnelbanan togs redan 2006 och innan projektet står helt klar kommer projektet att ha kostat 794 miljoner euro.

Mer frukt och grönt tack!

En undersökning som Världshälsoorganisationen (WHO) har gjort visar att spanjorerna inte äter tillräckligt med frukt och grönt, vilket gäller både vuxna och barn. Experterna rekommenderar att alla äter minst tre frukter om dagen men enligt den nya undersökningen är det hela 23 procent av barnen och ungdomarna som inte äter någon frukt överhuvudtaget och 38 procent äter bara en frukt om dagen. Statistiken för vuxna spanjorer är inte mycket bättre. 28 procent äter ingen frukt alls och 29 procent äter bara en frukt om dagen. Intressant i undersökningen är att 51 procent av spanjorerna säger att de äter mer frukt och grönt än någonsin tidigare. Den 14 oktober var det den internationella frukt- och gröntdagen och flera matbutiker presenterade kampanjen 5 al día i strävan om att få folk att äta mer frukt och grönt.

ETA-vapenlager hittat

Officiellt har ETA lagt ned vapnen och avslutat en nästan fem decennier lång väpnad konflikt med den spanska staten. Men officiellt är terroristorganisationen inte upplöst och de har inte heller talat om för myndigheterna var deras förmodade vapenlager är gömda. Därför har den franska och spanska polisen aldrig lagt ned deras anti-ETA-enhet, som fortsätter jakten på de sista efterlysta ETA-medlemmarna samt organisationens hemliga vapenlager. I början av oktober hittade enheten dock ett stort lager med 145 vapen samt en stor mängd sprängämnen inne i en skog ca 100 km norr om Paris. Förra året lokaliserade anti-ETA-enheten ett annat vapenlager i Frankrike. De sista resterna av den tidigare så fruktade terroristgruppen kommer inte att berätta för myndigheterna var deras sista lager med vapen och sprängämnen finns då det är deras sista trumfkort i strävan efter att straffen för de fängslade ETA-medlemmarna ska sänkas samt eventuellt få dem förflyttade till fängelser i Baskien. Centralregeringen i Spanien fortsätter vägra förhandlingar med ETA.

Regnet kom – bönderna ler

Efter fem månader utan regn och en prognos som pekar på en torr höst har det regn som föll i mitten och i slutet av oktober spridit stora leenden hos många. Inte minst bland bönderna som har stort behov av regn. Stora delar av det andalusiska jordbruket baseras på oliver och vatten är en nödvändighet om årets skörd ska bli bra. Vanligtvis hålls skörden i november och december så regnet har kommit precis i rättan tid. Förra året var olivskörden mycket dålig så ytterligare en ett dåligt år skulle få svåra konsekvenser för många bönder. Regnet var naturligtvis även bra för landets många vattenreservoarer som på många håll bara nådde upp till drygt 30 procent av full kapacitet. En höst utan regn kan innebära restriktioner för samtliga hushåll i landet.

Haltande arbetslöshetssiffror

Arbetslöshetssiffrorna för oktober är ofta dystra. Sommar- och turistsäsongen är över och det brukar märkas tydligt på arbetslösheten. Men detta år har trenden brutits. Visst har arbetslösheten ökat, men bara en aning – inte med fler än 22 800 personer. Detta samtidigt som att antalet anslutna till Seguridad Social har ökat med 12 000 personer.
Dessa siffror visar att det i dag är fler i arbete än för en månad sedan. Att marknaden ändå haltar beror på att antalet arbetsförda personer ökar snabbare än vad det skapas nya arbetstillfällen.
Det är också därför som EU:s ekonomiska och monetära union antar att arbetslösheten i år bara minskar till 19,40 procent och till 18 procent nästa år.
Antalet arbetslösa i Spanien i dag uppgår till 3 720 000 personer.

Våldsam explosion i Vélez-Málaga

Ferian i Vélez-Málaga fick ett tråkigt avslut när en mycket våldsam gasexplosion på en restaurang belägen på en av stadens centrala gator sårade 90 festglada feriafirare. Tur i oturen var det ingen som omkom men flera skadade befinner sig fortfarande på sjukhus med brännskador. Skadorna av explosionen kunde ha varit ännu värre om det inte var för restaurangens kock som snabbt och högljutt kunde varna flera av gästerna. Saneringsarbetet är nu i full gång och stadens polis och brandkår undersöker orsaken till den kraftiga explosionen. Även stadens borgmästare, Antonio Moreno Ferrer, ska nu också engagera sig. men mer formellt. Det visar sig nämligen att restaurangen har varit öppen flera år utan tillstånd.

Kusttågets popularitet ökar

Innan årsslutet uppskattas det att strax över tio miljoner passagerare ska ha rest med tåget, som kör sträckan från Málaga till Fuengirola två till tre gånger i timmen. Att passagerarantalet överstiger tio miljoner har bara skett en gång tidigre – år 2007. De många passagerarna utgörs av både fastboende, som tar tåget till och från arbetet dagligen, samt alla turister. Till det kommer att det spanska pendeltågsbolaget Cercanías har satt in fler avgångar och att tåget nu också stannar vid den nya flygplatsterminalen.
Att kusttåget är så populärt visar tydligt att det är nödvändigt att förlänga järnvägen till Marbella. Projektet ligger på ritbordet, där det legat en längre tid, men på den fronten har det inte hänt någonting nytt.

Mangodressing

Frutos Montosa är en liten avokado- och mangogrossist i Vélez-Málaga. Mercadona är Spaniens största matvarubutikskedja. Och nu verkar det som om de kan göra någonting tillsammans. Frutos Montosa har nämligen tagit fram en mangodressing utan konserveringsmedel baserad på 90 procent frukt och 10 procent kryddor. Denna dressing är inte bara tänkt till sallader utan passar även till kött, fisk och risrätter. Mangodressingen säljs i 200 grams förpackningar och Mercadona satsar på att sälja en miljon enheter nästa år, efter det att produkten nu fått en fast plats på Mercadonas hyllor i Andalusien. Om allt går som tänkt kommer Frutos Montosas mangodressing även att lanseras i övriga landet, precis som företagets populära avokado dressing gjorde för några år sedan.

Slut med hundshow i Frigiliana

Efter otaliga negativa kommentarer och diskussioner på sociala medier har kommunen i Frigiliana nu fattat beslut om att lägga ned den årliga hundshowen och -utställningen Feria del Perro. I kommunfullmäktige, som leds av en koalition mellan PP och PSOE, betonar man att årets hundshow har gått rätt till. ”Inga hundar har lidit. De har varit under konstant tillsyn hos deras ägare, fått mat och vatten, plats i skuggan och en veterinär har funnits på plats”, säger borgmästaren José Antonio González i ett pressmeddelande. Den årliga hundshowen besöks av flera hundratals hundälskare, men den negativa kritiken, som spridits på sociala medier, mot årets show har fått kommunfullmäktige att nu lägga ned evenemanget.

Månedens tweet

På Twitter ställer Sabor a Málaga en fråga om vår uppfattning kring idrottare och träningsentusiasters förhållande till alkohol via ett reetweet innehållande en intressant artikel från El Mundo.
Många tycker att motion och hälsosam livsstil går hand i hand. Men enligt två nya undersökningar, genomförda av de prestigefyllda och erkända institutionerna Pennsylvania och Houston University, betyder tredje halvlek faktiskt mer. Ett träningspass på gymmet avrundas nämligen ofta med en öl eller två tillsammans med vännerna och idrottsmänniskor firar ofta deras segrar – liksom förluster – med en runda. Således bryter New York Times, som publicerade undersökningen, illusionen om att träningsentusiaster håller sig från alkohol.
Tidigare studier har också hävdat att det råder ett samband mellan personers aktivitetsnivå och alkoholkonsumtion. Men nu motbevisas denna tanke att motion påverkar hur, när och hur mycket folk dricker. De tidigare undersökningarna har sällan tagit hänsyn till deltagares kön och ålder, jämfört med undersökningarna från Pennsylvania och Houston University. De sistnämnda baseras på 150 frivilliga män och kvinnor i åldern 18-75 år, som observerats under 21 dagar fördelade under ett år.
Resultaten från de sistnämnda undersökningarna visar att människor konsumerar mer alkohol de dagar när de tränar jämfört med dagar när de inte gör det. Vidare visar de att ålder, kön och årstid inte är avgörande faktorer gällande alkoholintag för en person som tränar. Undersökningarnas författare heter Leight Leasure och är lektor på Houston University samt direktör för neurovetenskap på beteendepsykologiska laboratoriet. Hon förklarar att människor söker efter att förstärka eller identifiera den starka energikänsla som utlösas efter träning med en öl, ett glas vin eller en drink.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.