Fästingar bär på Krim-Kongo-virus

Fästingar bär på Krim-Kongo-virus

flaater
Kännedomen om risken att bli smittad av borrelia i samband med ett fästingbett har funnits i många år. Sjukdomen ger lokala utslag och leder ibland till angrepp på det centrala nervsystemet. Under den gångna sommaren har ett nytt virus kommit till Spanien via fästingar.

Den 14 augusti i år kände en man vid namn Raúl ett stick i benet när han var ute och vandrade i Ávila-området strax utanför Madrid. Han började må underligt illa och området på benet där han kände sticket blev mörkare. Det Raúl kände var ett fästingbett från fästingen Hyalomma Marginatum. Fästingen hade bitit sig fast för att njuta av Raúls blod och när han kom hem följde också den livsfarliga bodsugaren med – och då var skadan redan skett.
På sjukhuset kunde de inte göra någonting annat än att ge Raúl blodtransfusioner, för det finns inget bot mot det onda viruset. Dock hjälpte det inte och elva dagar senare avled Raúl av att hans inre organ gav upp. Efter händelsen har en av sjuksköterskorna som var med och behandlade Raúl lagts in på isoleringen på grund av smittorisk. Och därutöver är så många som 282 personer under observation för att de har varit i kontakt med de två smittade.
Det farliga viruset heter Krim-Kongo, även känt som det europeiska ebolaviruset, som överförs till människa när en fästing biter sig fast och suger blod. Mellan 10-30 procent av dem som smittas dör av det. Symptom på Krim-Kongo är: huvudvärk, hög feber, ledsmärta, magsmärta och kräkningar. Andra tecken på sjukdomen kan också vara röda ögon, röd hals och röda fläckar på tungan.

Hur kom det farliga viruset till Ávila?

Fästingarna som bär på viruset kommer med flyttfåglar från Afrika. Dessa fåglar stannar vid nationalparken Doñana, väster om Sevilla, för att äta och dricka på det mer än 100 000 hektar stora landområdet. Därefter fortsätter fåglarna deras resa mot halvöns norra trakter. När fåglarna landar släpper fästingarna taget och faller ned i gräset. Sedan sitter de och väntar på att en ny värd, djur eller människa, ska gå förbi så att de kan bita sig fast och suga blod. Fästingarna navigerar genom att dofta efter kroppslukter, och det var så som Raúl blev biten i augusti. När fästingen har sugit sig mätt på blod kan den väga så mycket som 100 gånger mer än i ”tomt” tillstånd, och orsaken till att den suger blod är att få tillräckligt med energi till att producera ägg, och sedan lägger den ca 1 600 ägg per gång.

Varför ser vi fler av dessa fästingar i Europa just nu?

En teori är att dessa fästingars aggressiva beteende beror på klimatförändringar (studier gjorda på den svarta skogsfästingen visar att fästingarna blir mer aktiva samt mer aggressiva när lufttemperaturen ökar).
Och fästingen vet allt om drastiska temperaturförändringar. Den äldsta fästingen som hittats är 95 miljoner år gammal. Denna förfader till dagens fästingar hade päls och kunde mycket väl ha smaskat i sig dinosaurieblod. Dessutom är fästingar enormt seglivade och kan överleva låga temperaturer på hela sex minusgrader.

Förebygg fästingbett

Fästingbett kan förebyggas genom att täcka huden samt använda stövlar. Dessutom är det en bra idé att använda en myggspray som innehåller pyrethorid, som verkar avskräckande på fästingar (och andra insekter).
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.