helse leveren
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare av butikskedjan Anni’s Vitalshop.
Det är viktigt att ta vara på hela kroppen och vill du leva ett extra gott och hälsosamt liv bör du ta extra god hand om din lever.
Levern kan jämföras med en jättestor kemifabrik. När den arbetar optimalt kan den rensa ut ca 99 procent av alla bakterier och gifter som passerar den med blodet. Levern är människans näst största organ och vår största körtel. Den är också det organ som har flest uppgifter.
Blodtillförseln kommer via portådersystemet, som transporterar de näringsämnen som kroppen tar upp i tarmen. I samband med detta kan levern ta upp de material som kroppen har tagit till sig i tarmsystemet.
Levern har ett antal funktioner och jag är säker på att vi inte känner till alla ännu.

Några av leverns viktigaste funktioner är:

• Att producera galla, som går från levercellerna genom små kanaler till en större kanal som kallas gallgången. Gallan löper sedan från gallgången till gallblåsan där den lagras tills det finns behov av den. Precis efter att du ätit drar gallblåsan sedan ihop sig och utsöndrar precis den mängd galla som behövs till tolvfingertarmen, där den ingår i fettämnesspjälkningen.
• Den hjälper till att reglera blodsockerbalansen. Den upprätthåller koncentrationen av glukos samt många andra ämnen, och fungerar som sockerdepå.
• Den avgiftar tarmen på t ex medicin, alkohol och andra gifter.
• Levern bryter ned hormoner och utslitna blodkroppar, så att de inte cirkulerar i blodet mer än de ska.
• Levern omvandlar också en stor del av de slaggprodukter som utsöndras i njurarna.
• D-vitamin aktiveras i njurarna samt i levern.
• Levern är ett depåorgan för A-vitaminer, järn, flera B-vitaminer, fett och blod. Om det skulle uppstå akut blodbehov kan levern leverera det.
Om levern är skadad förminskas avgiftningsförmågan nämnvärt. Några av de vanligaste symptomen på en skadad lever är klåda i huden, eksem samt en känsla av att det kliar under huden. Min erfarenhet är att äldre människor som klagar över olidlig klåda ofta, mirakulöst, kan hjälpas genom att stötta levern.
Ett annat symptom är allergi som eventuellt kan kännetecknas som intolerans mot vissa livsmedel.
Råkost är ofta någonting som man kan vara känslig mot.
Lider du av en högersidig huvudvärk kan det bero på dålig leverfunktion.
Andra symptom på belastad lever kan vara: blodsockerproblem, illamående, diarré, förstoppning samt luft i magen.
Gulsot med gul hudfärg samt gula ögonvitor och mörk urin bottnar också i dålig leverfunktion.

Kosten

Se till att kosten, så långt det är möjligt, är ekologisk. Bra matvanor underlättar matsmältningen och därmed leverns arbete.
Dess funktion stimuleras av bittra livsmeden som t ex endiver, ruccola, rödkål, grapefrukt, kronärtskockor, rädisor, rödbetor, valnötter, mandlar, sesamfrö, pepparrot, ingefära och maskrosor. Ät även gärna sura saker, men lite begränsat.
Är din lever mycket skadad ska du kanske överväga att utesluta syrade livsmedel (som ju är så populära just nu) under en period.
Undvik allt mättat fett och ät begränsat med stekta rätter. Var försiktig med socker, cigaretter, kött, ost, raffinerad mat, mjölk och alkohol. Alkohol är gift för levern, speciellt om det dricks mer än 1-2 enheter om dagen. Om du vet att din lever är känslig bör du som kött välja lättare köttsorter. Var även försiktig med kaffe och te. Det finns goda kaffeersättningar från t ex maskros eller kornkaffe. Drick massor av vatten och gärna te från levervänliga örter. Jag rekommenderar tistelte, tistel smakar inte så bra, så blanda det med andra örter. Tistel kan även fås flytande och i kapslar. Tistel kan göra underverk och är fantastisk till att läka levern. Det antas att tisteln har varit känd som ett leverrensande medel i mer än 2000 år. Den återuppbygger levervävnaden. Tistel är bäst att inta innan sängdags.
Maskros är en annan stark ört som får levern att producera mer galla och passar särskilt bra vid gulsot.
Lakritsrot har leverskyddande egenskaper och är speciellt bra om den tas samtidigt som tistel. Även gurkmeja är bra för levern.
Minska ditt intag av mättat fett och ät i stället rikligt med fet fisk och frön. I stället för att få ditt protein från kött hittas bra proteinkällor i t ex bönor, chiafrön, quinoa, linser, frön och nötter.
Det är klokt att sörja för att din mat är rik på olika spannmål, potatis, alla sorters grönsaker t ex rödbetor, selleri, broccoli, grönkål och gröna örter. De bästa frukterna är blåbär samt andra bär, och grapefrukt.
Gör det till en vana att strö lecitin över din frukost, t ex yoghurten, smoothies eller sallad, oavsett om det är en fruktsallad eller grönsallad. Lecitin är bra för levern och ökar dess läkningsprocess. Lecitin tros vara ett av de vitigaste ämnena för att skydda en dålig lever. Speciellt kolin är bra för levern.
Är levern belastad kan det vara en bra idé att bara dricka juicer och soppor en dag varje vecka, en dag då du koncentrerar dig extra på att få i dig levervänliga örter och grönsaker.

Tips

– Är du rökare så sluta eller minska i alla fall ned så mycket du bara kan.
– Undvik platser med mycket trafik, så mycket det överhuvudtaget går. På platser med mycket trafik finns det en massa gifter som belastar din lever.
– Ofta tänker vi att föroreningar bara är sådant som finns utanför men det finns också många förorenande produkter innanför. Se över dina rengörings- och tvättmedel. Byt ut med mot miljövänliga alternativ. Var uppmärksam när det gäller dina hudvårdsprodukter, byt ut dem om de är fulla med gifter. Se dig omkring i ditt hem och välj naturliga produkter nästa gång som du ska använda hushållsartiklar.
– Enligt det kinesiska organuret arbetar levern extra mellan 1-3. Är din lever försvagad märker du att du ofta vaknar denna tid. Om det är så kan det vara en bra idé att tänka på att vara lite vänlig mot din lever under en period.
– Se till att få tillräckligt med sömn. Det är ett både bra och billigt sätt för att hålla sig frisk. Lever avgiftar lättare när vi ligger och är avslappnade.
– Den nu döda dr. A. Vogel har i sin bok om leven en bra fras som lyder: ”Har du inte tid att äta ordentligt så får du ta dig tid att vara sjuk.” Vid leverproblem, liksom vid alla andra hälsoproblem, är det viktigare att förebygga än att läka.
– Ett annat bra råd från samma A.Vogel är: ”Fyll mer syre än bensin i tanken”, vilket betyder att du bör sörja för att motionera i frisk luft varje dag.
– Om leverproblem säger Louise Hay att det ofta är folk som klagar mycket. Dömer andra och därmed lurar sig själv. Följer sig eländig. Som nytt tankemönster föreslår hon att ändra det till: ”Jag väljer att leva med ett öppet sinne. Jag söker kärlek, och hittar den överallt.”
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips kring kosttillskott som hjälper dig att hålla din lever frisk.

Munhälsanas inverkan på den allmänna hälsan

Av Niclas Wallenborg
Puerto Banus dentalgroup & implantcenter
www.puertobanusdentalgroup.com
Munhälsan har flera effekter på den allmänna hälsan. Många allmänsjukdomar kan i sin tur visa sig i munnen. Genom att sköta sin munhygien främjar man inte bara munnens hälsa utan även den allmänna hälsan.
En dåligt skött mun kan försvaga behandlingsbalansen vid många sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, sockersjuka, ledreumatism och andra kroniska sjukdomar. Noggrann munhygien och regelbundna kontroller utgör grunden i förebyggande vård.
När är det extra viktigt att sköta sin munhygien?
Hjärtsjukdomar
Man vet att det finns ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och munnens hälsa. Dålig munhälsa kan till och med främja ateroskleros, d.v.s. åderförkalkning, och öka risken för hjärtinfarkt. God munhygien är särskilt viktig bland hjärtsjuka och vid förebyggande av hjärtsjukdomar. För att inte inflammationer i munnen ska spridas bör de alltid behandlas omedelbart. Antibiotikabehandling före åtgärden rekommenderas framför allt hos personer som har ett medfött hjärtfel, klaffel eller konstgjord klaff eller som tidigare haft endokardit. Vi är idag mer och mer restriktiva med antibiotikaprofylax på grund av multiresistenta bakterier där antibiotika inte har ngn verkan.

Sockersjuka (diabetes)

God munhygien är också extra viktig vid diabetes, d.v.s. sockersjuka. Ju bättre munhygien man har, desto bättre är behandlingsbalansen vid diabetes och tvärtom. Diabetiker har oftare än normalt sjukdomar i tandköttet. När salivutsöndringen minskar får man lättare hål i tänderna. 
En fungerande hemmavård och täta kontroller håller muninflammationer och diabetes under kontroll. Ett antibiotikaskydd behövs vid dålig behandlingsbalans vid diabetes.

I samband med transplantationer

Transplantationspatienters försvarssystem är försvagat på grund av den starka medicineringen. Patientens mun måste vara helt frisk före och efter transplantationen. Alla infektioner som utgår från tänderna kan vara ödesdigra när det egna försvarssystemet fungerar dåligt. Transplantationspatienter behöver ofta ett antibiotikaskydd före behandling.

Reumatism

Vid behandling av reumatism används också läkemedel som försvagar försvarssystemet. Reumatiker har dessutom ofta minskad salivutsöndring. På grund av muntorrhet får patienterna lätt hål i tänderna. För att inflammationerna i munnen inte ska spridas till lederna måste man vara extra noggrann när man rengör sina tänder. Man bör besöka tandläkaren flera gånger om året.

Medicinering som ger muntorrhet

Många mediciner påverkar utsöndringen av saliv. Mindre salivutsöndring ökar risken för karies och tandlossning. Tar man mediciner som påverkar salivutsöndringen är det mkt viktigt att sköta sin munhygien extra väl.Besök din tandläkare regelbundet och kom ihåg att tala med din tandläkare om din allmänna hälsa också.

Sjukdom – vän eller fiende

En dag kom det en yngre företagsman med akut ryggvärk in på kliniken. Han hade böjt sig ned för att ta sin väska när det knaka till och nu liknande han en förvriden sjua.
Den unga herren lade sig på britsen och fick lindring med akupunktur och massage, varefter han klagade över att han hade problem med ryggen ganska ofta och att han i samband med det inte kunde arbeta på flera dagar, vilket han inte hade tid med. Det var brist på motion samt rörelse och det blev många timmar bakom skrivbordet, i bilen och i flyget, när arbetsresorna kallade. Han kände sig även tyngd av några utmaningar på hemmafronten. Då kom det över mina läppar: ”Vad kan det vara som din rygg försöker tala om för dig?”
Skruvar vi tillbaka tiden till 1970-talet fanns det flera pionjärer i den skandinaviska hälsovärlden. En av dem var Julia Vøldan, som nog är mest känd för sin kursgård där hon bland annat tog emot gikt- och cancerpatienter för behandling samt för sin plus-minus-balans. Låt oss titta närmare på hennes syn på sjukdom och hälsa, här från danska ”Ny Tid og Vi” från 1978:
”Den vanliga uppfattningen av sjukdom är närmast att den är en fiende. Vi kan bara tänka på många av de ortodoxa sjukdomsbehandlingar i vilka läkarna använder kniv, spruta med gift eller strålar så farliga att de själva måste skydda sig bakom tjocka blydörrar. Det skjuts skarpt på en fiende, men det glöms bort att den tänkta fienden befinner sig i en levande människokropp. Och vad brukar hända när man skjuter skarpt på någonting? Jo, antingen skadar man det eller så förstör man det.
Genom mitt arbete med plus-minus/syra-bas-metoden har jag fått en helt annan syn på sjukdom, jämfört med vad läkaren har. Jag ser sjukdom som människans varnande vän, en vän som hjälper människan att rädda sitt liv genom att bevara livsenergin. Människan går att likna med ett elektriskt batteri som har en plus- och en minuspol, men den ena polen är föränderlig beroende på vad man äter och dricker. Man kan äta och dricka sig till två likadana poler, alltså två pluspoler eller två minuspoler, och så kan inte kroppen existera utan att den skapar en ny konstig sjukdomspol med den elektriska laddning som saknas. Om denna sjukdomspol opereras bort kommer kroppen att snart försöka skapa en ny sjukdomspol, om inte den sjuka förändrar sitt levnadssätt radikalt. Tänk på alla de kvinnor som efter att de opererar bort ett bröst får en ny cysta i livmodern, eller den som efter att ha opererat bort livmodern får en ny cysta i ett bröst eller någon annanstans.
Om forskarna hade talat med sjuka människor i stället för att skära i stackars djur tror jag att kampen mot sjukdomar hade kommit längre. Vi måste bort från vivisektion och i stället studera de sjukas levnadssätt, dvs. deras kost och vanor. Först då kan man identifiera sjukdomsorsakerna och genom att ta bort dem läka sjukdomarna.”
Vår stressade affärsman förstod att han tänjde på gränserna med för lite sömn, för mycket kaffe och sötsug när krävande möten tvingade honom att vara på topp, långa arbetsdagar samt för lite tid med familjen.
”Hmmm”, svarade han och sa: ”När ryggen bråkar kan jag inte göra någonting annat än att slappna av!”
Efter tre behandlingar kände hans sig någorlunda. Han spenderade sin ”rekreationstid” på att styra upp sina prioriteringar, bland annat sina sömn- och kostvanor men först och främst sitt familjeliv. Massor av basande vätska samt gröna juicer, smoothies och soppor fick plats på matsedeln. Och det hjälpte. I början kände han sin ryggvärk som någonting mycket irriterande och som någonting som hindrade honom i hans karriär. Fem dagar hemma med sin familj gjorde honom glad över att han hade stoppat. Han gick från att förbanna den dumma ryggen till att lyssna till livets riktiga prioriteringar. Långsamt började kan komma igång igen, med nya mat-, sov- och rörelsevanor i ryggsäcken.
Senare berättade han för mig att han fortfarande ibland upplever en molande smärta i ryggen, men nuförtiden tar han sig en titt i spegeln och frågar: Varför stoppas jag nu? Vad har jag missat? Han använder ryggen som en slags barometer. Den har blivit hans vän.
Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tel. +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.