La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober!

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober!

Vi har lämnat en skön, varm och lååång sommar bakom oss. En sommar som sträckte sig långt in i september. Men sista veckan åkte favoritkoftan fram liksom jeansjackan, och det infann sig en känsla om att hösten tillslut kommit. Ja, jag vet gott att dagarna fortfarande är varma men mornar och kvällar vittnar om den svalare årstid som vi går till mötes. Som den julälskare som jag är måste jag ju också erkänna att när min ”räkna ned dagarna till dopparedagen”-kalender plingade till om att det var hundra dagar kvar så började jag redan drömma om att gå ut och köpa julgran, tända elden i spisen och slå in julklappar. Så knasig kan jag vara. Än så länge är det ju dock bara oktober och jag vill inte på något som helst sätt skynda igenom höstmånaderna. Jag njuter verkligen av att krypa upp i läsefotöljen med en kopp te när det skymmer. Och nog extra mycket detta år då sommaren bjudit på så mycket sol!

 
Dock oroar det mig att vi har haft just så mycket sol. Nu är det verkligen dags för regn. På många platser börjar läget bli akut, som ni kan läsa mer om i artikeln Den värsta torkan… i detta nummer av En Sueco. Vi spolar terrasser, vattnar trädgårdar, (jag träffade en gång en man som hade trädgårdsvattendagar och han vattnade även när det regnade!) och har vi en smutsig skjorta tvättar vi den i en halvfull tvättmaskin – för den vill vi ju ha ren till i morgon. Kranen får stå och spola medan vi borstar tänderna liksom duschen medan vi tvålar in oss. Ja, det är ett oerhört slöseri i många hem.
 
Det är egentligen ganska intressant att det är ett konstant snack om t ex den ändliga resursen olja och så slösar vi vatten. Och detta trots att vi som bor här under Spaniens heta sol inte sett ordentligt regn på flera månader. Inte behöver man åka långt, bara till närmaste vattenreservoar, för att se hur allvarligt läget faktiskt är.
 
Lägger vi därtill att det upptäcks mikroplastpartiklar i kranvatten lite överallt i Europa, bör vi bli än mer medvetna om att ta hand om det vatten vi har. Olja verkar oftast föra tankarna till bilar och människor blir oroliga över att bränslepriserna ska stiga. Faktum är dock att tekniken har kommit så långt att det inte längre tar en evighet att fulladda en elbil. Tesla har tagit fram teknik som gör det möjligt att fulladda ett batteri på bara någon timme. Så tekniken är här, nu ska den bara spridas så att priserna sänks. Med det sagt, då behövs ingen olja för att komma till jobbet varje morgon. Men vi behöver fortfarande dricka vatten för att överleva. På något sätt tar vi fortfarande vatten för någonting så självklart att vi bara spolar ned det i avloppet.
 
Sedan är diskussionen kring elbilar, hybrider, solcellsdrivna bilar också intressant. Det kanske inte alltid är guld och gröna skogar kring alternativa energikällor men de ger i alla fall alternativ. Vad har vi för alternativ till rent, hälsosamt vatten?
Nu hoppas jag på en lagom regnig höst, inga skyfall som orsakar översvämningar, utan sådär lagom, så att vattenreservoarerna fylls på sakta men säkert. Och det skulle också vara mysigt med den där koppen te medan regnet faller utanför.
 
Ha en skön oktober!
Sara Laine
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.