Advokat med passion för trummor
Advokat med passion för trummor
Möt Lars Isacsson. Advokaten som tagit över Advokatfirman Göran Rise och nu gjort om den till sin egen under namnet Advokatfirman Isacsson, men fortfarande med samma utseende i samma lokaler. När En Sueco träffar Lars en förmiddag i mitten av november har morgonen varit sådär krispig så att luften är alldeles klar och solen verkar skina starkare än vanligt, även om strålarna inte riktigt orkar värma upp den sydspanska vinterdagen. Lars är nyligen hemkommen från New York, där han spenderat två veckor tillsammans med sin son. Två veckor under upptakten till det mycket omtalade amerikanska valet, någonting som intresserar honom mycket.

Brinnande intresse för politik

”Jag har varit politiskt intresserad sedan tonåren, och följt den politiska debatten noga sedan dess. Förutom vad som just nu ske i USA är det även otroligt intressant med politiken i Spanien – hur ska det gå? Situationen i landet är inte lätt. Den påminner om läget som råder i Sverige, där vi ju såg decemberöverenskommelsen – som inte höll. Jag tror, att man generellt inom politiken, måste undvika system där man hamnar i lägen som Sverige och Spanien har hamnat i, jag menar att det vinnande partiet i fall med minoritetsregering, måste samarbeta över partigränserna. Det verkar inte fungera någonstans. I England, där undviks problemet genom att också en liten majoritet får stort överslag. Och i USA har de sitt speciella elektorssystem – Clinton fick ju egentligen fler röster. Men det kan diskuteras hur klokt ett sådant system är. Det vi ser i USA nu, att vinnaren i själva verket har färre röster än sin motståndare, har ju hänt förr, senast när Bush den yngre vann”, minns Lars. Han funderar ett tag och säger sedan att han inte är förvånad över utgången av det amerikanska valet, och förklarar det med att folket är trötta på det politiska etablissemanget som Clinton symboliserar. Sedan funderar han vidare: ”Men det blir fel att de röstar på Trump för att en ogillar Clinton mer. Politik ska handla om att folk röstar på den kandidat de vill se som president, inte rösta på en kandidat för att de inte vill se den andre vinna.”
Lars betonar att vi lever i en spännande tid, och så nämner han också Brexit, Englands utträde ut EU, som han tror kan ge luft under vingarna hos grupperingar i flera europeiska länder, som nu ser att det går att bryta sig loss. Inte minst självständighetsrörelsen i Katalonien.

Resa med sonen

Tillbaka till New York. Det var ingen slump att Lars valde just New York när han skulle på semester med sonen Gustav. New York är nämligen en favoritstad. Lars har till och med bott och arbetat som advokat i den amerikanska metropolen under två år, en tid som han beskriver som fantastisk. Man får till och med en känsla av att han pratar om New York som ”hemma” när han förklarar staden som väldigt mänsklig, när man väl vant sig vid att livet i staden pågår dygnet runt.
”Att resa dit med Gustav, var jättekul, vi hade jättetrevligt ihop! Trots att Gustav bara är tolv år delar han mitt stora intresse för mat. Han är inte alls kinkig med att prova nya saker, så vi besökte många härliga restauranger. Och så var vi på Naturhistoriska museet, det tyckte han var häftigt, så vi var där två gånger! Vi promenerade naturligtvis också på Fifth Avenue och kollade in alla de dyra butikerna. Det är otroligt hur mycket människor kan tänka sig att betala för designerkläder. Annars behöver man inte planera att göra så mycket i New York, det är bara att gå till Central Park så är det alltid någonting på gång”, berättar Lars entusiastiskt.

Musik ett brinnande intresse

Än mer entusiastisk blir den svenska advokaten som håller på att rota sig i Marbella när ämnet musik tas upp. Det visar sig att Advokatfirman Isacsson gömmer på en riktig talang som spelat bakom båda Carola och Efva Attling. Det skedde när han som juriststudent extraknäckte som vikarierande trummos. Lars är nämligen mycket skicklig med trummorna. Så duktig att det hade kunnat blivit en alternativ karriär om hans val inte fallit på den mer trygga livsstilen, med både bekvämare arbetstider och säkrare ekonomi, som advokatyrket erbjuder.
”Farfar var violinist, pappa är organist samt pianist och mamma är pianist och sjunger, dessutom sjunger båda bröderna också och två kusiner är professionella gitarrister, så musiken ligger i familjen. Jag började lyssna på Beatles när jag var sju år och med åren har min LP-samling vuxit till 6 000 vinyler. Det är så mycket bättre ljud med vinyl än CD. Det syntes inte minst i New York där vinyl verkligen ses över allt, och CD-skivorna på väg ut”, berättar Lars, som i stort sett lyssnar på allt förutom svensk dansbandsmusik. Uppe på toppen bland musikfavoriter ligger bland annat Pink Floyd, och han följer till och med både Roger Waters och David Gilmour på Facebook.
”Jag var bara tio år när jag såg Pink Floyd live, sedan dess har jag följt dem, och sett flera livespelningar, även om det senare bara varit Roger Waters. Det de har gjort och det de fortfarande gör är väldigt poppis”, ler Lars.

Lär sig spanska med nyheter

Först när den svenska advokaten övertog firman i Centro Plaza, Nueva Andalucía, hade han tänkt pendla mellan Marbella och Stockholm, där han också skulle vara verksam. Nu har planerna dock ändrats, för hans arbete kräver att han är på plats i Marbella. Han kämpar med spanskan och även om det går långsamt så går det framåt.
”Pappa är finsk-svensk lingvist, han talar både rikssvenska och riksfinska, och han har förklarat att barn inte organiserar sin språkinlärning, de lär sig bara. I språkskolan däremot organiserar man däremot språket och börjar med glosor, och det är det som är svårigheten. Jag tar spanska lektioner och så följer jag med i språket på tv genom nyheter på lätt spanska. Jag måste lära mig språket nu när jag bor här”, förklarar han.

Rotar sig i Marbella

Och han har inga planer på att flytta. Han i Marbella första gången 1995-96, och han kommer ihåg att han trivdes med vädret. Sedan för några år sedan reste han till Marbella igen, då inbjuden av Göran Rise, som föreslog att Lars skulle ta över advokatfirman.
”Det var då jag insåg att det är här jag ska vara”, säger Lars.
Lars är Lars. Han är ingen stel, högtridande advokat i kostym. I stället är han avslappnade Lars som jobbar som driver advokatfirma och jobbar som advokat. För avslappnad är han, och trevlig, och han har lätt för att tala med folk, även om han egentligen nog är blyg – vilket passar trummisen som sitter längst bak på scen i skydd av sitt instrument. Han beskriver det som, med hans egna ord: ”Man ska väl vara ’on stage’ på scen och ’off stage’ när man kliver av”, med vilket han menar att han tycker att det är stor skillnad att göra något som privatperson jämfört med att yrkesmässigt företräda någon annan i domstol. Han är också pappan Lars – en mjukis som har svårt att säga nej till sin son, som gärna argumenterar för sin sak vilket oftast övertygar honom. Lars bjuder på sina tankar, erfarenheter och åsikter samt sprider leenden runt sig.
Namn: Lars Isacsson
Född: Stockholm 1961
Bor: Marbella
Gör: Advokat och ägare på Advokatfirman Isacsson
Karriär: Förutom svensk examen i juridik, och doktorsstudier i ämnet, har Lars även juristexamen från Oxford University i England. Hans första jobb var på i dag Sveriges största advokatbyrå, som redan då var den bästa, nämligen Mannheimer Swartling Advokatbyrå. Han har också varit delägare på Advokatfirman Lindahl.
Övrigt: Senaste lyssnade skivan, kvällen innan En Sueco träffar Lars Isacsson, var Richard Wagners Lohengrin, som han köpte under senaste New York-resan.
Av Sara Laine, foto: Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.