Lokalpolitik: PP kämpar sig tillbaka i flera kommuner – Krisen i Katalonien: Valkampen är igång – Málagaprovinsen torkar

Lokalpolitik: PP kämpar sig tillbaka i flera kommuner - Krisen i Katalonien: Valkampen är igång - Málagaprovinsen torkar

Lokalpolitik: PP kämpar sig tillbaka i flera kommuner

I flera kommuner på Costa del Sol fick Partido Popular (PP) majoritet i kommunvalet år 2015 men trots det tvingades partiet vinka farväl till borgmästarposten i en del kommuner där partiet annars suttit tungt på borgmästarposten i flera år. Några av dessa kommuner är Torremolinos, Nerja, Marbella, Mijas samt Rincón de la Victoria, där partiet blivit ett oppositionsparti som resultat av koalitioner mellan socialistpartiet, Ciudadanos, de Podemos-stöttande partierna och enskilda lokalpartier. Med nu, halvvägs in i regeringsperioden är PP på god väg tillbaka till makten i flera kommuner. Partiet har arbetat hårt för att ingå nya pakter, först och främst med Ciudadanos, och samtidigt utnyttja att inte alla pakter mellan de nämnda kommunerna varit problemfria.
På grund av detta har PP under det senaste året återvunnit makten i Marbella, Rincón de la Victoria och nu senast i Nerja. Och nu har PP siktet inställt mot Torremolinos där Ciudadanos står splittrat i frågan om att fortsätta samarbetet med PSOE eller stötta en ny PP-regering.

Krisen i Katalonien: Valkampen är igång

Valkampen inför regionalvalet i Katalonien den 21 december är i full gång och tidsfristen för att ställa upp i valet har löpt ut samtidigt som nedräkningen till valet har börjat.
De så kallade separatistpartierna har inte lyckats komma överens om att ställa upp på en gemensam lista, som vid senaste valet 2015 och på grund av detta ställer varje parti upp för sig själv. Spetskandidater blir: den häktade Junqueres för ERC och Puigdemont från sin exil i Belgien som kandidat för sitt parti PDeCAT, som nu döpts om till ”Junts pel Catalunya” och det tredje separatistpartiet, CUP, ställer upp likadant som förr.
Den stora frågan nu är naturligtvis om de tre oppositionspartierna, Ciudadanos, socialistpartiet och Partido Popular, kan samla ihop en majoritet samt samarbeta i kampen mot separatisterna. En annan viktig fråga handlar om Podemos roll efter det att partiet har fått en ny spetskandidat efter den stora splittringen inom partiet.

Málagaprovinsen torkar

Regn har blivit en bristvara i hela Málagaprovinsen, Andalusien och övriga delar i södra Spanien. November brukar normalt vara en av årets våtaste månader men hittills har det inte fallit många droppar regn och väderprognosen för de kommande åtta till tio dagar visar inte på mycket annat än sol från klarblå himmel. Situationen gör att många vattenreservoarer i Málagaprovinsen är nere på så lite som 20 procent av deras fulla kapacitet och det förväntas bli problem om det inte snart faller mellan 94-101 liter regn, som det vanligtvis gör i november månad.
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.