Skolprojekt, skor och solpaneler skapar framtidstro

Skolprojekt, skor och solpaneler skapar framtidstro

“Det bästa med Sahara och Marocko denna resa var att få ge bort skor. Det kändes fantastiskt”, säger Maj Ahlén 8 år. Tillsammans med sin bror Lucas, 11 år, driver de @Vilostradakids på Snapchat och Instagram.

De engagerade sin skola i Frigiliana, Enrique Ginés och rektor Teleforo i en skoinsamling strax före jul. Tillsammans samlade skolan in 125 skokartonger från Costa del Sol. Innehållet i lådorna var en blandning av nya och begagnade skor, leksaker, böcker, strumpor, virknålar och garn. Dessutom donerades ytterligare 80 par skor som kom att klä barn i Tanmirt och Sahara-regionen kring Zagora.

 
imagesjanuar2017Skolprojekt skor och solpaneler skapar framtidstro3Vi, familjen Ahlén, reste med en ökenkaravan tillsammans med nomaderna under vårt jullov för att ge tillbaka till hjärtat av mänskligheten. Vi vill lära våra barn att julen handlar om att ge och att vara tillsammans. Att leva enkelt, gå på mark som bär spår av hela mänsklighetens historia samt sova under stjärnorna där allt bara är tyst är en ovärderlig gåva att ge till våra barn och varandra.
“Det var härligt att komma tillbaka till öknen och spela fotboll med mina vänner”, säger Lucas Ahlén, 11 år. “Flera av mina vänner fick nya skor att spela med i vårt lag Real Nomad”, berättar han vidare. Lucas reste med Victoria till öknen första gången i mars 2016 där han var med och grundade arbetet med Vilostrada Foundations projekt “Tanmirt” tillsammans med nomaderna i Sahara.
 
26 december, fyllde vi vår röda van med mängder med julklappar att ge bort till nomadbarnen. Ett par skor, återanvända eller nya, sprider en glädje som smittar av sig och skapar ren lycka. Ett par skor bidrar till mer lek och bus i en tuff terräng. Från vår ökenvandring bär jag speciellt med mig mötet med Fatima, Mohameds mamma som säger: “Vi är så glada att det finns snälla människor som tänker på oss här i Sahara. Vi tackar så mycket.” Tänk att ett par begagnade skor hemma i din garderob som inte används mer kan få nytt liv och sprida sådan glädje! Vi fick även uppleva glädjen i att bygga tillsammans med nomaderna på vår resa med familjen.
 
Under hösten 2016, gjorde vi en global insamling till en solpanel vid en vital brunn för att möjliggöra liv vid en plats vi kallar Tanmirt, vilket betyder “tack” och ”vår jord” på berber. Solpanelen var installerad och klar i mitten av december och används redan flitigt av nomaderna i området. Ryktet har spridit sig, den arabiska telefonen har gått varm med budskapet att här nu finns rikligt med vatten till alla – både människor och djur. Hit kommer Mohamed med sin storasyster och på bara några minuter fyller han på vatten i åsnans orangea vattendunkar som ska hem till hushållet ca 500 m bort. Våra barn Maj och Lucas kan med enkelhet trycka på strömknappen som styr den solpanelsdrivna pumpen som fyller två stora cementerade, nybyggda vattenkar med ca 3 000 liter färskvatten till nomadernas kameler, getter och åsnor samt hushållen i byn. Tänk vilken tidsbesparing som nu möjliggör tid till annat!
 
Tillsammans med nomaderna satsar vi, med vårt ideella arbete i Vilostrada Foundation, på att råda bot på stora utmaningar som avbefolkning av öknen och anafalbetism under 2017. Det arbete som Lucas och jag inledde i mars 2016 med Brahim Elaaddouli, vår partner i öknen, och nomaderna ger nu resultat i en hantverksskola för kvinnor och skola för barn 3-6 år med baslägret för läraren bara några 100 meter i från brunnen.
“Mamma, här bygger vi världens bästa skola”, säger Lucas Ahlén och ler stort. Vad är då världens bästa skola frågar jag min dotter och hon får en tankerynka i pannan. Kanske du som läsare har en idé?
 
Under stora delar av årets första månader stannar jag kvar i Tanmirt och jobbar sida vid sida i mitt och familjens hittills viktigaste projekt. Tanmirtskolan vi skapar blir någonting unikt i sitt slag, som kommer att resa med nomaderna, och de deltar aktivt i alla steg vi tar. Vi hoppas att du vill vara med på våra resa på: www.vilostrada.com/foundation samt www.facebook.com/vilostradafoundation, och alla dina idéer mottages med stort hjärta.
 
imagesjanuar2017Skolprojekt skor och solpaneler skapar framtidstro2
 
 
Av Victoria Ahlén, Vilostrada Foundation Foto: Joakim Ahlén, Vilostrada Foundation

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.