Regeringen tror på Trump

Regeringen tror på Trump

Landets premiärminister Mariano Rajoy har, som alla andra europeiska statsledare, lyckönskat Donald Trump till hans seger i det amerikanska presidentvalet. Rajoys lyckönskning var traditionell och kortfattad, landets nya utrikesminister Alfonso Dastis däremot var mer talförd: ”Opinionsundersökningarna visade på att valet skulle komma att vara jämnt, så vi var förberedda på resultatet. Trump har som bekant varit mycket aktiv under valkampanjen men jag tror att han lugnar ned sig lite när han väl flyttar in i Vita huset”, sa ministern till den spanska radiokanalen COPE dagen efter valet. Utrikesministern ser nu många möjligheter för att öka handeln med USA och han är optimistisk kring de handelsavtal som ska ställas upp mellan USA och EU.

Spanien har ny regering

Efter två parlamentsval och nästan ett helt års käbbel har Spanien äntligen fått en ny regering. Den 29 oktober röstade ett splittrat parlament ja till Mariano Rajoy som ny statsminister. Mariano Rajoy och Partido Popular får således stanna vid makten i den spanska politiken, dock med ytterst begränsade befogenheten. Regeringspartiet PP kan endast räkna med ett fast stöd från Ciudadanos samt det lilla partiet Coalición Canarias, och tillsammans har de tre partierna 170 mandat, som är sex mandat från att nå majoritet. Av denna anledning måste den nya regeringen ha socialistpartiet (PSOE) eller andra parlamentspartier för att få igenom lagförslag. Och det kommer inte att bli lätt för PSOE har inte mycket till övers för att stötta PP. PSOE har nämligen valt att acceptera Rajoy som statsminister då detta var det enda alternativet till ytterligare ett nyval. Premiärminister Mariano Rajoy har snabbt valt ut 13 ministrar som ska stå i spetsen för landets ministerier. Det nya ministergruppen är en blandning av gamla och nya politiker, då Mariano Rajoy värdesätter att fortsätta den ekonomiska linje som han lade efter valsegern 2011, varför både skatte-, ekonomi- och arbetsmarknadsministrarna har återvalts. Men han har som sagt även valt nya förmågor och bland de sex nya i regeringen hittas tre PP-politiker som stod bakom de framgångsrika förhandlingarna med Ciudadanos, som också har rykte om sig att vara PP:s bästa förhandlare. Att dessa tre nu har tilldelats ministerposter ses som ett tydligt tecken på att det råder nya tider inom spansk politik; det ska förhandlas och ingås kompromisser med oppositionen. Den nya regeringen kan bara förvänta sig stöd från Ciudadanos och Coalición Canaria, som totalt ger 170 mandat. För majoritet krävs 176 mandat.

Fler skeva arbetslöshetssiffror

Oktober är alltid en av landets svåraste månader när det gäller arbetslösheten, som ju har en tendens att öka kraftigt efter sommaren. Men i år har inte siffrorna skjutit i höjden. Arbetslösheten har bara ökat med 45 000 personer, vilket är den minsta ökningen sedan 2007, som var historiens bästa år gällande sysselsättningen. Än bättre är att Seguridad Social har fått 101 000 nya anslutna under oktober månad. Det innebär att det har skapats över 100 000 nya arbetstillfällen på bara en månad, och det är nytt rekord. Att arbetslösheten trots detta ökat beror på att antalet arbetsförda personer ökar i snabbare takt än vad det skapas nya arbetstillfällen. Siffrorna visar tydligt att de nya generationerna på arbetsmarknaden är de ”stora” årgångarna och att människor i dag arbetar längre än förr.

Spanjorerna handlar på nätet som aldrig förr

27 miljoner spanjorer har i dag internet och 12 miljoner av dessa handlar regelbundet på nätet. Detta visar en ny undersökning från handelsföreningen i Málaga (Federación del Comercio de Málaga). Undersökningen visar att 20 procent av spanjorerna gör en stor del av deras inköp på internet, vilket skapar en omsättning på 15 000 miljoner euro per år. Och denna trend tycks vara kraftigt ökande. ”I snart 20 år har vi sagt åt våra medlemmar att deras varor inte bara ska säljas över disk utan även över nätet. För många företag är tanken på att sälja över nätet överväldigande men utvecklingen visar tydligt att det är ett måste om man ska överleva”, säger Enrique Gil, ordförande för handelsföreningen. Han uppskattar också att näthandelns omsättning kommer att fördubblas under de nästa fyra åren.

Isabel Pantoja är tillbaka på scenen

Efter två år bakom lås och bom, ett halvårs förberedelser och en mängd skönhetsoperationer, är drottningen av ”Copla” (andalusisk folkmusik) tillbaka. Denna vecka har stjärnan just släppt sitt nya album ”Hasta que se apague el sol” och nu ska hon ut på turné tillsammans med en 83-manna-orkester. I februari ger hon två stora konserter i Barcelona samt Madrid och den 24 juni uppträder hon på ”La Cartuja” i Sevilla, som har plats för 40 000 i publiken. Dessutom ska hon på turné i Mexiko, där hon är ännu mer populär än i Spanien. Efter ett avbrott på tre år har Isabel Pantoja ett stort behov av att komma igång. Hennes inblandning i ”Caso Malaya” kostade henne två års fängelse och 1,14 miljoner euro i böter. Djurmisshandlare inför rätta För sex år sedan greps Carmen Marín, chef för djurgården ”Parque Animal” i Torremolinos, samt hennes assistent. Polisens avdelning för natur- och djurskydd (Seprona) gjorde under ett oanmält besök gjort några förfärliga fynd på platsen. Hela 44 katter och sju hundar hittades djupfrusna i frysar och två katten hittades kvävda i plastpåsar. I mitten av november ställdes så Carmen Marín samt hennes assistent inför rätta i Málaga för omfattande djurmisshandel av totalt 2 100 djur. Fallet har blivit Spaniens hittills största djurmisshandelsfall. Carmen Marín anklagas även för missbruk av offentliga medel. Polisen hävdar att hon med hjälp av falska fakturor och kostnadsbilagor har erhålligt större bidrag än vad hon varit berättigad tid, och pengarna har använts till privata inköp.

Nytt rekord på Málagas flygplats

Ett nytt passagerarrekord har satts under oktober månad på flygplatsen i Málaga, nämligen 1,7 miljoner resenärer. Det är den bästa oktobermånad någonsin och ökningen motsvarar ca 21 procent jämfört med förra året. Oktober på flygplatsen brukar annars vara lite av en tråkig övergångsmånad från hög- till lågsäsong men så är det alltså inte i år. De många nya passagerarna kommer först och främst från Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Totalt var det årliga passagerarantalet på flygplatsen i slutet av oktober uppe på 14,8 miljoner personer. Det är 400 000 fler än för hela 2015. Och i onsdags nåddes ett nytt passagerarrekord när brittisk Laura Pullham blev passagerare nummer 15 miljoner.

Roca får tre dagars permission

Stadsplaneringsansvariga i Marbella under GIL-tiden samt huvudpersonen bakom det omfattande Malaya-fallet, Juan Antonio Roca, fick tre dagars permission från fängelser i Alhaurín de la Torre den 19 november. Roca har tidigare ansökt om permission hela 18 gånger men alltid fått avslag – fram tills nu. Det grundas på att Roca nu sonat tio år och därmed en fjärdedel av sitt straff. Roca uppför sig som en mönsterfånge – han har erkänt sig skyldig och samarbetar vänligt med myndigheter i de fall som fortfarande är igång mot honom. Det är första gången sedan Roca greps i mars 2006 som den före detta politikern får känna på lite av livet i frihet.

Sabor a Málaga säljer bra

Det njuts allt mer av Málagas lokala produkter, inte bara i Málagaprovinsen utan även i hela Europa. Märket ”Sabor a Málaga” lanserades för fyra år sedan för att ge Málagas klassiska produkter som olivolja, frukt, ost och kött- samt påläggsvaror en gemensam värdemärkning. Sedan dess har försäljningen ökat med 50 procent och nästan 250 nya företag säljer i dag sina produkter under märket. Initiativet till Sabor a Málaga kom från provinsens landsting, där man hoppas på att försäljningen ska öka ytterligare 50 procent under de nästa fyra åren. För att nå detta mål arbetar man på att få med Sabor a Málaga-produkterna i Horecas distribution. Horeca står för majoriteten av distributionen av matvaror till provinsens 20 000 barer, restauranger och hotell.

”Solen skiner inte alltid över de svenska pensionärerna i Spanien”

Så lät rubriken på en debattartikel i Sydsvenskan i mitten av november, skriven av Anna Gavanas, docent i genusvetenskap och doktor i socialantropologi vid Lindköpings universitet, samt författare till den kommande boken Pensionärsplaneten. Anna Gavanas har under två år gjort drygt 200 intervjuer med svenska pensionärer på Costa del Sol samt på Kanarieöarna. Resultatet visar att det inte alltid är bortskämda golfare, skattesmitare eller alkoholist det handlar om utan ofta handlar det i stället om folkpensionärer, fattigpensionärer, sjukpensionärer och ibland hemlösa. Forskningen visar även att bara exceptionellt rika eller exceptionellt integrerade har möjlighet att åldras och dö i Spanien på ett värdigt sätt. Så trots olika former av service anpassade för bland annat spaniensvenskar förändras förutsättningarna på ålderns höst. Systemet i landet bygger som bekant på att äldre får hjälp från familjemedlemmar, och få svenskar har familj i Spanien, och än färre har råd till att avsluta sina dagar på dyra privata inrättningar, varför många svenska spanienpensionärer improviserat ihop egna lösningar. ”Konsten att checka ut med flaggan i topp är ofta viktigt för Spanienpensionärer. De inte vill ligga någon till last och att det värsta för dem vore att tyna bort, bortglömda och ensamma i den svenska kylan och mörkret. ”…”Men vid oförutsedda händelser och sviktande hälsa har inte alla strategier och resurser för att återvända till den svenska välfärdsstatens trygghet och har därför en tynande tillvaro i solen in i det sista”, skriver Anna Gavanas i sin artikel.

Föräldraprotest mot läxor

Det kan låta underligt men det är sant. Allt fler föräldrar är trötta på alla de läxor som deras barn kommer hemkånkandes med. Därför backar de nu upp bakom den spanska föräldraföreningen (Ceapa) och deras sak om färre läxor till eleverna i den spanska grundskolan. Faktum är att spanska skolbarn redan från sex-sju-årsålder har två-tre timmars hemarbete dagligen, läxor som dessutom ofta kräver en hjälpande hand från föräldrarna. Detta är alltså anledningen till att föräldrarnas stöd till föräldraföreningen växer, föräldrarna finner det helt enkelt inte rimligt att barnen ska ha så mycket läxor. Föräldraföreningen i sin tur riktar sina blickar mot den nordeuropeiska grundskolemodellen där det är vanligt med en timmes läxor och därmed mer tid över till idrott och andra utvecklande fritidsaktiviteter. Ett annat av föreningens argument är att en stor mängd läxor i grundskolan skapar skoltrötta elever i mycket tidig ålder. Föräldraföreningen slog slag i saken under hela november på flera skolor i Málagaprovinsen. När deras barn kom till skolan måndag morgon har de ogjorda läxor i skolväskan. Helgen ska spenderas med annat än läxor, tycker de.

Stora framgångar på World Travel Market

I mitten av november samlades stora delar av den europeiska resebranschen till den stora resemässan World Travel Market i London. Det var den första mässan sedan britternas utträde ur EU och pundets markanta fall, och just på grund av detta var spänningen hög inför responsen från de brittiska reseledarna samt annat branschfolk. Den andalusiska delegationen återvände vid gott mod för det slöts flera bra avtal och det visades generellt ett större intresse för Andalusien än vad det gjorts förr. Och även om den brittiska valutan blivit svagare så har det ännu inte påverkat Andalusien nämnvärt då regionen fortfarande ses som ett billigt resmål. För Costa del Sols del förväntas den brittiska turismen öka 10 procent 2017 och i Málaga stad förväntas en ökning på hela 25 procent. Totalt var det nästa 300 privat- och offentligt anställa med och arbetade med den andalusiska montern på mässan.

Tysk anhållen för djurmisshandel

20 mycket undernärda hundar, som bodde bland kvarlevorna av sex andra hundar samt stora mängder avfall, var vad naturskyddsmyndighetens (Servicio de Protección de Naturaleza) lokalavdelning för naturskydd fann när de gick in på en bondgård vid Estepona. Upptäckten gjordes efter ett tips från en granne till gården. Fastigheten ägs av en 55-årig tysk som nu gripits anklagad för grov felbehandling, som går under samma paragraf som djurmisshandel. Tolv av 20 hundar har nu omplacerats till hundkennel. Även de andra åtta ska få komma till kennel så snart de skrivs ut från veterinären där de vårdas.

Målning från loppmarknad i Fuengirola har sålts för 140 000 euro

Spansk polis har gripit fyra personer med samband till försäljningen av ett falskt konstverk som sagts vara målat av den kubanska konstnären Wifredo Lam. Tre personer greps i Granada och den fjärde i Torremolinos. Konstverkets ägare hade bett en diplomatson från Granada, med bra kontakter inom både konst och auktioner, sälja målningen, vars värde sades uppgå till 150 000 euro. Diplomatsonen och två av hans kollegor lyckades förra året sälja konstverket för 140 000 euro till en köpare i Granada. Men så småningom har köparens familjemedlemmar börjat tvivla på målningens ursprung varför polisen kopplats in. Och nu har det alltså visat sig att den sagda Wilfredo Lam-målningen egentligen bara är en kopia som förra året köptes för en spottstyver på tisdagsmarknaden i Fuengirola.

Nytt hamnprojekt i Marbella

Nu handlar det bara om några veckor innan Marbella kommun officiellt kan bryta hyresavtalet med shejk Al Thani. Orsaken är att shejken, som är mer känd som ägare av Málaga Club de Fútbol, nämligen inte levt upp till sina avtal kring Marbellas ”gamla” lustbåtshamn La Bajadilla efter det att Junta de Andalucía gav avslag på delar av hans planer för hamnen. Han har bland annat låtit bli att betala sina årliga kostnader på samma sätt som han varken låtit genomföra de åtgärder eller förbättringar som han hade åtagit sig att göra. Av dessa anledningar har myndigheterna nu tvingats gå igenom en tung och besvärlig process för att annullera avtalet mellan kommunen och shejken. Nu har det alltså lyckats och redan i början av det kommande året kommer det att öppnas upp för ny outsourcing av projektet. Två företag som redan har anmält intresse är Grupo Damac, som är en av de större entreprenörsgrupperna i Persiska Viken och börsnoterat i London, samt Melbros-gruppen, som har två huvudsäten, ett i Barcelona och ett i Miami. Marbella kommun hoppas nu på nya, storstilade projekt under det kommande året för stadens gamla hamn.

Narkotikasmugglare död i Málaga

I början av november tvingades ett inrikesplan från Valencia till Teneriffa att nödlanda i Málaga då en ung man plötsligt fick så kraftiga magsmärtor att han svimmade. När planet landade stod en ambulans redo och körde den venezuelanska mannen raka vägen till sjukhuset. Väl på undersökningsbordet gjordes ett makabert fynd. Mannen hade nämligen hela 99 kapslar kokain i magen, och den totala vikten av narkotikan uppgick till 1 455 gram. En av kapslarna hade spruckit vilket orsakat de våldsamma smärtorna, och som även ledde till narkotikasmugglarens död. Mannen reste i sällskap med två kollegor, som följde med i ambulansen. Dessa försvann dock i samma ögonblick som ambulansen anlände sjukhuset, bara för att senare samma dag hittas på ett hotell i Torremolinos, med nästan samma mängd kokain i kapslar i magen.

Unicaja har i år tjänat 195 miljoner euro

Det går ganska bra för Málagas lokala bank Unicaja. Helt korrekt heter banken nu Unicaja Banco efter att ha ombildats från sparbank till bank med hänsyn till en framtida börsnotering. Bankens intäkter är i år nio procent lägre än föregående år, men det beror på att banken förra året uppvisade särskilt positiva resultat på grund av försäljning av fast egendom. Unicajas siffror säger ganska mycket om branschen. Bankens intäkter har ökat 20 procent med krav på nya avgifter och kommissioner från kunderna. Bankens utestående belopp på de så kallade riskfyllda lån har minskat med 10 procent. Lån till privatpersoner har ökat med 19 procent och lån till företagskunder har ökat med hela 40 procent, på bara ett år.

Byggproblem i Marbella

Allt fler företagare i Marbella klagar nu högt över den långsamma hanteringen på kommunens avdelning för stadsplanering. En ansökan om bygg- och renoveringstillstånd erhålls normalt inom tre månader men just nu kan det dröja mellan tolv till 18 månader innan personer får svar på sin ansökan. Och detta har naturligtvis fått flera investerare att dra sig tillbaka. Problemet bakom ligger i konflikten mellan kommunen och Junta de Andalucía, som har annullerat Marbellas stadsplan från 2010, varför den senaste godkända stadsplanen är den från 1986, och det är alltså den som gäller. Parterna är eniga om att lösa problemet men än så länge har det bara gjorts tillfälliga lösningar som inte har övertygat varken investerare eller branschfolk. Fototext (Sara sänder fotolänk till Simon per e-mail): Den svenska truppen, med bland annat John Guidetti (bilden), tränar i Marbella 7-9 november.

Svenska landslagsstjärnor i Marbella

Inför det svenska fotbollslandslagets VM-kvalmatch mot Frankrike på Stade de France i Paris den 11 november byter herrlandslagstruppen kylan i Sverige mot värmen i Spanien. De senaste åren har basen för landslaget varit Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten men nu förläggs alltså träningen till Costa del Sol, går det att läsa på www.svenskfotboll.se. Landslaget, med bland annat stockholmsfödda John Guidetti som sedan 2015 har kontrakt med den spanska La Liga-klubben Celta Vigo, samlas i Marbella den 7 november för två dagars träning. Därefter flyger truppen vidare till Paris den 9 november. Förövrigt spekuleras det om John Guidetti som aktuell för en flytt från Celta Vigo till Málaga CF. Det efter att Málaga Hoy nyligen skrivit att Málaga-laget jagar en anfallare i vinter för att ersätta skadade brasilianaren Charles. John Guidetti, Felipe Caicedo (Espanyol) och Mariano (Real Madrid), sägs alla vara aktuella namn, varav de två förstnämnda sägs vara ”öppna för miljöombyte”.

Tjurfäktningen kan inte förbjudas

Den katalanska regionalregeringen följde år 2010 Kanarieöarnas exempel och förbjöd tjurfäktning i Katalonien. Men nu, sex år senare, har den spanska författningsdomstolen underkänd katalanernas beslut. Författningsdomstolen slår fast att den katalanska regionalregeringen har rätt att påverka allmänna evenemang samt säkra djurens rättigheter, men samma domstol har också bestämt att regionalregeringen inte kan förbjuda aktiviteter som förklarats vara av ”nationellt kulturellt intresse” av staten. Trots författningsdomstolens dom mot katalanernas förbud är det ytterst tveksamt om det kommer att arrangeras fler tjurfäktningar i Katalonien. Redan innan förbudet var nämligen publikintresset för tjurfäktning så lågt att de flesta tjurfäktningstillfällen resulterade i stora ekonomiska underskott. Det är förövrigt en tendens som ses i hela landet. Under 2014 hölls 1 868 tjurfäktningar i landet, vilket är nästan hälften så många som år 2000. På samma sätt har intresset för tv-sändningarna minskat och flera tjurfäktningsarenor står i dag tomma då det inte längre är lönsamt att hyra dem. Till detta hör även att de kommunala bidragen till tjurfäktningen har minskat drastiskt sedan finanskrisen började 2008.

Bokföringsproblem i Torremolinos

En tillsatt undersökningskommitté har funnit stora hål i Torremolinos kommuns bokföring. Kommittén har dragit slutsatsen att kommunens nuvarande styre med Pedro Fernández Montes i spetsen inte har haft tillräckligt bra kontroll på utgifterna och därmed haft stora kostnader för att snygga till bokföringen. Bland annat är inte utgifter på 38 miljoner euro till Seguridad Social år 2014 registrerade i kommunens bokföring. Detsamma gäller utgifter för totalt 27 miljoner euro till ett byggföretag. Det gamla kommunstyret anklagas även för att ha gett otillåtna bidrag till utvalda företag samt för att inte ha gett kommunfullmäktige objektivt och genomskinligt underlag av kommunens budget. Mellan åren 1995-2015 leddes Torremolinos kommun av Pedro Fernández Montes från Partido Popular med absolut majoritet. Vid senaste kommunalvalet förlorade han mot PSOE, Ciudadanos, Costa del Sol Sí Puede (Podemos) och IU, som tillsammans bildat en majoritetsregering. Det är tillsvidare oklart om dessa kommer att stämma den före detta borgmästaren för oklarheterna i kommunens bokföring.

Pariserhjulet snurrar igen

Efter ett par veckors stopp snurrar det stora pariserhjulet i Málaga hamn igen. Bakom stoppen låg ett utgånget hyresavtal samt en bunt klagomål från grannar. Kommunen och företaget bakom pariserhjulet har nu ett nytt tolvmånadersavtal som automatiskt kommer att förlängs med sex månader om båda parter uppfyller sin del av avtalet. Den årliga hyran har höjts från 100 000 euro till 120 000 euro. Det nya avtal har orsakat sure miner hos de närmaste grannarna som hotar med stämning i sin strävan om att stoppa attraktionen. Grannarna är nämligen trötta på den kraftiga kvällsbelysningen kring pariserhjulet och liknar deras boende med en cirkus.

Kusthotellen får ansiktslyftning

Det renoveras och återinvesteras som aldrig förr i Costa del Sols många hotell. Hela 56 miljoner euro kommer att investeras i kustens hotell under de kommande månaderna. Enligt Costa del Sols-hotellägarförening (AEHCOS) är summan en fördubbling jämfört med förra året. Majoriteten av investeringarna görs i Torremolinos. Detta tack vare hotellkedjan Rius renoveringar av samtliga av deras hotell som ligger i staden och som är både 20 och 30 år gamla. Hotellägarföreningen poängterar värdet av att förnya och renovera hotellen för att Costa del Sol ska bevara sitt goda rykte och varumärke. I ett pressmeddelande slår hotellägarföreningen också fast att de fortsätter kampen för bidrag samt avdrag med syfte att fler av kustens hotell ska kunna ha åretruntöppet i framtiden. AEHCOS vill ha liknande regler som de som spanska bilförhandlarna fick en gång för att stimulera bilförsäljningen. Drygt hälften av Costa del Sols hotell fortsätter att hålla stängt mellan oktober till mars vilket är ett problem för sysselsättningen samt aktiviteten på Costa del Sol under vinterhalvåret.

Kamp mot övervikt

Myndigheterna tar nu på allvar upp kampen mot nutidens största hälsoproblem: övervikt. Junta de Andalucía har just antagit en lag som ska säkra befolkningen bättre kost och mer motion. Enligt den nya lagen ska restauranger ha en speciell hälsosam och fettsnål rätt på menyn, precis som att en del rätter ska gå att beställa i två olika storlekar. I framtiden ska barer och restauranger också ha gratis vatten och glas stående framme till sina kunder, detta för att säkra att alla får mer vätska. Samma regel ska gälla företag med fler än 50 anställda, och de ska dessutom erbjuda sina anställa cykelparkering i strävan efter att få fler att cykla till och från arbetet. Även ungdomarna ska gå ned i vikt. Därför ska skolmatsalarna i framtiden inte få sälja drycker med över 200 kalorier liksom att samtliga maträtter måste vara hälsosamma, fettsnåla och tillagade med lokala produkter. I grundskolan ska antalet idrottstimmar ökas till fem timmar i veckan. Skolorna och restaurangerna har nu fyra år på sig att implementera den nya lagen.

Månedens Tweet

El Viajero är tidigt ute, till alla vinälskares stora glädje! På Twitter sprider de nu nämligen nyheten om att boken Los Supervinos 2017, av vinexperten Joan C. Martín, har kommit ut. Los Supervinos 2017 är en guide till vilka röda, vita och roséviner som man bör lägga i sin inköpskorg när man är ute och handlar. Totalt rekommenderas 150 flaskor varav 102 kan köpas för under 6,99 euro per flaska och de övriga 48 vinerna kostar mindre än 14,99 euro per flaska. Alla vinerna finns att köpa i matbutikerna och trots de misstänksamt låga priserna försäkrar El Viajero läsarna om att det handlar om kvalitetsviner. Ett rött Sabrosón med som heter Caperucita Tinta kan t ex köpas för bara 1,60 euro på Mercadona. Expertutlåtandet om detta vin är att detta vin är: ”Utsökt med kristallklar och blodröd färg. Vinet är strålande, aromatiskt och välsmakande med en ytterst behaglig eftersmak.”
 
Här ses ett urval av de 150 rekommenderade vinerna ur Los Supervinos 2017.
 
A Här ses ett urval av de 150 rekommenderade vinerna ur Los Supervinos 2017. Längst till vänster ses ett vitt Verdeo från Bodega Torres som kostar 5,69 euro. Därefter det omtalade Sabrosón Caperucita Tinta för 1,60 euro. Det tredje vinet är ett rosé för 10,80 euro. Detta 5 Rosas Rosada lyfts speciellt fram av författaren Joan C. Martín. Därefter ses ett vitt vin som heter Moraig Blanc, som kostar 9,50 euro. Det näst sista vinet är rödvinet Vega del Geva, som kan köpas för 8,85 euro. Och sist, men inte minst, ses en Authentique Brut Nature från Dominio de la Vega, som är en av de mest prestigefyllda vinproducenterna i Spanien. Detta vin kostar 9,95 euro. Boken Los Supervinos 2017, som innehåller hela guiden, kan bland annat köpas på Amazon för 14,25 euro.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.