Kalla handen till katalanerna – Borgmästare hänger i en tunn tråd – Dags för nya Brexit-förhandlingar

Kalla handen till katalanerna - Borgmästare hänger i en tunn tråd - Dags för nya Brexit-förhandlingar

Kalla handen till katalanerna

De tre frontfigurerna bakom kravet på ett katalanskt självständighetsval har varit i Madrid för ett sista försök till att få ett samtal med statsminister Mariano Rajoy om deras önskan om ett val. Men det har ännu inte lyckats dem. Puigdemont, Junqueras och Romeva vill nu föra en fredlig och demokratisk dialog kring självständighetsvalet som de insisterar på att katalanerna kommer få till hösten. Men Rajoy och hans ministrar har valt att ge den katalanska treklövern kalla handen.
Det blir inte heller några möten eller debatt i ämnet denna gång.
Bara framtiden kan utvisa katalanernas nästa steg.
 

Borgmästare hänger i en tunn tråd

Efter flera månaders käbbel och spekulationer har de tre oppositionspartierna i Rincón de la Victoria: Partido Popular, Partido Andalucista och Ciudadanos, nu lyckats samla majoritet till ett misstroendevotum mot den sittande borgmästaren, Encarnación Anaya, från socialistpartiet. Det har länge rådigt en ragnarök-liknande situation i den lilla kuststaden öster om Málaga, där några partimedlemmar till och med bytt parti eller gått sin egen väg efter det senaste kommunalvalet. Men så som situationen nu ser ut backar 11 av kommunalrådets 21 medlemmar upp om att borgmästaren ska avsättas.
 

Dags för nya Brexit-förhandlingar

Exakt ett år efter att britterna röstade för ett utträde ur EU, och tre månader efter att officiellt ha meddelat sitt utträde, är de kvarvarande 27 EU-länderna nu redo att inleda de hårda förhandlingarna med Storbritannien. Som ledare för förhandlingarna har EU valt fransmannen Michel Barnier, som förväntas börja precis efter valet i England den 8 juni. Alla handelsavtal ska ses över. Det samma gäller utbytesavtal och uppehållstillstånd, bland annat för de många spanjorerna som arbetar i England liksom för de många britter som bor här i Spanien.
EU är optimistiska och står redo inför förhandlingarna, som beräknas kan ta upp till två år. Det enda man är rädd för är om britterna skulle lämna förhandlingarna i förtid.
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.