Regeringen tar över i Katalonien – Bra siffror för Unicaja Banco – Puigdemont har ”flytt” till Belgien

Regeringen tar över i Katalonien - Bra siffror för Unicaja Banco - Puigdemont har ”flytt” till Belgien

Regeringen tar över i Katalonien

Centralregeringen i Madrid har löst upp det katalanska parlamentet och utlyst nyval i Katalonien till den 21 december. Detta sker nu efter att den katalanska regionalregeringen förra veckan förklarade Katalonien som en ny självständig republik. Detta innebär att Carles Puigdemont har blivit avsatt som president i regionen liksom att hans ”ministrar” förlorat deras poster. Nu ligger i stället styret av Katalonien under Spaniens centralregering i Madrid och det är alltså centralregeringens respektive ministrar som har fått ansvaret att administrera Katalonien fram till valet.
Även polischefen för den katalanska regionalpolisen har tvingats lämna sin post.
Regeringens övertagande av styret i Katalonien har skett på ett fredligt sätt och förberedelserna inför valet har påbörjats.
De tre separatistpartierna ERC, PDcat och CUP har alla låtit meddela att de kommer att ställa upp i det kommande regionalvalet, trots att de inte har accepterat centralregeringens ingripande i Katalonien.

Bra siffror för Unicaja Banco

Det går onekligen ganska bra för Málagabanken Unicaja Banco. Under ett år med börslansering, fusioner mellan filialer och fortsatt inslussning av resterna från sparbanken Caja Duero har lokalbanken i Málaga i år genererat ett överskott på 136 miljoner euro. Visserligen än det 30 procent mindre än i fjol men banken ser trots det mycket positivt på siffrorna, då det har varit ett år med många omstruktureringar samt för att man reducerat de utestående beloppen kraftigt – inräknat här är osäkra lån samt lagret av bostäder.
Unicaja Banco uppfyller i dag alla EU:s solvenskrav.

Puigdemont har ”flytt” till Belgien

Under helgen som varit reste den före detta presidenten för det katalanska parlamentet, Carles Puigdemont, samt fem andra parlamentsmedlemmar till Marseille i Frankrike i bil för att därifrån byta till flyg med kurs mot Bryssel. Resan har väckt både en mängd debatt och rykten men teorin om att Puigdemont nu kommer att söka asyl i Belgien är den mest troliga. Detta antagande grundas på att Puigdemont höll en presskonferens under tisdagen, då han berättade att han ämnar stanna i Belgien, där han har kontakt med en känd advokat specialiserad inom utlämningar av personer som hotas av åtal i annat land. Det handlar om samma advokat som tidigare har försvarade flera ETA-medlemmar som hade sökt politisk asyl i Belgien.
Puigdemont är uppenbarligen rädd för att han, om han återvänder till Spanien, kommer att gripas och ställas in för rätta. Domstolen i Spanien arbetar redan med att fastställa domarna mot flera ledande katalanska politiker.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.