Fakta:

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser på dig som en helhet och ser på dig som att din livsstil, ditt sinne, ditt psyke och din kropp hör ihop. Tillsammans har de mer än 20 års erfarenhet i behandling av hormonella obalanser samt kroniska sjukdomar. De har skapat currame-metoden, Health Mentor utbildningen samt skapar naturlig (bormin)balans.
 
 
De flesta kvinnor upplever faktiska hormonella obalanser då och då under hela deras liv. En cykel som kan vara krävande och påfrestande, fylld med PMS, ömma bröst och smärtsamma menstruationer med kraftiga blödningar. När kvinnan når 40-årsåldern – ja, då är det dags att börja titta framåt, för förr eller senare kommer hon möta övergångsåldern, klimakteriet, som kan vara fylld med värmevallningar, depressionsliknande känslor och torra slemhinnor.
 
Så kan man fråga sig om det bara är kvinnor som bör vara uppmärksamma på hormonella obalanser?
Nej, absolut inte!

Män och övergångsålder

När män når i 40-årsåldern kommer de flesta av dem att uppleva en minskning av testosteronproduktionen, som sedan fortsätter att minska ju äldre de blir. Detta kan vara ett tecken på att de snart befinner sig i andropausen, med andra ord den manliga övergångsåldern.
 
hormonellegener1Trots att det är naturligt att testosteronproduktionen minskar med åren kan det hos många ske markant, vilket kan orsakar obehag såsom brist på motivation, ökad bukfetma, sexuella problem, håravfall och mycket mer. Ca 50 procent av alla män i Skandinavien över 40 år har upplevt erektionsproblem. Sex och utlösning stimulerar produktionen av testosteron hos män.

Mannens signaler på övergångsåldern är:

• Låg eller ingen sexlust
• Impotens / erektionsproblem
• Lättirriterad och ledsen
• Trötthet och brist på energi
• Förlust av muskelmassa och styrka
• Viktökning – ökning av buk-/bröstfett
• Infertilitet
• Sömnproblem
• Led- och skelettproblem
• Håravfall
• Problem eller sjukdom i prostata

Kvinnor och övergångsålder

De flesta kvinnor kommer i övergångsåldern när de är omkring 45-55 år, där genomsnittsåldern är 51 år. Rent allmänt säger man att en kvinna har nått klimakteriet om hon inte haft menstruation på ett år och är +35 år.
 
Ofta när en kvinna når övergångsåldern minskar hennes östrogen på grund av att hon inte längre har ägglossning. Östrogenbrist är inte bekymmersfritt då undersökningar visar att det ökar risken för osteroporos, åderförkalkning, torra slemhinnor och åldrande av huden. I denna situation kommer en läkare kunna ordinera östrogentillskott, men kan det tas utan biverkningar? Absolut inte, då undersökningar visar att kvinnor som tar östrogentillskott har 24 procents större risk att utveckla bröstcancer jämfört med kvinnor som inte tagit någon form av hormonbehandling. Andra hormonbehandlingar och också visat sig att fördubbla risken för att utveckla demens hos kvinnor i åldern 65 år och äldre.
 
hormonellegener2När en kvinna upplever låga östrogennivåer i kroppen påverkar det även hennes progesteron- och testosteronnivåer. Progesteron är ett riktigt ”må bra”-hormon som har föryngrande egenskaper – det mjukar upp huden (och slemhinnor) och bidrar till att balansera östrogenet i kroppen. Testosteron är utan tvekan också viktigt för kvinnor då det bidrar till att ge starka muskler, skelett och ökad sexlust, och vid obalanser – ja det kan även ge hårväxt där kvinnor absolut inte vill ha det!
 
Å andra sidan kan kvinnor även uppleva östrogendominans. Ofta kan detta ske på grund av påverkan från industrialisering, som innehåller många skadliga sammansättningar som påverkar hormonsystemet. Vid ökad östrogennivå i kroppen upplevs viktökning (speciellt höfter och mage), mer frekventa PMS-tecken (bröstspänningar/svullnad), humörsvängningar, huvudvärk, mer lättirriterad och känslor av depression liksom att risken att utveckla bröstcancer, cystor i bröst eller underliv ökar liksom risken för endometrios och livmodercancer.
 
Östrogendominans drabbar dock inte bara kvinnor utan även män kan uppleva det. Och risken att en man har det är stor om denna är över 45 år och har lite extra hull runt höfterna.

Kvinnans signaler på övergångsåldern är:

• Oregelbunden menstruation
• Värmevallningar och svettningar nattetid; John Hopkins Universitet visat att ca 75 procent av alla kvinnor som kommer i övergångsåldern upplever värmevallningar (plötsliga, korta, periodiska ökningar av kroppstemperaturen)
• Humörsvängningar och ledsamhet
• Viktökning
• Sömnproblem och förändring av sömnkvalitet
• Tunt hår och torr hud, samt vaginal torrhet
• Förändring i urinering
• Brist på sexlust
• Mer frekventa PMS-tecken
• Stelhet och ömheter i leder och muskler

Ombildande av testosteron till östrogen

Denna förvandling sker med hjälp av aromatas. Detta är ett enzym som sitter i fettvävnaden och bidrar till att ombilda testosteron till östrogen – ja, det är verkligen en ond cirkel då mer fett skapar mer aromatas vilket skapar mer östrogen och östrogen skapar mer fett, oavsett kvinna eller man.
 
Öl innehåller östrogenliknande ämnen och kan vara giftigt för testiklarna.
 
Det är viktigt att erkänna kroppen som en biologisk helhet. För att nå dina önskemål behöver vi ta med alla aspekter.

Din lever och ditt hormonsystem

När kroppen frigör testosteron binds det mesta till det protein som kallas sexhormonbindande globulin – SHBG. Detta skapas i levern och reglerar mängden av fritt testosteron som är tillgängligt i kroppen (den aktiva formen). Östrogen stimulerar produktionen av SHBG och sänker därför det aktiva fria testosteronet. Det bildas mer SHBG med åldern, speciellt om man har minskad insulinkänslighet på grund av fel kost, övervikt och för lite motion.
 
Din lever bidrar till att hantera hormonerna i kroppen. T ex ombildar din lever östrogen till en mildare form i lever-fas-1 avgiftning och i lever-fas-avgiftning ombildar din lever den milda formen av östrogen till en i vattenlöslig form, så att den kan utsöndras genom urin och avföring.
 
Vill du ha ordning på ditt hormonsystem och känna ett bättre flöde, glädje och lätthet i kroppen?
 
Hos curra • me arbetar vi med helheten, kosttillskott, kost och laboratorietester. Det är nämligen så att du kan göra en hormonanalys och få reda på precis var dina obalanser finns samt för en preciserad behandlingsplan baserad på dina obalanser, din kropp och dina behov.
 
Boka tid hos Friederich för en hälsokonsultation som kan göras i Centro Sanums lokaler eller hemma hos dig: friederich@currame.com.
 
Har du frågor är du alltid välkommen att skriva till oss: info@currame.com, via www.currame.com eller via instagram @currame0.
Av Friederich Damore Bruun & Chloe N. Bjoerk – Holistic Nature Doctors, författare, utbildningsledare och Master Health Mentorer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.