Stormfloden som drabbade södra Spanien, främst västra delarna av Costa del Sol, söndagen den 4 december var den värsta sedan 1989.

Inom loppet av tolv timmar hade det fallit över 200 liter vatten per kvadratmeter i området. Resultatet blev kaos med översvämmade byggnader, för dräneringsystemen och kloakerna klarade inte av vattenmassorna. Floder och andra vattendrag rann över sina bredder. Flera vägar förvandlades till rasande floder, vilket ledde till att flera sträckor stängdes av, bland annat Avenida de Velázques vid Málagas flygplats. Skyltar, trafikljus och broar välte. I bergen uppstod raviner på grund av vattenmassorna, detta på platser som tidigare inte varit mer än torra och svedda buskage.

 
Två personer drunknade. En rumänsk kvinna omkom då den nattklubb där hon arbetade översvämmades. En spansk man sköljdes iväg av vattenmassorna medan han arbetade med en elektrisk installation i La Línea de la Concepción. Andra räddades i land av räddningspersonal i flertalet av kustens städer. Bara på Mijas Costa räddades ca 30 personer undan vattenmassorna. På flera platser räddades folk av helikopter, efter att de sökt tillflykt på bil- eller hustak, backkrön och liknande. Och även dykare fick lov att ge sig ut för att hämta hem dem som vattnet hade tagit med sig.
 
Málagas tunnelbana stängdes. Flera buss- och tågavgångar tvingades ställas in och skolor höll stängt måndagen efter regnen. I Andalusien mottog nödnumret 112 över 1 000 samtal varav 800 kom från Málagaprovinsen.
 
Spaniens meteorologiska institut, Aemet, larmade om röd varning, som ska ses som ”extremfara” varmed folk uppmanas att stanna inomhus.

Stormflodens ekonomiska konsekvenser

Regionalregeringen, Junta de Andalucía, har beräknat kostnaderna efter stormfloden. I Málagaprovinsen beräknas skadorna uppgå till över 100 miljoner euro. De omedelbara skadorna i Marbellas kommun uppskattas uppgå till 28,5 miljoner euro, i Estepona kommun till 27 miljoner medan siffrorna för Mijas kommun uppgår till 5,2 miljoner. Detta är det som anges offentligt.
 
Från privatpersoner har försäkringsbolagen såhär långt tagit emot sammanlagt 1 952 ansökningar om skadeersättningar efter skador på hus, butiker, bilar m.m. har försäkringsbolagens översta organ Consorcio de Compensación de Seguros, som hör till finansministeriet.
 
Även stränderna led stor skada under de våldsamma regnen och skadorna förvärrades än mer av de intensiva utloppen från floder och andra vattendrag. Även många golfbanor översvämmades och på måndagen vaknade man på klubbarna upp till ett dystert scenario. En av de som först såg skadorna är chefen på Mijas Golf, Lorenzo Pérez Cortés. Klubbens två banor stängdes den 4 december och den ena förväntas öppna igen först i slutet av januari.
”Regnet kom så snabbt och det var mycket våldsamt. I Mijas uppmättes över 200 liter per kvadratmeter. Det var inte förrän den 13 december som vi kunder återöppna nio av 18 hål på den ena banan, den som heter Los Olivos, vi kunde senare öppna även de andra nio hålen. Men skadorna på banan Los Lagon är mycket allvarliga och vi räknar inte med att kunna öppna banan igen förrän i slutet av januari”, berättar Lorenzo Pérez Cortés, som i skrivande stund inte kan säga hur mycket regnet har kostat och vilken ekonomisk effekt det kommer att ha för klubben på längre sikt. Dock bekräftar han att skadorna omfattas av banans försäkring.
”Banans gräs, stigar och sjöar har skadats men som tur är har byggnaderna klarat sig”, fortsätter Lorenzo Pérez Cortés, som har svårt att se någonting positivt med regnen och säger: ”Jag kan inte se någonting positivt med det alls. Stora delar av området har stått under en meter av lera och så mycket regn på en och samma gång gör mer skada än nytta. Det enda skulle väl vara att det har fyllt på vattenreservoarerna.”

Någonting positivt med en stormflod?

Södra Spanien har haft brist på vatten under flera år och domedagsprofetior om ökenliknande natur står i kö för att överrösta varandra. Så en av de saker som man kan ha hoppats på som resultat av en stormflod är fyllda vattenreservoarer. Men verkligheten lever inte upp till förhoppningarna. Majoriteten av Costa del Sols primära vattenkälla är reservoaren La Concepción i Marbella. Området är ett av de värst drabbade av regnen och det har inneburit att vattenbehållningen har ökat från 40,45 kubikhektometer till 51,83 kubikhektometer, vilket för upp det till 83,8 procent av den fulla kapaciteten. Men Málagaprovinsen har sju reservoarer och efter stormfloden uppgick vattenmängden till 278,54 kubikhektometer vatten. Förr var mängden 251,50 kubikhektometer. Det betyder att ökningen bara uppgår till 27,03 procent, vilket innebär att den totala vattenmängden fortfarande ligger på 45,1 procent av reservoarernas fulla kapacitet. Det beror, helt enkelt, på att det regnade i områdena nära kusten medan de flesta reservoarer ligger i inlandet. Och därför är havsavsaltningsanläggningen i Marbella fortfarande i bruk.
”Nuförtiden är den nästan alltid det. Vi administrerar att leda ut vatten till kommunerna. Och är det mycket vatten i reservoarerna leds bara lite ut från avsaltningsanläggningen, och är det lite vatten gör det motsatta”, förklarar Juan Gaitán, pressansvarig på Mancomunidad de la Costa Costa del Sol Occidental (kommunsammanslutningen för västra Costa del Sol).

Illegalt bygge i översvämmade områden

Många frågar sig själv varför det går så fel varje gång det regnar. En av dem är Pia Bruun från Spanien i Dag – hon är också naturguide. Hon anser inte att frågan är speciellt svårbesvarad.
”Ovädret drabbar speciellt byggnader och infrastruktur som ligger för nära floder och andra vattendrag. Och problemen kommer inte att lösas så länge som kommunerna ser mellan fingrarna med illegala byggen och tillåter byggprojekt i lågt liggande områden, områden med risk för översvämningar”, säger hon.
 
Chefen för avdelningen för Planificación y Gestión del Dominio Público Hidráulico, i Junta de Andalucía, Juan Serrato Portillo, håller delvis med. I en intervju, som återgetts i flertalet dagstidningar, har han sagt att ”det är uppenbart att det bästa sättet att undvika skador är att låta bli att bygga i områden där det råder risk för översvämningar.” Han hänvisar till att de största problemen uppstod i städer och områden som haft problem tidigare, bland annat Cártama, Campanillas och vid floden Guadalhorces bredder och mynningar. I dessa områden finns det, enligt Juan Serrato Portillo, hundratals bostäder och andra byggnader som å ena sidan inte är olovligt byggda men som å andra sidan ligger i lågtliggande områden med stor översvämningsrisk, där dräneringen av vatten är omfattande. Men flera av de berörda kommunerna har motsatt sig Juntans senaste plan för att förebygga översvämningar, som ska förbjuda just byggnader i hotade områden, har Juan Serrato Portillo sagt.

Djurens öden

Utöver de två människor som omkom drabbade stormfloden också många andra levande varelser. Djur som kor, grisar, hästar, får, getter, höns, hundar och katter. Till och med de sistnämnda sågs simma i sina försök att överleva. Men bara på en gård i San Pedro de Alcántara drunknade 40 husdjur, som fångades i kaskaderna. Därutöver också alla vilda djur, som inge håller räkningen på. Det gör man däremot på de många djurgårdar där många har haft stora problem. Dagen i fråga visade dock att många människor är beredda att riskera livet för att hjälpa andra – även djur.
 
En av de översvämmade djurgårdarna var CYD Santa María i Alhaurín el Grande, där man vakade över ställets ca 60 hästar, åsnor och mulor samt andra djur medan regnet intensifierades och vattnet nådde upp till djurens hovar och knän. Virginia Soler, en av de två ledarna på gården berättar: ”Det var ett par mycket intensiva dagar med allvarliga översvämningar. En skränt på en högt liggande granntomt störtade ned, jorden träffade våra staket och elektriska installationer. Våra djur stod i lera. Vi bad om hjälp och vi bad alla om hjälp om att donera halm så att speciellt de äldre och sjuka djuren skulle kunna få en torr plats att sova på.”
Det kom halm, och det kom många volontärer.
”Dagen efter var vi i behov av hjälpande händer för att städa och få bort lera och jag tror att det kom uppemot 50 volontärer. Som tur är har alla våra djur det bra nu. Men skadorna på gården är dock allvarliga”, säger Virginia Soler.

Solidaritet och ögonvittnesberättelser

Denna solidaritet har Pia Bruun också sett.
”Grannarna gick ihop och hjälpte varande med att göra rent och torka upp, och det arrangerades också en insamling med fördel till djurrättsföreningar som tar hand om hemlösa djur”, berättar Pia Bruun, som säger följande om sin egen situation efter regnväder: ”Jag fruktade det värsta. Som tur är ligger mitt hur så pass högt upp i Enterríos, i västra Mijas, att det inte drabbades av någon översvämning. Men flera av grannarnas hus drabbades. Bilvägarna spärrades av på grund av lera och till och med trafiken på Carretera de Coín stoppades efter att en mur vält rakt över vägen. Det gjorde så att vi tvingades köra ned över La Cala för att komma till Fuengirola. Det finns bara en väg till och från, så om den översvämmas är vi isolerade.”
 
En av volontärerna, som redan den 4 december befann sig mitt i stormflodens vrede på CYD Santa María, var Pedro Cánovas, en IT-programmerare från Málaga, som berättar om sina upplevelser: ”Det var hemskt. Det kändes som om regnet aldrig skulle sluta och det uppstod problem flera gånger. Mer och mer vatten och lera byggdes upp och området är ganska stort. Halm och hö blev vått och även det orsakade bekymmer. Första dagen var vi bara fyra personer. Fler volontärer försökte komma fram men de tvingades ge upp. Vi hade inget annat val än att flytta alla djur så att de skulle kunna stå så torrt som möjligt och vi grävde kanaler i själva leran i försök om att leda bort en del av vattnet.”
 
Pedro Cánovas vill gärna slå ett slag för volontärarbetet med djuren. Innan han kom i kontakt med CYD Santa María hade han aldrig haft kontakt med varken hästar eller frivilligt arbete.
”Här sker allt med hänsyn till djuren och allt är välorganiserat. Som volontär har man alltid bestämda uppgifter som man själv ansvarar för. Det för att man, när man åker härifrån, känner att man gjort någonting bra. Och det har gjort mig starkare som människa.”
 
Många djurgårdar välkomnar gärna en hjälpande hand och gärna även bidrag, speciellt efter den 4 december. Också CYD Santa María. Största behovet just nu är hö och halm, men Pedro Cánovas är noga med att säga: ”Allt är välkommet.”

Statistik

– Den genomsnittliga, årliga nederbörden i Málagaprovinsen uppgår till 524 mm, i Almeríaprovinsen till bara 196 mm och i Cádizprovinsen 598 mm.
– Det regnar i genomsnitt 43 dagar om året i Málagaprovinsen.
– 50 procent av regnet faller mellan november till januari.
– Den största nederbördsmängden uppmättes den 27 september 1957, när det föll 313 mm regn under ett dygn vid Málagas flygplats.
– Málaga har dock 3 059 solskentimmar varje år. Huelva är den soligaste staden i Spanien medan Málaga kniper andraplatsen.
– Den årliga genomsnittstemperaturen i Málagaprovinsen är 18,5 grader.

Liter vs. mm

I Spanien anges nederbördsmängden oftast i liter. En nederbördsmängd på 1 liter vatten per kvadratmeter motsvarar 1 mm. Läser man att det fallit 200 liter vatten motsvarar det alltså 200 mm. Det innebär alltså att Málagas kuststräcka mottog 40 procent av ett års genomsnittsnederbörd under ca tolv timmar den 4 december.

Hästar, åsnor och mulor räddas

På CYD Santa María i Alhaurín el Grande har man under de senaste tio åren räddat många övergivna och misshandlade djur. Först och främst handlar det om hästar, åsnor och mulor, men även andra djur har fått en fristad på gården.
I dag finns här ca 60 djur, men det finns plats för fler på det stora området. Dock drivs föreningen främst med hjälp av donationer och utgifterna för foder, veterinär m.m. är höga. Bara en enskild hästs foder kostar så mycket som 150-250 euro i månaden, så bara det blir 1 800 euro om året, och till det tillkommer veterinärkostnader och mycket mer.
Se mer på: www.asociacioncydsantamaria.es.
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.