Uppfriskande sommardag i Málaga

Uppfriskande sommardag i Málaga

Strand, sol och svalkande drinkar. Det är beskrivningen av de flesta dagar under sommarmånaderna på Costa del Sol – men så behöver det verkligen inte vara. Málaga erbjuder nämligen på storstadsstämning och massa aktiviteter, som kan fylla kalendern för omväxlingsskull. Vår provinshuvudstad är mycket mer än shopping, muséer, teater och kulinariska upplevelser. Ta t ex en båttur om morgonen, ha siesta i ett skogsområde bakom borgsruinen Gibralfaro och avsluta dagen med ölprovning samt tapas på en av stadens mysigaste ölbarer.
 

Börja dagen på havet

Solen reflekteras i det mörkgröna vattnet, som lugnt skvalpar in mot hamnkanten vid Mulle Uno, i Málaga. Båten, Pelegrín Uno, ligger vid kajen, innan dagens andra expedition påbörjas. Klockan är 11.30 och värmen ligger redan som ett täcke över staden, men den friska brisen från havet får snabbt temperaturen att sjunka när båten startar. Med ombord är ansvarig för försäljning och PR, Rosy López, som berättar om båten och alla dess kvaliteter.
”Det finns plats för 70 personer och man kan också hyra båten för privata evenemang. Vi har t ex haft folk som hyrt den för en begravning – för att sprida askan i vattnet. Det vanligaste är dock firmafester och svensexor”, berättar hon.
 
På översta däck står det bord och stolar och inom loppet av den 45 minuter långa båtturen serveras det ett glas kallt vitt vin samt en liten tapa. Dagen innan hade båten fått sällskap av lekande delfiner och hoppet om att de ska komma även denna dag får blicken att fastna i horisonten. Under fina dagar kan man även se fisk från båtens botten, som är gjord i genomskinlig plast. Dessvärre blir den snabbt smutsig, vilket gör den delen av upplevelsen mindre bra. Det gör dock inte så mycket för utsikten över Málagas kust på tillbakavägen upplevs i alla fall bäst från övre däck – eller naturligtvis från båtens för, där det stänker svalkande från havet.
En båttur kostar fem euro för barn och tio euro för vuxna. Vid större privata evenemang ges det rabatt. Efter båtturen, och en lättare lunch på en av de många restaurangerna i hamnområdet, är det dags för en siesta.
För mer information om båtturerna, se: http://www.barcosdemalaga.es/

Skogstur bakom Gibralfaro

Hitta skugga bakom den gamla borgsruinen Gibralfaro, i det lilla skogsområdet som gömmer sig bakom de höga murarna. För att komma till storstadsskogsområdet ska man följa Calle Victorias tills man kommer till en liten mindre kyrka, som ligger på hörnet till Calle Aqua. Här leder en liten sidogata upp mot en bred, blomsterkantad trappa, som slutar vid en skogsväg. Här finns det nu flera möjligheter, stigen slingrar sig nämligen upp genom det branta landskapet där det går att hitta små gröna oaser med skugga, blomdoft och fantastisk utsikt över det vackra Medelhavet. När man väl hittat skogsstigen kan man välja mellan att antingen gå till höger, där vägen tar en bakom de höga murarna, eller till vänster, där stigen leder upp till toppen av berget. Där på toppen finns det gräsplättar och klippblock, dör man kan sitta under trädkronorna och titta ut över Medelhavet. Det är som gjort att ta med någonting kallt och dricka samt kanske lite frukt eller annat sött, till den avslappnade stunden mitt på dagen. Det passar naturligtvis också bra med en picknickkorg hemifrån, som kan njutas här om lunchen i hamnen inte lockar. Det finns många stigar, och det är bara att leta sig fram till den rätta viloplatsen hittas.
 
När kvällen börjar falla kan det vara skönt att komma bort från solens varma strålar och njuta av en iskall öl. Därför fortsätter nu turen nedför berget mot baren La Botica de la Cerveza.

Ölprovning på spanskt vis

För lite över två år sedan öppnade Miguel Arrabal Ruiz Málagas första riktiga ölbar, La Botica de la Cerveza. Här serveras enbart öl, förutom kranvatten, och det finns 300 olika sorters öl att välja mellan.
”Min passion för öl uppstod första gången som jag smakade drycken. Spanien är ett vinland och när man så provar någonting så annorlunda som öl så vill man utforska sortimentet. Just nu ökar intresset för specialöl i Spanien”, berättar Miguel Arrabal, vars egen favoritöl är av typen IPA (Indian Pale Ale). Det är en öl med ofta intensiv smak och en mörkare färg. I baren finns det en lång hylla i det stora kylskåpet som dedikerats till just detta öl.
 
En dämpad belysning, höga mörka träbord, stora skålar fyllda med kapsyler och ölflaskor i alla former och färger skapar en mysig stämning i baren, som snabbt fylls med människor, tros att klockan bara är åtta på kvällen. Folk kommer hit för att dricka bara öl, och om en gäst lyckas dricka riktigt mycket får denne sitt namn på ”the wall of fame”. I baren kan stammisar nämligen fylla i ett litet formulär med vilka olika öl de dricker varje gång, och när formuläret är fullt får man ett diplom, som hängs upp på väggen – samt en öl som huset bjuder på.
 
I sortimentet kan man hitta många spanska ölsorter. Ett av dem är La Socarrada, som är en relativt ljus ale med en alkoholprocent på 6 procent och bryggt med rosmarinhonung. Smaken från den typiska spanska örten är tydlig och serveras det med ett par skivor lagrad spansk ost är upplevelsen sublim. Även sorten Amarillo är spansk, det är en IPA med intensiv smak och söta undertoner, som ackompanjeras väl av det tjocka, mjuka skummet som ligger på ytan. Alkoholhalten ligger på 6,5 procent och den passar bra till speciellt grillad getost med karamelliserad lök, som finns på menyn. Maten har valts utefter de olika ölen i baren och på tapassidan finns också rekommendationer om öl.
 
Sortimentet består uteslutande av specialöl från mindre bryggerier över hela världen, och varenda ett serveras med en förklaring samt information om de gyllene dropparna. Den starkaste ölen i baren har en alkoholprocent på 14.
”Efter den tredje ölen börjar folk bli pratglada. ’Jag är visst lite full’, säger de flesta när de går ut genom dörren, om de inte ber mig hålla upp dörren för dem”, skrattar Miguel Arrabal Ruiz, som även säger att baren också erbjuder ölprovningar för grupper på mellan åtta till tolv personer. Det heter ”degustación de cerveza”, och det serveras minst fem mycket olika öl. Det berättas om ölen och frestas man av en eller annan tapa kan det också beställas i samband med ölprovningen. En ölprovning tar ca en och en halv timme och kostar 12 euro per person, för öl och förklaring – maten betalas separat.
 
Klockan närmar sig 23.00 och Málagas nattliv börjar vakna till liv. Vad som nu händer är upp till var och en, men efter en båttur, skogspromenad och ölprovning kan en händelserik dag bockas av i kalendern.
 
Mer om baren La Botica de la Cerveza finns här:
http://www.laboticadelacerveza.com/
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.