Allt fler får jobb men arbetslösheten ökar – Måttfull optimism på stor resemässa – Stopp för förarprov i Málagaprovinsen

Allt fler får jobb men arbetslösheten ökar - Måttfull optimism på stor resemässa - Stopp för förarprov i Málagaprovinsen

Allt fler får jobb men arbetslösheten ökar

Antalet arbetslösa i Spanien har ökat med 56 000 personer under oktober. Därmed uppgår den totala arbetslösheten till 3,4 miljoner. De senaste arbetslöshetssiffrorna visar dock även positiva siffror, nämligen att det under den senaste månaden faktiskt även skapades 94 000 nya arbetstillfällen. Detta betyder att det i dag finns 18,4 miljoner personer på arbetsmarknaden samt kopplade till Seguridad Socials system. Det är fler än någonsin.
Förklaringen till varför arbetslösheten ökar samtidigt som det faktiskt skapas fler arbetstillfällen är den att de som föddes under babyboom-åren nu kliver in på arbetsmarknaden.
Den region i landet där arbetslösheten ökat mest under den senaste månaden är Katalonien.

Måttfull optimism på stor resemässa

Denna vecka riktas hela turistbranschens uppmärksamhet mot London, där den stora resemässan World Travel Market just nu hålls. Både Junta de Andalucías ledare, Susana Díaz, finns på plats precis som Málagas borgmästare Francisco de la Torre och Elías Bendodo från Málagas landsting. Ingen av de tre nämnda personerna är oroliga för det brittiska ”Brexit”, men de har trots det en annan inställning inför kommande år. Susana Díaz tror att Andalusien kommer att locka sex procent fler engelska turister under det kommande året, Málagas borgmästare tror att Málaga stad kommer att se en ökning av turismen på hela 20 procent medan Elías Bendodo är mindre optimistisk. Han menar nämligen att Málagaprovinsen kommer att känna av den allt mer växande konkurrensen från nya destinationer och det faktum att flygbolaget Monarch har gått i konkurs – konkursen som ju lämnade 400 000 britter utan giltiga flygbiljetter.

Stopp för förarprov i Málagaprovinsen

Det är näst intill omöjligt att få tid till förarprov i Málagaprovinsen i samband med att personer tar körkort. Sedan slutet av juni har förarenheten i staden strejkat, vilket orsakar allvarliga problem – både för elever och körskolor. 9 000 elever har drabbats under de fyra senaste månaderna då de inte kunnat genomföra det avgörande förarprovet och 80 procent av provinsens körskolor har antingen tvingats minska antalet anställda eller stänga helt.
”Alla körskolor har förlorat minst hälften av deras omsättning under de senaste fyra månaderna. Detta då deras elever inte kan köra upp”, förklarar Antonio Martín, som är ordförande för provinsens körskolor (APAE). Han är nu rädd för att strejken kommer att fortsätta året ut, vilket skulle kosta 50 körskollärare jobbet.
Strejken handlar om samordning av semestrar inom förarenheten.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.