Korta nyheter – Stort tillslag mot inbrottstjuvar – 354 arresterade på flygplatsen i Málaga – Brist på läkare och sjuksköterskor – Mer cancer än någonsin

Korta nyheter - Stort tillslag mot inbrottstjuvar - 354 arresterade på flygplatsen i Málaga - Brist på läkare och sjuksköterskor - Mer cancer än någonsin

Stort tillslag mot inbrottstjuvar

Den spanska polisen har avslöjat en större liga på 24 inbrottstjuvar. Den stora ligan består av ytterst professionella tjuvar som specialiserat sig på inbrott i större villor i Málagaprovinsen. Polisen antar nu att de gripna tjuvarna står bakom över 100 inbrott i Mijas, Álora samt Alhaurín el Grande. Efter flera månaders utredningar kunde polisen i början av veckan slå till mot den stora ligan. Utöver alla gripanden beslagtog polisen stora mängder kontanter, tv-apparater, datorer, klockor, smycken, kameror, mobiltelefoner samt hårda vitvaror. Nästan alla gripna är spanjorer.

354 arresterade på flygplatsen i Málaga

Det var inte bara flygtrafiken som slog rekord på Málagas flygplats förra året. Det gjorde även antalet arresterade personer. Hela 354 passagerare arresterades under 2016 när de var på väg till sina flyg. Det är nästan en person varje dag. 186 personer greps då de var efterlysta av spansk polis och/eller rättsväsendet. 100 greps skyldiga för narkotikabrott och de sista 58 personerna greps på grund av dokumentförfalskning (falska pass).

Brist på läkare och sjuksköterskor

Det är brist på läkare och sjuksköterskor i både Málaga samt övriga Andalusien, men även i hela Spanien. En ny undersökning som den spanska sjuksköterskeföreningen presenterat visar att det bara finns 546 läkare och sjuksköterskor per 100 000 invånare i landet. I Andalusien är motsvarande siffra 413 och för Málagaprovinsen är siffran så låg som 328, vilket är långt ifrån EU-genomsnittet på 825 läkare och sjuksköterskor per 100 000 invånare. I Málaga kämpar kommunen med att få ett tredje sjukhus till staden, vilket skulle vara till stor hjälp för att höja de låga siffrorna.

Mer cancer än någonsin

247 771 patienter i Spanien diagnosticerades med cancer år 2015, en mörk siffra som ökar varje år. Och trots att 53 procent blir friska är cancer ett växande problem för det spanska samhället – även ekonomiskt. ”De nya behandlingsmetoderna är mer effektiva men även dyrare. Därför tvivlar jag på om vi i framtiden kommer att ha tillräckligt med resurser till att behandla alla i tid”, säger cancerläkaren Miguel Martín i en intervju till tidningen MálagaHoy. Miguel Martín tror att de spanska sjukhusen kommer klara av att optimera deras logistik och behandling i framtiden och han hoppas även att läkemedelsindustrin ska klara av att utveckla produkter som kan läka. ”I dag lever vi människor längre än vad man gjorde förr och det i sig ökar naturligtvis risken för cancer. Men för att minska risken att drabbas är det nödvändigt att tränar – rör på sig samt hålla sig borta från tobak och alkohol samt se till att man inte blir överviktig”, råder han om.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.