Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Så är vi inne i december. När man säger december tänker de flesta på mys, ljus och trevliga möten.

Upptakten till julen börjar fyra söndagar före den 25 december, då herrens och julens ankomst väntas, och traditionellt hälsas adventssöndagarna med adventskrans, ljus, pynt och många härliga, juliga sammankomster.
Julen firas av kristna som firar Jesus födelse. Kyrkan har satt Jesus födelse till den 25 december men i Sverige firar vi födelsedagen aftonen innan, den 24 december. Vilken dag Jesus föddes exakt vet ingen men auktoriteter bestämde sig för att slå ihop firandet av midvinter och Jesus födelse till ett enda firande.

 
Så har det dock inte alltid varit. I England var det tidigare förbjudet att fira jul. År 1647 antog det engelska parlamentet en lag som förbjöd julen. Ledaren Oliver Cromwell ansåg att festligheterna saknade moral. Juldagarna skulle vara heliga. Präster som predikade om Jesus födelse riskerade fängelse. Det varade dock bara medan Cromwall satt vid makten.
 
Nu i vår tid är det familj och vänner som samlas i december och till dessa stunder hör ofta mängder med godsaker och mysstunder, med extra mat och dryck, ofta traditionell sådan, som vi vanligtvis inte serverar till vardag. Det leder lätt till att man äter för mycket om man inte är försiktig med att njuta av julens goda mat i lagom mängd.

Överätning

Jag älskar traditionell julmat, såsom jag är van hemifrån och jag tycker också att det är roligt att prova nya maträtter på julbordet. Men jag tycker inte om att känna mig övermätt och har med åren lärt mig att undvika det.
 
I fler år lade jag hälsotänkandet åt sidan i december. Dessvärre fick jag betala ett högt pris för det flera månader efteråt; det var extra kilon, magproblem, obalans i blodsockret m.m. Med hjälp av många små trick klara jag nu av att både njuta av julen och må bra efteråt. Dessa trick är att:
Jag är närvarande när jag äter.
När maten serveras på tallriken sitter jag och tittar på den en kort stund och njuter av den med ögonen. Tack vare det börjar matsmältningssekreten i munhålan att aktiveras och det är lättare för bukspottskörteln och tarmsystemet att bryta ned maten.
Jag äter långsamt och smakar på varje tugga. Kom ihåg att det är någon som har gjort sig besväret med att stå och tillaga en så läcker och välsmakande mat, så det är synd och också lite oartigt att bara sleva i sig maten.
Jag lägger ifrån mig besticken när jag talar med bordsgrannarna.
 
När du äter och tuggar långsamt känner du dig mätt snabbare och när du känner den första mättnadskänslan är det dags att sluta, även om det finns lite kvar på tallriken.
Om det är möjligt så tänk på vilken mat som serveras och bestäm dig för vad och hur mycket du vill äta, redan innan du sätter dig till bords. Det är i alla fall en jättehjälp för mig att göra så.

Förstoppning

När du äter god mat som normalt inte ingår i din vardagsmat såsom julskinka, janssons frestelse, ris á la Malta, godis, småkakor m.m. samt ovana drycker är det lätt att bli förstoppad.
Förebygg förstoppning
Du kan göra mycket genom att se till att gå några långa, sköna promenaden ute i friska luften, under vilka du ser till att andas ordentligt, innan du sätter dig till bords. Finns det frukt och grönt på bordet är ett tips att ära ordentligt av det. Drick mycket vatten, inte till maten, för då sköljer du bara ned maten, utan i stället dricker du ordentligt av det innan maten (det mättar) samt även gärna efter maten. Tugga långsamt.

Kosttillskott

Kosttillskott som kan ha bra effekt med att förebygga överätning:
• Multivitamin/mineral tablett 1 st. dagligen.
• Omega-3 oljor ca 2 000 mg dagligen lugnar och du får lättare en mättnadskänsla.
• Krom 100 mcg 1 tablett två gånger dagligen hjälper dig med sötsuget.
 
Kosttillskott
• Koltabletter kan vara en bra lösning om du vet att du kommer att äta annan mat än den som du är van vid att äta till vardags. Effekten av koltabletter fungerar som ett skyddande filter.
• Det är viktigt att dina mag-tarmbakterier är i ordning, så se till att få tillskott av bra tarmflora-tabletter.
• Ta gärna också tillskott av bra enzymer så att du får lättare att bryta ned maten. Var speciellt uppmärksam på hur viktiga de är om du har en tendens att känna dig uppblåst.
• Har du en hårdnackad förstoppning kan det hjälpa med blötlagda katrinplommon eller katrinplommonsaft.
• Produkter med psylliumskal kan vara bra hjälp, men kom ihåg att dricka ordentligt efter att ha tagit denna produkt.
• Molkosan kan också vara en bra hjälp.
• Undvik så långt som möjligt mjölkprodukter och ost om du är förstoppad.
• Se till att få B-vitaminer ev. med extra tillskott med B1.
• Ta omega 3 oljor.
• Se till att ta extra C-vitamin.

Alkohol

Alkoholmissbruk förstör dessvärre julen för alltför många familjer. Dricks det för mycket slutar det som skulle vara en mysig stund tillsammans ofta i skandaler, ja till och med slagsmål. Om du vet med dig att du har en tendens att dricka för mycket vid julsammankomsterna så se till att behärska dig innan du börjar. Även om du själv tycker att allting blir roligare och att du blir gladare av att dricka behöver det inte drickas mycket innan stämningen förändras.
Är du alkoholist och inte kan dricka med måtta, och gärna vill ha en mysig jul med familjen, så se då till att ta en antabuskur innan. Det kan vara den bästa julklappen du kan ge din familj, som älskar dig.
Ska du vara försiktig med din vikt bör du vara uppmärksam på att alkohol innehåller mycket kalorier och dessutom lätt gör dig hungrig. Drick varsamt, t ex en till två snapsar och till det vatten. Och sätt sedan stopp där. Om du t ex dricker tre snapsar och två julöl har du redan fått i dig 910 kalorier. Om det står vin på menyn, drick då ett till två glas vin och därtill ordentligt med vatten.

Nyttiga kosttillskott

• Se till att få ett starkt och bra vitamin/mineraltillskott.
• Extra B-vitaminer.
• Se till att få essentiella oljor, gärna sammansatta i kapselform med omega 3/6/9. Ha några oljekapslar med dig och ta dem under tiden samt även som det sista du gör innan då går i säng.
• Var uppmärksam på att äta blodstabiliserande kost.

Bakfull

Om du vill undvika bakfylla är det en bra idé att låta bli att röka. Rökning och alkohol ihop kan göra att du lättare blir bakfull. Om du vill undvika att bli bakfull är det viktigt att du, medan du dricker alkohol, även ser till att dricka tillräckligt med vatten. Alkohol är mycket vattenutdrivande och vätskebrist kan bidra till bakfylla.
Börja dricka alkoholfria drycker två timmar innan du går hem – det gör det lättare att vakna. Det är viktigt att du, innan du börjar dricka alkohol, har sovit ordentligt och känner dig utvilad. Se sedan till att sova ut alkoholen.
Om olyckan är framme och du vaknar med mycket baksmälla är det bra med lite förstahjälpen. Återigen är det bra med rikligt med vatten, ev. med lite tillsatt salt.
Det kan också vara en bra idé att dricka en enda liten öl, men kom ihåg – bara en, annars är du där igen.
Kan du äta så se till att äta en god omelett med massor av god bacon eller korv.
Låt bli att träna dagen efter att du har druckit mycket. Det är rent ut sagt ohälsosamt, har ledande forskare kommit fram till.

Kosttillskott som skyddar

Det kan vara en riktigt bra ide att ta bra kosttillskott med vitaminer/mineraler när du vet att ditt alkoholintag blir större än vanligt, då tål du alkoholen bättre och därmed minskas risken för att du blir bakfull.
• Ta extra tillskott med B-vitaminer.
• Se till att få både selen och zink.
• Olika aminosyror, t ex cystein och taurin kan vara bra.
• Massor med bra oljor t ex omega-3 och/eller kokosolja kan vara bra att ta efteråt, men även som förebyggande när du vet att du kommer att dricka vid julträffen.
• Tistel, som är leverutrensande, är bra både före och efter. Finns både i flytande form och som kapslar.

Se till att få trevliga julminnen

Jag tror att de flesta av oss är mycket traditionsbundna när det kommer till julen. För barnen är julen ofta nästan magisk. Julen är en tid som du aldrig glömmer och hela ditt liv kommer du ihåg din barndoms jular. Mina föräldrar jobbade flitigt och älskade mig mycket. Julafton var dock en dag då deras butik hade öppet till kl. 16 och det jag mest av allt kommer ihåg är hur trötta mina föräldrar var på julafton. De ville bara sätta sig ned i varsin stol när nyckeln till butiksdörren vreds om. Julpyntet hemma var sparsamt, för det fanns helt enkelt inte kraft och energi till att pynta hemmet, men i butiken var det vackert pyntat överallt. Just julmånaden gjorde deras butik 25 % av hela årets omsättning, så det gällde att hålla igång.
Därför är mina bästa julminnen från juletiden just tiden innan själva julafton, när det skulle pyntas i skyltfönstren i butiken inför sista söndagen i advent. När det var gjort skulle det firas och alla småhandlare träffades mitt i natten, när alla var färdiga med deras pyntande, och så åts det smörgåsar och dracks en god öl till. Då var stämningen mysig, förväntansfull och munter.
Med detta vill jag uppmärksamma hur viktigt det är att skapa minnen kring julen för de små. De kommer som sagt att minnas det resten av sina liv, och bära det vidare till sina barn.
 
Jag önskar alla, i alla åldrar, en riktigt härlig och god jul!
Anni
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco