Marianne Steneholm – stark, driven och många järn i elden

Marianne Steneholm – stark, driven och många järn i elden

Maiti Nepal Marbella

”Maiti Nepal – My 2017” är rubriken på Marianne Steneholms blogg den 1 januari 2017, och den fortsätter: ”I dag, årets första dag, vill jag berätta om mitt projekt för detta år /…/ Den grymma sanningen är den att fler än 15 000 kvinnor och barn fraktas från Nepal varje år och 150 000 – 300 000 Nepalesiska flickor uppskattas just nu befinna sig på bordell i Indien. De är inte äldre än 7-24 år och de tar emot upp till 50 män dagligen.”
 
”Jag tror inte att många förstår hur grym verkligheten är för många. Första gången jag hörde talas om Maiti Nepal var i slutet av 1990-talet. Jag läste då en artikel om Anuradha Koirala, som grundade Maiti Nepal 1993 med syfte att hjälpa både barn och kvinnor som lidit något oerhört, ofta i det tysta, som offer för trafficking – dvs. sexlavar. Jag påverkades verkligen av artikeln. Sedan den dagen har jag haft det i bakhuvudet och i höstas kände jag att det var dags att göra någonting. Jag kände att jag nu har ’el poder’, vad säger man? – kraften – till att kunna hjälpa”, berättar Marianne, när hon möter En Suecos journalist.
 
När Marianne väl fattade beslutet om Maiti Nepal Marbella-projektet kunde ingenting stoppa henne. Hon beslöt sig för att hon inte bara vill bidra med pengar till ett kontonummer utan för att hon ska hjälpa genom personlig insats. Marianne kontaktade således Anuradha Koirala och förklarade vad hon gör och var hon bor, men framförallt vad hon vill göra för Maiti Nepal. Responsen var fin och målet är nu att samla in inte mindre än 50 000 euro under året. Och med sig i projektet har hon sin väninna Claudia Kempe.

En grym verklighet

Personlig insats blir det också när målet är uppnått. Marianne har nämligen bestämt sig för att själv åka till Nepal tillsammans med Claudia, i samband med att donationen skickas över i november i år. Så redan nu förbereder hon sig mentalt inför att möta en verklighet långt borta från den hemma i Marbella.
”Verkligheten för dessa, många gånger mycket unga, flickor är grotesk. Rent ut sagt hemskt. Människohandlarna får som mest pengar för 9-12 åriga flickor. Dessa tar emot upp till 50 kunder, vuxna män, om dagen! Tänk dig vilka skador de får, både psykiskt och fysiskt. Jag har fått berättat för mig att många som kommer till Maiti Nepal är helt sneda i sina kroppar, en del med ben ur led och andra till och med rullstolsbundna. De kan helt enkelt inte gå på grund av skadorna som sexköparna åsamkat dem. Det är fruktansvärt”, berättar Marianne. Hon berättar även att flickor som inte är samarbetsvilliga svälts tills de slutar vara krångliga, och att bebisar, till unga kvinnor som blivit gravida som sexslavar, får tungorna avskurna om de skriker efter sina mödrar medan de arbetar.
 
Marianne delar även med sig av konkreta siffror, och berättar att människohandeln i världen, trots stor uppmärksamhet, stadigt växer. Människohandeln är nu så stor att den snart övergår vapenhandeln och lägger sig på andra plats efter droghandeln, som är världens största industri. Marianne presenterar siffror som människohandeln i dag omfattar 27 miljoner människor, varav 13 miljoner är barn, varav 70 procent hålls som slavar i sexindustrin.
 
”Ju mer jag lär mig och får veta, desto mer påverkas jag. Jag tänker hela tiden att ingen kan göra allt men att alla kan göra någonting. 10 euro är t ex inte mycket för oss här på Costa del Sol, men om alla skänker 10 euro, eller 5 euro, man behöver inte ge mer, så blir det en hel del – många bäckar små!”, säger hon.

Nätverk gör det möjligt

När En Sueco träffar Marianne i slutet av april har redan tre av de inplanerade evenemangen för Maiti Nepal Marbella genomförts – det första i Svenska kyrkan på kusten och det andra på La Sala i Nueva Andalucía, båda med bra resultat; över 4 000 euro samlades in totalt. Det tredje hölls på Benezra Gallery i La Quinta, men denna kväll drog ett stort oväder med regn och hagel in över kusten, vilket tyvärr påverkade antalet besökare. Men Marianne låter sig inte sänkas för det.
”Vädret kan ju ingen påverka. Jag fortsätter! Nu till sommaren har jag några riktigt stora event inplanerade; bland annat på Nikki Beach och återigen ett på La Sala. Evenemanget på Nikki Beach kommer att hållas den 21 juli – det kommer att vara Black tie-gala med välgörenhetsmiddag, -lotteri och -auktion, med ingen mindre än Simon Jordan som konferencier! Alla medverkande har gått med på att ställa upp gratis, inge bär upp lön denna kväll, och Nikki Beach skänker till och med behållningen från kvällens middag till Maiti Nepal. Och inte att förglömma, under auktionen kommer det att auktioneras ut signerade fotbollströjor från Chelsea samt en signerad skylt av alla skådespelare i den kända engelska tv-serien Eastenders! Det är viktigt att alla vet att alla pengar går oavkortat till Maiti Nepal, och att även Claudia och jag betalar alla våra kostnader ur egen ficka. Jag har också två golfevenemang inplanerade”, avslöjar Marianne, som hastigt tillägger: ”Jo, och så kommer även en känd sångare att stå på scen på Nikki Beach, men det håller vi lite hemligt än så länge! Mer information går att se på www.justgiving.com/crowdfunding/marianne-steneholm.”
 
I sitt ihärdiga arbete har Marianne lagt märke till att ingen säger nej till att hjälpa till när det handlar om barnhandel – det berör alla. Hon avslöjar att hon har möjlighet att genomföra alla evenemang tack vare sitt stora nätverk, som delvis kommer genom hennes jobb, och det faktum att hon gärna hjälper andra men sällan ber om hjälp själv. Så nu är tiden rätt till att be om de där gentjänsterna.

Många bollar i luften

Till vardags arbetar Marianne Steneholm som fastighetsförmedlare hos Nordica Sales & Rentals i Nueva Andalucía. Snart kan hon dessutom titulera sig mäklare, då hon, vid sidan om studerar till fastighetsmäklare på distans i Sverige. Och som om det inte vore nog – heltidsjobb, studier och välgörenhetsarbete – tävlar hon också i Bikini Fitness. Bara någon dag innan vi träffas har hon vunnit silver i en tävling i Málaga.
”Bikini Fitness är kul. Jag gör det för att bli den bästa versionen av mig själv. Det är verkligen roligt. Dock möter jag många förutfattade meningar kring sporten. Många verkar tro att fitnesstjejer är dumma bimbos som bara tänker på yta, samt att vi skulle vara elaka mot varandra i tävlingssammanhang. Men det är inte sant. Jag har hittat mig själv och fått självförtroende genom sporten. Jag vet vem jag är, jag vet att jag är framgångsrik – också i jobbet, för att jag är smart och duktig. Ytlig? Jag som de flesta har en idé om hur jag vill se ut. Jag gillar att vara kvinna, locka håret, måla naglarna osv. men det gör mig inte automatiskt dum. Många gånger känns det som om jag måste jobba dubbelt så hårt som någon annan för att visa vad jag kan. Det är tråkigt. Men jag vet att jag är duktig på det jag gör – allt jag gör, för att jag har kunskapen och ett enormt driv. Jag har också mycket energi! Man måste vara energisk för att bli framgångsrik. Folk känner energi! Och till det är jag dessutom perfektionist och gör ingenting halvdant. Och när det är perfekt vet jag att jag kan göra det ännu bättre. Sedan tillbaka till fitnesstävlingarna; alla tjejer supersöta, och vi hjälper varandra för att nå så bra resultat som möjligt”, förklarar Marianne, som verkligen inte är en dum bimbo som bär en Rolex på armen för att hon är blond och har en charmigt leende.

Smart, målmedveten och med Rolex på armen

Och det är sant. Denna tjej är smart, målmedveten och jobbar stenhårt för att nå sina mål, och så har hon ett stort hjärta. Att hon kom till Marbella bottnar också i ett av hennes mål i livet. Hon var nämligen här på semester som tonåring, och när hon då såg de framgångsrika mäklarnas livsstil bestämde hon sig för att det var så hon ville leva. Och som vi vet, här är hon nu, skickligt och strukturerat jonglerande välgörenhetsprojekt, fitnesstävlingar och yrkesliv. Men det är en sak till, Marianne har också en häst, och det är där, på hästryggen, en av de få gångerna som hon har mobiltelefonen avstängd, som hon kopplar bort allting runtomkring henne i vardagen och laddar batterierna.

9-12 åriga flickor tar emot upp till 50 kunder, vuxna män, om dagen.

”Jag kände att jag nu själv har ’el poder’ till att kunna hjälpa.”

”Smart, målmedveten och jobbar stenhårt för att nå sina mål.”

”Man måste vara energisk för att bli framgångsrik. Folk känner energi!”

Namn: Marianne Steneholm
Född: Linköping 1976, uppvuxen i Nykvarn
Bor: Nueva Andalucía
Familj: Mamma, pappa och lillasyster Christina
Gör: Leder projektet Maiti Nepal Marbella, framgångsrik fastighetsförmedlare – snart mäklare, tävlar i bikini fitness.
 
marianne steneholm3
 
marianne steneholm2
En Suecos journalist Sara Laine med Marianne Steneholm.
 
Av Sara Laine. Mugge Fischer och Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.