Presbyopi-operation – frihet att se utan glasögon

Presbyopi-operation – frihet att se utan glasögon

Presbyopi, eller ålderssyn, är inte längre en anledning till att tvingas använda läsglasögon resten av livet. Det är en linsoperation där akryliska multifokala linser ersätter naturliga linser och den perfekta lösningen som ger friheten att se utan glasögon.

 
Efter en viss ålder är det ingen som kan undvika presbyopi, oavsett om man har perfekt syn eller varit närsynt eller långsynt hela sitt liv. Med åren försämras elasticiteten i ögat, linsen blir stelare och ögats naturliga förmåga att fokusera på nära håll försvinner. Vid ungefär 45 års ålder behöver de flesta läsglasögon och med andra synfel, som närsynthet eller astigmatism, kommer man även behöva progressiva glasögon eller i värsta fall flera olika glasögon. Detta kan begränsa ens livsstil samt orsaka problem i vardagen. Därför väljer nu allt fler att göra ett kirurgiskt linsbyte.
 
De flesta som genomgår en presbyopi-operation, slipper glasögon. De behöver inte heller anstränga sig för att se på olika distanser med progressiva glasögon eller uppleva bild- och/eller textförvrängningar eller deformeringar när det arbetas framför en datorskärm. De distorsioner som kan märkas med glasögon finns inte i den artificiella multifokala linsen som ersätter den stela naturliga linsen i en presbyopi-operation. Ett exempel: professionella golfspelare förvånas över hur mycket lättare det är att spela samt att det blir betydligt ”rakare” att ”putta på green” efter ett linsbyte.
 
Under en presbyopi-operation mjukas först den naturliga linsen upp (emulsifieras) varefter den avlägsnas genom ett tunnelformat snitt på ett par millimeter. Därefter placeras den akryliska linsen i ögats linskapsel. Operationen tar bara tio minuter per öga och är smärtfri tack vara bedövande ögondroppar. Efter operation används antibiotiska ögondroppar i tre veckor samt fuktgivande ögondroppar i ett par månader. Resultatet är permanent och inga senare korrigeringar behövs. Dessutom utvecklar man inte gråstarr efter en linsoperation, gråstarr som vi alla annars får med åldern.
 
Riskerna vid en operation är näst intill obefintliga och med rätt medicinering försvinner de flesta eventuella besvär snabbt. Den allvarligaste risken är infektion, vilket drabbar 1 av 300 000 personer. Andra komplikationer under operation liksom större problem under rehabiliteringsperioden är också nästan obefintliga. Vanligare besvär är torrögonsyndrom, som kan upplevas mildare eller svårare. Röda, kliande, brännande eller rinnande ögon är typiska symptom som ofta lätt kan åtgärdas med hjälp av ögondroppar eller vid svårare fall med Thermoflo-behandling, som lindrar direkt och vars effekt varar upp till sex månader. De första månaderna efter operation kan man uppleva svårighet att läsa i svagt ljus eller se ”halos” (auror) runt starka ljuskällor i mörker, vid t ex mörkerkörning. Det är ganska vanligt men beskrivs av patienter som mindre besvärligt. Statistik visar att 98 procent av patienterna är nöjda efter operation.
Inför en presbyopi-operation krävs mycket omfattande och noggranna undersökningar utförda av erfaren ögonkirurg. Med resultat från tester, mätningar och analyser fattas beslut kring kirurgi, taktik, teknik, fördelar och nackdelar samt val av linser, allt utifrån patientens individuella förutsättningar och alltid i samråd med denne. Allt från ögats anatomi och kondition till proceduren förklaras av vår kirurg med hjälp av animerade videoklipp på ett lättförståeligt sätt. Dessutom kan resultaten hjälpa till att förutse möjliga risker och biverkningar.
Hos oss på Sol Eyes-klinikerna är patientnöjdheten högsta prioritet. Med över 30 års erfarenhet av ögonkirurgi ger vi våra kunder bästa möjliga service och den unika chansen att leva livet utan begränsningar samt friheten att se utan glasögon.
 
 
Av Sol Eyes, www.soleyes.es

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.