Det har gått många rykten på Costa del Sol sedan den 11 april förra året, när Guardia Civil inledde en aktion mot Triple A Marbella. En Sueco har besökt Triple A (en förening av vänner till övergivna och misshandlade djur) vari 13 personer nu står tilltalade för bland annat förskingring, hundtrafficking samt djurmisshandel, för att få höra deras version om vad det är som har hänt. Vi har talat med Lily van Tongeren, som arbetar som volontär hos Triple A, föreningen som alltid huserar mellan 300-400 hundar och 100-150 katter.

 
När jag står och väntar på Lily van Tongeren utanför Triple A:s kontor kommer en kvinna in genom porten med en liten tilltufsad Yorkshire terrier. Hennes ursäktande ansiktsuttryck avslöjar att hon tänkt lämna hunden här på kenneln.
”Jag kan inte ha den mer”, mumlar hon blygt innan hon lämnar området och den lilla hunden. Utöver det är det enda hon lämnar en påse hundmat, vilket är långt ifrån vad det kommer att kosta föreningen att ge hunden husrum, medicinsk behandling samt registrering eller omregistrering av chip.
”Hon kom i alla fall in med den själv – de flesta dumpar sina hundar utanför porten i en låda eller en påse i skydd av nattens mörker”, säger Lily, när hon kommer ut från kontoret.
 
Dagen efter räden mot Triple A offentliggjorde Guardia Civil en video som visar mängder med djur, först och främst hundar, som lagts framför en frys hos Triple A. Videon visade en del ganska obehagliga bilder, vilket snabbt fick igång rykten.
”Det är sant att vi, liksom många andra kennlar, har en frysbox för döda djur. Orsaken är helt naturligt och lätt att förklara – det kommunala sopföretaget ”Sanidad” kommer in med döda djur som de har hittat utmed vägkanten eller på andra platser. Kommunen har ett avtal med oss om att Sanidad tar hit de döda djuren och lägger dem i dessa frysar, som sedan töms med jämna mellanrum då de döda djuren körs för kremering i Cártama. I frysen finns även djur från vår kennel, djur som vi tvingats avliva eller som har dött av naturliga orsaker. Den video som Guardia Civil släppte den 12 april visade 45 döda djur som förvarats här sedan 28 februari. Bland dessa djur fanns det även en mås och en get, men av de 45 djuren var det bara elva katter som dött hos Triple A, majoriteten var gatukatten som dött av kattaids och leukemi samt nio hundar. Alltså var de flesta alltså döda redan innan de kom hit”, säger Lily.
 
Inne på Triple A:s kontor möter jag en stor hund, en trebent lite mindre hund samt en glad men mycket inkontinent tik, som alla motbevisar ryktet om att Triple A skulle avliva de djur som inte är så lätta att bli av med.
”Vi avlivar bara djur som vi inte kan hjälpa och om de lider”, berättar Lily. På väggen hänger fotografier av olika hundar och deras ”virtual adopter”. Det är ett projekt som Lily har startat, vari man kan adoptera en hund eller katt virtuellt, dvs. att man för 15 euro i månader hjälper ett djur på kenneln, ett djur som man kan kalla ”sitt”. För detta får man ett adoptionscertifikat samt ett foto och information om hunden eller katten, och sedan får man information om när djuret blir adopterat på ”riktigt”.
”Detta är ett initiativ som jag kom på för att ge de hundar och katter som har varit här en längre tid lite uppmärksamhet och därmed öka chanserna för dem att bli adopterade”, förklarar Lily.
Triple A, som nyligen firade 25-årsjulibeum, har sedan händelsen i april 2016 haft fullt upp med att avvärja en enorm mängd rykten. Den nämnda videon finns fortfarande på YouTube och visar, utöver den makabra likfrysen, även ”fyndet” av eutanasimedicin – ett preparat som används för att avliva djur och som naturligtvis finns på platser där man tar sig an sjuka djur, oavsett om det handlar om en kennel eller en veterinär. Det finns tre veterinärer kopplade till Triple A och sjuka och skadade djur behandlas på kenneln varje dag, och ibland krävs det också att djurens lidande får ett slut.
 
Men anklagelserna pekar även på att det tvättas pengar på kenneln och Guardia Civil hävdar att de ska ha hittat smycken på platsen.
”Att driva denna kennel kostar över 30 000 euro i månaden och av kommunen får vi 30 000 euro per år, så det finns helt enkelt inget överskott att stoppa i egen ficka. Vi är i desperat behov av varenda liten donation som vi får och varenda cent går till kenneln och djurens välmående”, berättar Lily, som säger att de omtalade smyckena var halsband med strass. Sedan fortsätter hon: ”Vi får in donationer i form av hundtillbehör som vi säljer när vi har öppet hus, detta för att samla in pengar till djuren. Hela räden mot oss var totalt överdriven och det var också anklagelserna. Helt ärligt, vem skulle förvara dyrbara smycken på en hundkennel? Vi har kanske inte alltid haft 100 procent ordning på våra papper – det har vi nu – men sådana anklagelser som nu kastats på oss är tagna ur luften. Vi tror att dessa kommer från en revisor som vi tvingades avskeda, men det går inte att säga vem eller vad som ligger bakom – det är antingen någon som vill skada oss eller någon som vill skapa en rökridå.”
 
Förhören av de 13 tilltalade personerna pågår just nu. En Sueco kan inte avgöra om Triple A är skyldig i fallet eller ej, men i stället för att lyssna på rykten rekommenderar vi att man själv beger sig till Triple A för att med egna ögon se hur det ser ut där, som under hela denna process varit mycket öppna och tillmötesgående.
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.