Det finns många bevis på vilken stark betydelse sinnet har för oss. Oavsett om vi väljer att se livet, dess utmaningar, uppgifter och glädjeämnen med ett glatt och optimistiskt sinne eller om vi ser de mörka sidorna samt förväntar och fruktar det värsta.

 
För ca 20 år sedan råkade jag ut för en olycka. Jag ramlade ned för en lång trappa och i fallet skadade jag mitt ben allvarligt. Olyckan blev en personlig förvandling för mig. Jag upptäckte hur mycket jag själv kunde påverka min hälsa och livssituation genom att förändra hur jag tänker. Fram tills olyckan hade jag levt med inställningen att man skulle åldras med värdighet och att man fick lov att acceptera den övervikt på ca 30 kg som långsamt hade krupit sig på mig och påverkade både min hälsa och livsglädje.
Efter olyckan ville inte mitt ben läka men genom en god vän och mina barns hjälp samt insats tog jag emot det ”wake-up call” som olyckan var för mig. Jag började motionera på en motionscykel. Första dagen orkade jag bara cykla en minut innan jag trodde att jag skulle få en hjärtinfarkt och dö. Jag förändrade mina matvanor, såg till att få bra massage för att få igång cirkulationen och ökade långsamt den vardagliga motionen för att efter ett år kliva upp på vågen och se att jag hade blivit 30 kg mindre. Jag har förändrat mina värderingar i livet till att nu uppfatta mig själv som en ung/gammal härlig kvinna som arbetar på högtryck med glädje, men som också förstår vikten av att slappna av och njuta av livets både små och stora glädjeämnen.
 
Ovanstående är en stark bidragande faktor till att jag uppmanar människor med negativa tankar om sig själv, oavsett om det gäller ålder, sjukdom eller fysiska skador, att ändra dessa och i stället se vilka mirakel som finns i deras liv.
 
Jag får dagligen höra hur förfärligt det är att bli gammal. Nu kan man inte det, nu gör det ont här och nu gör det ont där. Man kan varken komma ihåg/höra/se, springa maraton m.m. Men vänd då på steken och tänk dig ung. Livet är fyllt med kreativitet och mirakel. Naturligtvis måste du vara realistisk men när du verkligen är motiverad hittar du en fantastisk inre styrka i ditt sinne, som bara väntar på att aktiveras.
 
Använd din föreställningsförmåga till att aktivera ditt sinne. Du kan visualisera på samma sätt som att många finner glädje och hämtar styrka i böner och olika meditationstekniker. När du väljer att låta dig ledas av din optimism, tillit till livet samt kärleksfulla, positiva tankar kommer du märka många både överraskande och fantastiska resultat.

Kosten

Att äta mest hälsosam och god mat samt ta bra kosttillskott är bra för både sinne, kropp och själ. Sluta förorena din kropp med gifter från mat och dryck, för då slipper du också lättare dina giftiga känslor. När du ser till att dina celler mår bra bidrar du till att skapa även ditt egna välmående och glädje.
 
Var noga med att inte äta för mycket. En del forskare menar att om du äter lite men hälsosamt kan det bidra till ett längre och hälsosammare liv.
Drick nyttiga drycker som t ex grönt te, te från maskros, brännässla och kamomill, som alla kan njutas med lite honung. Är du kaffedrickare bör du se till att dricka ekologiskt kaffe. Drick gärna nyttiga juicer. Eventuellt kan du juica det du tycker bäst om själv. Blanda gärna frukt och grönsaker. Drick mycket blygsamma mängder alkohol. Använd mest ekologiska livsmedel, om det är möjligt. Kan du inte köpa ekologiska grönsaker är det viktigt att noga tvätta dem du köper så att du får bort så mycket av gifterna på ytan som möjligt innan du juicar dem. Det finns många näringsämnen i grönsaker och frukter så låt dig inte skrämmas av att inte kunna köpa ekologiskt.
 
Jag äter kött men jag äter lite och gott ekologiskt kött. Djuren har förhoppningsvis haft ett bra liv så att inte deras stress överförs till mina energier. Ekologiskt kött har, så vitt jag vet, lägre koncentration av olika pesticider och svampmedel. Genom att välja ekologiska livsmedel är du snäll mot både sig själv och din familj så att ni inte får i er onödiga gifter med maten. Det allra viktigaste är att du känner glädje när du äter maten och att du får i dig de näringsämnen som din kropp behöver. Dina fettämnen bör bestå av hälsosamma fetter.
 
Var försiktig med snabbmat. Den mesta färdigmaten innehåller mycket salt och socker och dessutom mycket fett. Det finns helt klart ett samband mellan ohälsosam, dålig mat, sjukdom, negativitet och tidigt åldrande. Bli inte extrem när det gäller din mat. Undvik att äta för mycket konserverad mat, djupfryst mat, microvågsugnsmat eller annan mycket processad mat.
 
Prioritera din matlagning och avsätt tid på ditt dagliga schema till att förbereda god mat. Det är mycket glädjande att se en läckert tillagad måltid. Det bör riktigt vattnas i munnen för då börjar nämligen de hälsosamma matsmältningssafterna att arbeta på en gång.

Tips

Bestämd dig för att förändra ditt liv till det du vill att det ska vara – redan i dag.
Börja dagen med att se dig själv i spegeln med morgonrufs och allt. Le mot dig själv och säg att du älskar dig själv, villkorslöst. Många gånger när jag säger det till mig själv kan jag börja skratta, för att jag kan verkligen se hur jag ser ut, men då har dagen i alla fall börjat med ett skratt och det är inte en dålig start på resten av dagen.
 
Se över din garderob. Klä dig ungt i glada färger. Jag menar ungt utan att vara provocerande. Och jag har en speciell uppmaning till många män; hur skulle det vara om ni byter ut de tråkiga hängselbyxorna mot ett par snygga jeans med en snygg färgglad skjorta eller t-shirt eller liknande till? Det skulle säkert få er att se tio år yngre ut och ni skulle känna hur ni får tillbaka livet, ungdomen och flirten i vardagen.
 
Bli mer vardagsspontan så att allting inte är så förutsägbart. Gör saker som du aldrig gjort tidigare och som du verkligen tycker om och tycker är kul. Det får blodet att strömma i dina ådror och glädjen att bubbla i ditt sinne.
Det finns mängder med lättlästa böcker som kan ge inspiration till att forma det liv som du vill ha. Gå på jakt efter dem och välj de böcker som passar dig och ditt liv bäst.
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips om hur du kan få ett positivt sinne och en frisk kropp.
Av Anni Dahms, Sjuk- & Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare av butikskedjan Anni’s Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.