Nyheter i korthet December 2016

Nyheter i korthet December 2016

Nyheder uge 50

Fantastisk julförsäljning skapar 340 000 arbetstillfällen
Det julhandlas som i gamla goda tider. Både den spanska och Málagas handelsförening vittnar om en fantastisk start på julen. De mest optimistiska rapporterna kommer dock från konsultföretaget Adecco som säger att julen har skapat 340 000 visstidsanställningar. ”Sett över hela året har konsumtionen ökat mellan 2-3 procent. Men under december har spanjorernas konsumtion ökat med fem procent jämfört med förra året och vi ser ingenting som visar på att det skulle avta”, berättar David Ventura från Adecco. Inte helt överraskande är det detaljhandeln, restaurangbranschen och logistik- och transportbranschen som har behov av hjälpande händer. Bara i Málaga har 5 000 personer fått jobb under julen. Konsultföretaget Adecco hoppas nu på att mellan 10-20 procent av de ”nya” jobben ska leda till långsiktiga jobb nu när julhandeln i Spanien avtar efter heliga tre kungar den 6 januari.

Picasso-terminalen fyller 25 år

Det var en stor dag i Costa del Sols modernare historia när Terminal 2 invigdes på Málagas flygplats för exakt 25 år sedan. Málagafödda Pablo Ruiz Picasso fick ge namn åt terminalen som en av tidens mest kända arkitekter, Ricardo Bofill, hade designat. Det nya byggnadsverket kostade 76 miljoner euro.
Året innan hade den gamla Terminal 1 varit nära kollaps av de 4,7 miljoner passagerare som hade rest till och från Málaga under år 1990. Med den nya terminalen fick flygplatsen ökad kapacitet till 12 miljoner passagerare. Framtiden, 20 år senare, kom dock att visa att även den nya Terminal 2 skulle komma att bli för liten och därför har vi i dag en ny Terminal 3 och i år ett passagerarantal som sätter nya rekord för flygplatsen med ca 16 miljoner resenärer.

Mer strandpromenad i Estepona

I landstingets budget för 2017 finns det lite över 1 miljon euro avsatt för utbyggnaden av Esteponas Paseo Marítimo, ett projekt som bara blir 700 meter långt. I gengäld blir det 700 meter gångbro i trä, varför projektet blir så dyrt. Förlängningen kommer att sträcka sig över El Roquedo-Punta Doncella, Punta de la Plata och Hacienda Beach-La Chimenea. Arbetet förväntas börja till våren.

Gratis inträde till Aduana-museet

Alla toppolitiker från Junta de Andalucía, Málaga kommun och den spanska kulturministern var på plats när Aduana-museet i centrala Málaga invigdes i mitten av december. Förväntningarna på det nya museet är enorma efter de sex åren av renoveringar och investeringar på över 40 miljoner euro. Borgmästaren Francisco de la Torre ser museet som kronan på verket bland stadens många museer. Museet förväntas nu bli ett av de mest betydelsefulla i Spanien och Europa. Borgmästaren ser även Aduana-museet som en gåva till invånarna i staden som kan besöka museet gratis och uppleva de 15 000 arkeologiska enheterna och 2 000 konstverken som finns med på utställningen.
Museet har öppet tisdag till lördag kl. 9.00 till 20.30 och söndag kl. 9.00 till 15.30.

Rajoy och Trump i trevligt samtal

En månad efter sin valseger talade Donald Trump med Mariano Rajoy. Innan turen kom till Rajoy har Trump fört samtal med 40 andra statsledare. Den spanska premiärministern berättar att samtalen hölls i god ton. De två statsledarna talade om kampen mot terrorism, det brittiska ”Brexit” och om vikten av samarbete för att skapa ekonomisk tillväxt. Speciellt den sista punkten är viktig för den spanska exporten då USA ju är en av Spaniens viktigaste marknader.
1 100 bostäder hyrs ut från 170 euro
Det spanska bolaget Sareb, som administrerar försäljning och uthyrning av bostäder som fusionsdrabbade banker inte kan bli av med har just lagt ut 1 100 bostäder på marknaden med hyreskostnader från bara 170 euro per månad. De många bostäderna är fördelade över 20 provinser, bland annat Málaga. Sareb administrerar totalt 4 500 bostäder, bostäder som är svårsålda pga. i flesta fall deras läge. Företaget väljer därför att nu försöka hyra ut en stor del av bostäderna i stället för att låta dem förfalla – vilket är risken om ingen bor i dem. Bolaget hoppas också att det ska bli liv och rörelse i de tomma bostadskvarteren och därmed göra dem mer attraktiva. Och tillslut hoppas de också att hyresgästerna ska lockas till att köpa sina bostäder.
 

Nyheder uge 49

Värsta ovädret på 25 år

Det våldsamma ovädret i början av december resulterade i 805 uttryckningar av polis, brandkår och hemvärn i Málagaprovinsen. 23 av dessa gjordes med helikopter för att rädda människor i nöd, som hade sökt tillflykt på taken till sina bilar eller bostäder för att inte hamna i vattenmassorna. Vid ett nödsamtal från Estepona kom räddningstjänsten dock fram för sent för att rädda en ung kvinna som befann sig i en källarlokal. Även i Cádiz omkom en person till följd av ovädret.
Liknande mängder regn har inte setts falla i provinsen sedan 2012. Värst drabbat är Estepona, Marbella, Mijas, Ronda och Cártama, där det fallit upp till 200 liter regn per kvadratmeter i timmen. Så stora mängder nederbörd har inte uppmätts på 25 år.
Suzana Díaz, president för Junta de Andalucía, samt Juan Ignacio Zoido, ny inrikesminister, anlände Málaga under söndagskvällen för att få en överblick över skadorna samt för att uttrycka sitt stöd. Bägge lovar ekonomisk hjälp till det stora arbete som nu pågår samt till de många skador som ovädret orsakat. Myndigheterna uppskattar att 6 000 invånares bostäder eller företag har skadats samt att uppröjningsarbetet samt alla de skador som regnet orsakat uppgår till 25 miljoner euro.

Statens pensionskassa är nästan tom

Staten har återigen tvingats ta ur sin reservfond för att betala ut månadens pensioner, detta för femte året i rad. Regeringen har just tvingats ta ut 9 500 miljoner från den såkallade ”Fondo de Reserva” och årets totala uttag uppgår till 19 200 miljoner euro.
En av regeringens största utmaningar är att just säkra pensionsutbetalningarna. 2010 höjdes pensionsåldern från 65 år till 67 år men det hindrar inte att antalet pensionärer stadigt ökar. Till följd av detta börjar statens reservfond ta slut. Nu förväntas det att Partido Popular, innan årets slut, ska få stöd till att genomföra de åtgärder som ska säkra att en större del av Seguridad Social-bidraget ska gå till pensionsutbetalningarna samt att de kommande avgiftsökningarna på alkohol och tobak ska öronmärkas till kommande pensionsutbetalningar.

PP och PSOE börjar samarbeta

Det blåser nya vindar i det spanska parlamentet. Partido Popular och socialistpartiet har börjat förstå varandra och just kommit överens om flera kompromisser. De två partierna har bland annat enats om statsbudgeten för 2017, som innehåller en liten ökning av minimilönen samt nya avgifter på alkohol och tobak. De två partierna har också enats om att intensifiera landets skattekrav. Från och med nyår kan man t ex inte betala räkningar kontant om de överstiger 1 000 euro. Tidigare uppgick maxbeloppet för kontantbetalning till 2 500 euro. Den nya regeln kommer att gälla både privatpersoner och företag, och den införs för att minska mängden svarta pengar i samhället samt för att göra det svårare att smita ifrån att betala skatt.
Fram tills nu har det bara varit en ömsesidig överenskommelse mellan PP och Ciudadanos, men nu börjar alltså även PSOE att komma till rätta vid förhandlingsbordet.

Optimism trots ökad arbetslöshet

Den spanska jobbkön blev under november 24 841 personer längre och därmed är arbetslösheten snart uppe i 3,8 miljoner arbetslösa. Men denna ökning bekymrar inte den spanska finansministern Luis de Guindos, som fruktade en ännu högre arbetslöshet. Luis de Guindos senaste kalkyleringar visar att Spanien, med sin nya regering och reformer, kan ligga fast på en årlig tillväxt på 3 procent och därmed en successivt minskande arbetslöshet till 17,6 procent nu i år, 15,6 procent 2018 och 12,8 procent i slutet av år 2019.
Dessa arbetslöshetssiffror är de hittills mest optimistiska från regeringen.
IKEA säljer även begagnade möbler
Det kända möbelvaruhuset presenterar nu i dagarna sitt nya initiativ, nämligen: ”Salvamos los Muebles”. Således kan man nu få sina använda IKEA-möbler både värderade och sålda. Värderingssumman betalas ut i form av ett IKEA-presentkort som kan användas i kedjans butiker. Via sin webbplats erbjuder och säljer IKEA själv de begagnade möblerna. Initiativet kommer först att testas i de tre varuhusen i Madrid, och om det fungerar där kommer konceptet att omfatta hela Spanien. Med detta initiativ önskar IKEA skapa en bild om sig om et återanvändningsvänligt företag samtidigt som de tar upp konkurrensen med de två handelsplattformarna Wallapop och Vinno, som har specialiserat sig på handel med begagnade möbler.
 

Uge 48

Mer mat till fattiga

5 200 frivilliga, 372 matbutiker och hundratusentals sympatiska konsumenters insats i slutet av 2016 resulterade i strax över 500 000 kilo mat till Málagaprovinsens fattiga. Årets stora insamling nådde inte resultatet efter insamlingen 2015, då 642 000 kilo livsmedel samlades in, men anses trots det vara riktigt bra.
”Vädret var förskräckligt under indsamlingen med både hårda vindar och mycket regn. Därför var antalet konsumenter färre än vanligt och flera av våra volontärer kunde helt enkelt inte komma fram på grund av ovädret. Med hänsyn till det anser vi att 2016-års insamling uppvisade ett mycket bra resultat”, säger Joaquín Jimémez, chef hos Bancosol (Banco de Alimentos de la Costa del Sol), som distribuerar mat- och livsmedel till provinsens många offentliga soppkök. Här får mellan 49 000 och 50 000 av Málagas fattiga dagligen ett mål mat eller två.

Nya spelregler för hypotekslån

Går man i bostadsköpetankar och är i behov av att ta lån bör man vara uppmärksam. Portalen Bankimia har nyligen presenterat en ny rapport som tar upp de erbjudanden, möjligheter och fallgropar som finns i bankernas erbjudanden. Rapporten visar att 30 procent av årets bostadslån har tagits med fast ränta, vilket är nytt rekord i Spanien. Nästan alla banker erbjuder i dag bostadslån med fast ränta på två procent över 15 år eller 2,5 procent ränta på ett lån med löptid på 20 år. De låga räntesatserna visar tydligt att bankerna inte räknar med några räntehöjningar under flera år. Å andra sidan vill bankerna ”bara” finansiera 80 procent av nybyggen och 60 procent av begagnad bostad, vilket är en stor skillnad jämfört med förr. Till detta tillkommer dessutom att bankerna i dag oftast gör ett genomsnitt av köpekillingen och värderingen för att beräkna lånebeloppet. De ser inte bara till det högsta värdet som förr. Bankimia rekommenderar att låntagare noga läser allt det finstilta i bankernas lånevillkor. Ofta baseras bankernas lån på att man flyttar sina konton och/eller pensionssparanden till den aktuella banken, tecknar flertalet försäkringar m.m.
Rapporten från Bankimia visar också att bankerna i Málagaprovinsen har gett 14 procent fler hypotekslån under årets första tre månader jämfört med samma period förra året.

Spanien växer men har fortfarande problem

I sin senaste rapport berömmer OECD Spanien. Allt pekar på att Spanien kommer att uppvisa en tillväxt på 3,2 procent för 2016. Det är högre än förväntat och även den högsta tillväxten bland EU-länderna. Men OECD lyfter också ett varnande finger, för Spanien lever fortfarande inte upp till EU:s krav om att minska det offentliga budgetunderskottet till tre procent. Baserat på detta föreslår OECD att den nya regeringen ska införa fler miljöavgifter, för Spanien har i dag långt färre av denna typ avgifter än EU-genomsnittet. I gengäld föreslår OECD att Spanien successivt ska ta bort den låga momsen på bland annat medicin och livsmedel, så att momsen på dessa varor tillslut uppgår till 21 procent, som på alla andra produkter.

Don Carlos sa farväl till Fidel Castro

Det blev den före detta kungen Don Juan Carlos som ledde delegationen som i början av december representerade Spanien vid Fidel Castros minneshögtid på Kuba. Flera länder tvekade in i det sista kring vem som skulle närvara vid ceremonin, på grund av det fortsatta spända förhållandet till Kuba. I Spanien föll valet på Juan Carlos, som tydligt symboliserar övergången från diktatur till demokrati, då han var tillfällig statsledare för Spanien under perioden från Francos död 1974 till det första demokratiska valet 1977. Utöver det har Juan Carlos träffat Fidel Castro vid två tillfällen.
Spanien har en nära relation till Kuba och följer landets utveckling. Den spanska exporten till Kuba har ökat med över 500 procent sedan 2011 och Spanien är i dag Kubas största importland.

Uge 47

Hotellen stänger över vintern trots turistboom

Det råder massa aktivitet på flygplatsen. Antalet passagerare ökar denna vintersäsong med 23 procent jämfört med samma säsong i fjol. Det är en fin siffra – men tydligen inte fin nog för att motivera kustens hotell att hålla öppet hela året. Enligt tradition stänger många hotell i november för att återigen öppna i mars. Rent konkret betyder det att 34 stycken av Costa del Sols största hotell väljer att stänga för vintern. Det motsvarar 19 500 sängplatser och 20 procent av Málagaprovinsens totala kapacitet.
”Det är fyra hotell fler som har vinteröppet i år jämfört med förra året, men det är trots det en dålig siffra”, säger Luis Callejón, som är ordförande för Costa del Sols hotellägarförening (AEHCOS). ”Resultaten visar tydligt att branschen har behov av de ekonomiska lättnader som vi kämpat för i flera år, som t ex reducering av Seguridad Social för personal under vinterhalvåret och bidrag som man t ex ser i bilbranschen”, fortsätter han, i en större intervju till nyhetstidningen SUR, Han påpekar också att de många stängda hotellen även drabbar företag som butiker, barer och restauranger som ligger i närheten av hotellen.

Ännu större splittring inom PSOE

De interna problemen inom det spanska socialistpartiet blir inte mindre. Partiets tillfälliga administratör, Javier Fernández, har fortfarande inte bestämt sig för när han ska utlysa en extraordinära kongress som måste till för att partiet ska få fram en ny partiledare. Och medan det väntas skapas ännu fler problem för partiet i kris. De lokala partiavdelningarna i Katalonien och Baskien har under en veckas tid skapat riktig kalabalik – om än lite mjukt – genom att stötta de nationalistiska partierna i deras kamp för en omröstning om regionernas tillhörandeskap, någonting som går stick i stäv med partiets politik i allmänhet. Det är lite tragedikomiskt att partiets huvudsäte i Madrid nu ska lägga sin kraft på de regionala avdelningarna i just Katalonien och Baskien, som under de senaste regionalvalen fick en historiskt stor örfil. Katalonien och Baskien har sedan 1970-talet, tillsammans med Andalusien, varit socialistpartiets stora basstationer, men i de två förstnämnda regionerna är partiet i dag bara det tredje och fjärde största partiet. Det stora socialistpartiet har blivit ett mindre parti. Men det lockar fortfarande till sig de stora rubrikerna.

Jättebot till staten och Junta de Andalucía

En bot på på 46 miljoner euro är på väg. Flera städer och större bostadsområden lever nämligen inte upp till EU-kommissionens krav på rening och återanvändande av spillvatten. Både staten och Junta de Andalucía fick en tillsägelse för fem år sedan men har inte gjort någonting åt saken. Således har Spanien fortfarande 17 städer som inte lever upp till EU:s miljökrav. Fyra av dessa städer ligger i Málagaprovinsen. ”Vi har uppmärksammat problemet under många år. 80 procent av Costa del Sols turister är sol- och strandturister, så det är väldigt pinsamt att vi fortfarande har problem med rening av spillvatten”, säger Miguel Sánchez från den andalusiska handelsföreningen (CEA).

Bankerna tvingas till fler nedskärningar

Det går bättre för de spanska bankerna – men inte bra nog. Flera banker har problem med otillräckliga intäkter och därför kommer vi även fortsättningsvis se nedskärningar, omläggningar och fusioner i branschen.
José María Roldán, som är ordförande i föreningen för spanska banker (AEB) tror att det kommer att ta hela tio år innan sektorn är tillbaka med full styrka igen samt med en ordentlig omsättning.
”Bankerna har skurit ned med 30 procent på personalsidan och fyra av tio kontor har stängts sedan finanskrisen började 2008. Och detta är någonting som kommer att fortsätta fram tills dess att det går bättre för branschen”, menar han. Roldán säger också att branschen kommer att må bäst om de två bankerna Bankia och Banco Mare Nostrum (BMN) privatiseras så snart som möjligt efter att staten ingripit, då bankerna hade det värst för några år sedan.

Valencias föredetta borgmästare död av hjärtinfarkt

Den 21 november satt hon i förhör i Madrid för att aktivt ha varit inblandad i vittvättning av svarta pengar i Partido Popular i Valencias kommun. Morgonen den 23 november dog hon av en hjärtinfarkt på sitt hotell i Madrid. Rita Barberá var Valencias starka kvinna åren mellan 1991-2015, där hon och Partido Popular satt tungt på borgmästarposten. Både kommunen och regionen har flera korruptionsskandaler bakom sig, som Rita Barberá inte lyckats rymma ifrån, varför det i måndags var hennes tur att sitta i förhörsstolen. Rita Barberá blev 68 år.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.