En ny svensk bil lanseras i Spanien

Ett första möte med en ny svensk drömbil

En ny bil har sett dagens ljus. Men det är inte vilken bil som helst. Låt oss presenterad en bil som både är designad, framtagen, byggd och presenterad i Sverige, och som andra land har den i mitten av september lanserats i Spanien.
 
Egentligen kan det sägas att det handlar om en gammal bil i ny tappning. Föregångaren och inspirationen är nämligen Indigo 3000 som tillverkades av Jösse Car. Det var 1994 som Bengt Lidmalm från Arvika och Jösse härad, numera boende i Marbella, fick idén att bygga en ny sportvagn och startade Jösse Car. För designen stod Hans Philip Zachau. Denna bil var en bakhjulsdriven tvåpersoners-roadster med en 6-cylindrig motor och en topphastighet på 250 km/tim. Och allt till priset från 250 000 kr. Bilen lanserades 1994.
 
Till historien om den nya bilen, som vi snart kommer till, hör ett mycket viktigt namn, nämligen Jonny Olsson, i dag med adress på Costa del Sol, som 1997 hade vägarna förbi Jösse Car i Arvika. Han såg då Indigo 3000 och började drömma om att en dag äga en av de åtråvärda exemplaren. Men det skulle inte bli någon Indigo 3000 för Jonny Olsson, för Jösse Car lades ned 1999.

Tog med sig drömmen och designern

Nu 20 år efter hans första möte med Indigo 3000 har En Sueco haft äran att träffa Jonny Olsson på Ascari Race Resort. Och anledningen är ingen annan än den att en dröm har gått i uppfyllelse.
 
Jonny Olsson är i dag styrelseordförande för vB Automotive och det är inte svårt att gissa vilken bil det nu handlar om. 2014 köpte vB Automotive upp det som fanns kvar av Jösse Car och tillsammans med ingen mindre än Hans Philip Zachau har vB Automotive tagit fram drömbilen. Och den 16 september stod så drömbilen, en ny Indigo 3000, redo för att testköras på Ascari Race Resort, men denna nya heter Indigo 3000R, R för revival.

Provkörning på Ascari

”Indigo 3000R Signature Series lanserades för första gången i Sverige den 6 juni 2017, och nu är planen att det ska tillverkas tio numrerade exemplar parallellt med slutliga tester och certifieringsprov. Därefter planeras det att producera 25 till”, berättar Lars GV Lindberg från SPV-racing (som han äger tillsammans med kompanjonen Raul Garcia), som förutom att vara återförsäljare av Indigo 3000R i Spanien även är delaktiga i tillverkningen av Indigo 3000R, dels genom utprovning i Spanien och dels genom mekaniker som jobbar i perioder i Sverige med sammansättningen, och han fortsätter: ”Det är inte en racingbil men det är en sportbil, och vad kan vara bättre än att testköra den här på Ascari Race Resort i samband med att Spanienlanseringen gjordes igår, den 15 september, på SuperGarage i Puerto Banús. Som testförare har vi SPV:s två förare Andy Cummings och Alvaro Fontes. Och vi är glada för att få vara en del av detta – lanseringen av en ny svensk bil.”

Indigo 3000R

Från början var tanken att uppdatera den tidigare Indigo 3000 till modern standard, men ganska snart framgick det att det varken var relevant eller certifieringsmässigt möjligt att marknadsföra en bil baserad på enkla uppdateringar av 20 år gamla funktioner och kvaliteter. Med högre ambitionsnivå av både tekniska skäl och marknadsförväntningar har resultatet blivit en modern sportbil, fortfarande med en topphastighet runt 250 km/tim, med klassiska stilelement. När man ser bilen förs tankarna till klassiker som TVR, Austin Healey och Jaguar E-Type.
”Under tre års tid har vi utvecklat en till stora delar helt ny bil, med stor respekt för den klassiska stilen”, säger vB Automotives VD Frank Bergqvist, och fortsätter: ”Det har varit väldigt kul att ta fram bilen och intressant rent designmässigt. Ny teknik har ersatt gammal då många tekniska komponenter som användes till den ursprungliga bilen inte finns i dag. Många detaljer har också specialutvecklats för att ge högre kvalitet och mer sammanhållande form i hela bilen, och den är utrustad med alla dagens moderniteter. Dessutom har bilens motoreffekt ökats med mer än 50 procent och bromseffekten har förbättrats avsevärt.” Frank Bergqvist säger även att han kategoriserar den typiska köparen som en man i 50-årsåldern men att han också förväntar sig att även många kvinnor kommer att visa intresse för den vackra designen.

nybil3Under motorhuven

Indigo 3000R kommer att finnas i tre varianter: Roadster, Coupe och Convertible, eller kombinationer av dessa. Gemensamt för modellerna är, förutom 1960-talsstilen, det som hittas under motorhuven:
Kaross: Injicerad uretanakrylat/epoxi med glas- respektive kolfiberförstärkning
Chassi: Galvaniserat stål, individuell hjulupphängning med tvärställd kompositfjädring fram och bak
Tank: 70 liter, tillverkad i aluminium med integrerad catch-behållare och invändiga skvalpskott
Motor: 2,9 liter, rak 6 cylindrig med dubbelturbo
Motoreffekt: 307 hk vid 5300 rpm, 400 Nm vid 2500 rpm
Växellåda: Manuell Tremec 5-växlad
Vikt: 1273 kg
Viktfördelning: Fram 642 kg – 50,4 %, bak 631kg – 49,6 %
Fälgar: Aluminium 8×18”
Däck: Continental Sport Contact 5, fram 225/40R18, bak 235/40R18
Bromsar: Brembo 4-kolvsok med skivbromsar på 330 mm.

vB Automotive AB

vB Automotive ägs av 20 fysiska privata finansiärer och är hittills helt finansierat med ägarkapital. Bolaget grundades för tre år sedan och har sedan dess arbetat med utveckling och förbättring av den ursprungliga bilen. I dag är det sex stycken anställda i bolaget och mycket kompetens tillförs också från underleverantörer och partners. I april 2016 rekryterades Frank Bergqvist in som VD till bolaget, Frank har en gedigen erfarenhet från bilindustrin både i Sverige och internationellt. Tillverkningen och montering av bilarna kommer att ske i lokaler i Skene strax utanför Borås. I ett initialt skede kommer försäljning av bilarna att ske i Sverige och Spanien.

SPV-Racing

SPV-Racing är resultatet av ett samarbete mellan Lars GV Lindberg och Raul Garcia. Det är ett svensk-spansk racingstall med visionen om att bygga ett duktigt och starkt team och med mål att vara med i Le Mans 24-timmars 2019. På vägen dit tar de med sig unga och lovande samt erfarna förare vilka de erbjuder möjligheter att utvecklas för att skapa en karriär inom Endurance Racing.
SPV-Racings bas ligger i Alhaurín el Grande.
SPV-Racing är exklusiv återförsäljare av Indigo 3000R i Spanien och Portugal.
 
FOTO : Tesla (väntar på foto – foto på bilen, skickar i separat mail när det kommer): Tesla P100DL, från 0-100 på 1,9 sekunder!
Foto: Grupp (assets): Här skrivs kontraktet under mellan SPV-racing och Electric GT. Från vänster: Andy Cummings, Mark Gemmel, Jonny Olsson, Raul Garcia, Lars Lindberg och Alvaro Fontes.

Stor nyhet från SPV-Racing, Electric GT Championship!

Helgen den 15-16 september var stor för SPV-racing, inte bara för den spanska lanseringen av Indigo 3000R utan även av en annan anledning. Den 16 september skrev team-ägarna Lars GV Lindberg och Raul Garcia, under ett licensavtal med Mark Gemmel, VD för Electric GT. Därmed är det nu officiellt att SVP-Racing har till avsikt att köpa tre nya Tesla P100DL-bilar för att delta i Electric GT Championship!
Det handlar om två bilar för racing och en för utveckling, och bilarna förväntas levereras till SPV-Racing under 2017
 
Tesla P100DL är tävlingsversionen av Teslas ”flaggskepp”, och den är med till att förändra industrierna för bilar och energi. Denna bil, med inte färre än hela 778 hk, accelerera från 0-100 km/tim på endast 1,9 sekunder! Och ja, det är en 100 procent elbil!
 
Electric GT finns i Spanien för att utveckla och förfina deras Tesla GT. Första tävlingen i Electric GT går i Portugal i april nästa år och därefter är det Spaniens tur i april- maj.
 
Håll ögonen öppna för teknik och race som tar nya hastigheter!
 
nybil1  nybil2
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.