Stort kaos i Katalonien – Positiva siffror – trots ökad arbetslöshet – Försäljningen av bostäder ökar med 19 procent

Stort kaos i Katalonien - Positiva siffror – trots ökad arbetslöshet - Försäljningen av bostäder ökar med 19 procent

Stort kaos i Katalonien

Självständighetsvalet i Katalonien den 1 oktober blev varken genomfört eller avblåst. I stället blev det en scen utan like, som varken Katalonien eller Spanien kan vara stolta över.
De ledande katalanska politikerna insisterade in i det sista på att genomföra det självständighetsval som både centralregeringen i Madrid samt domstolarna upprepade gånger förklarat som olagligt då det strider mot grundlagen.

Inte färre än 4 000 extra kravallpoliser skickades till Katalonien för att förhindra valet samt för att behålla lugnet i staden. Men det lyckades bara delvis. Tumulten, de stora folkmassorna och de skadade katalanerna är det som har kommit att pryda löpsedlarna efter ”valet”. Men det är också det som ”säljer” i dagen medievärld. Faktum är att spansk polis, inför valdagen, konfiskerade allt det valmaterial och alla valsedlar som de kunde komma över, de grep flera av de ledande arrangörerna bakom valet och tog kontroll över center som skulle stå för logistik och räkning av rösterna. Det var det som var de spanska myndigheternas drag för att stoppa valet. De stora polisstyrkorna gjorde sitt jobb och av de 1 300 vallokaler var det bara 165 som öppnade under en kort stund, innan polisen satte stopp för röstning i även dem.
Dock gick de ivrigaste katalanerna ännu längre för att kunna avlägga sin röst. De använde sig av sina skrivare hemma som flitigt tryckte ut röstsedlar och på gator samt torg sågs utvalda personer, som försetts med valurnor, gå runt och samla in valsedlar, innan polisen kom.
Dagen efter valdagen meddelade den katalanska lokalregeringen att 2,2 miljoner av de 5,2 miljoner röstberättiga katalanerna hade röstat och resultatet visade att 90 procent hade röstat ja till självständighet. Dessa siffror ska naturligtvis tas med en nypa salt, eller rättare sagt en näve salt.
Den övergripande frågan nu är vad som kommer att ske härefter. Och det är det ingen som har svar på. Här på redaktionen följer vi naturligtvis krisen, som är den största i landets demokratiska historia.

Positiva siffror – trots ökad arbetslöshet

Den spanska arbetslösheten ökade med 28 000 personer under september. Av dessa är 2 800 skrivna i Málagaprovinsen.
Sommaren är över vilket tydligt märks på arbetslösheten inom serviceyrkena. Men – och lite överraskande – det gäller bara i Málagaprovinsen samt i Andalusien. I övriga Spanien har sysselsättningen inom serviceyrken faktiskt ökat.
Detta gör att den totala arbetslösheten i Spanien nu uppgår till 3,4 miljoner personer. Detta är 310 000 personer färre jämfört med förra året.
Det är vanligt att arbetslösheten ökar med mellan 50 000-100 000 personer under september månad, så årets ökning med 28 000 personer orsakar inga större bekymmer hos arbetsmarknadsministeriet.

Försäljningen av bostäder ökar med 19 procent

Costa del Sols bostadsmarknad är återigen i full gång. Under årets första sex månader ökade antalet sålda bostäder med inte mindre än 19 procent jämfört med i fjol. Det spanska ministeriet för konstruktion och infrastruktur meddelar att det under perioden januari till juni i år gjordes köp av inte färre än 16 555 bostäder i Málagaprovinsen, vilket är den bästa siffran sedan 2007.
Och att det går bra för bostadsmarknaden gäller för hela provinsen och siffrorna är också de bästa för hela landet. Det betyder att Málaga inte längre står i skuggan av Alicante, som enligt tradition leder på bostadsmarknaden.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.