Efter alla dessa härliga helgdagar är vardagen nu tillbaka. De flesta av oss är säkert i behov av att ta hand om och skämma bort vår lever en aning.

Inspirationen till denna månads artikel kom när jag nyligen besökte en av de många restauranger som ligger på Yucatánhalvön i Mexiko. Vi valde en restaurant i Chuburná, för att denna lilla by var den första som vi bodde i för ett par år sedan. Här kom jag att tänka på att alkohol och triglycerider hör ihop med en medtagen lever ser ut att vara ett problem i hela världen. Restaurangen liknade alla de andra som ligger i området. Stor med lerstampade golv, plastbord och plaststolar i en härlig och slumpmässig färgblandning av vitt och rött. Att valet föll på just denna restaurang berodde på att den, tillskillnad från de andra, var omgiven av ett frodigt hav av blommor och gröna växter.
 
Då vi besökte restaurangen utanför normala serveringstider var vi de enda gästerna i den stora restaurangen. Enligt mig kunde den utan tvekan konkurrera med en 5-stjärnig restaurang, både när det gäller uppläggningen och kvaliteten av råvarorna, och så serverades det mycket. Min guacamole och min väns fiskrätt fick oss att komma med många beundrande ord. Jag kallade på servitören, eller vad man nu kunde kalla den unga mannen som vänligt serverade oss iförd ett par mycket slitna jeans och en t-shirt som hade sett bättre dagar.
Jag frågade: ”Vem har lagat denna fantastiska mat?”
Med ett glatt leende svarade han att det var hans mamma, som älskar att laga mat. Jag bad därefter om att få prata med henne, och blygt kom hon ut till oss. Jag beundrade maten och de vackra växterna och hon berättade att hon älskar växter samt att hon älskar att trolla fram god mat.
 
På så sätt kom vi att sitta och tala med varandra. Hon ville veta varifrån jag, en så rödhårig kvinna, kom samt vad jag gör. Jag berättade lite om mitt liv i Spanien samt att jag är utbildad naturopat samt att jag har en butik i Spanien. Kvinnan återgick till sitt arbete men kom snart tillbaka med penna och papper, och frågade om jag kunde hjälpa henne.
”Naturligtvis”, sa jag.
Problemet var att hon hade mycket dåliga levervärden samt förhöjda triglycerider, men hon ville inte äta medicin utskriven av hennes läkare.
Jag tänkte att jag skulle hålla mig till en enda produkt, dels på grund av ekonomi samt dels på grund av att jag inte trodde att hon var redo till mycket mer just då. Så jag skrev att hon skulle ta Mariatistel i droppform. Hon skrev noga ned allting samt när och hur hon skulle ta det. Därefter gav hon mig en stor kram och lämnade oss, full av tacksamhet och hopp.

Triglycerider och alkohol

Det verkar som att även bara små mängder alkohol kan orsaka förhöjda triglycerider. Triglycerider är ett fettämne som finns i blodet. Nästan alla fettämnen har triglycerider i sig. Om mängden triglycerider vid en mätning visar sig vara förhöjt i blodet, är det större risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke.
 
Förhöjda triglyceridvärden är vanligt när levern inte arbetar som den ska och det kan även vara ett symptom på diabetes – som ”matmor nekade till att hon har.”
 
Utöver att rekommendera Mariatistel talade vi även om kost och livsstil. Hon var inte överviktig men trots att hon går och står mycket i köket rekommenderade jag henn att hon skulle gå en promenad till havet, doppa fötterna i vattnet, och att hon skulle ta en halvtimmespromenad i naturen varje dag. Jag sa också att hon bör låta bli alkohol under en period av minst tre månader liksom även cola, vilket är någonting som mig veterligen mexikanerna dricker mycket av. Det har gjorts tester på möss som har visat på att dessa fått leverskador efter att de fått cola i fyra veckor. Jag tror att det var ett större problem för henne låta bli colan än att låta bli alkohol. Jag rekommenderade henne i stället att dricka 7-8 glas vatten av den bästa kvalitet hon kunde få tag på varje dag.
 
Alla dem som jag träffat i Mexiko intar enorma mängder socker, och även jag kunde känna att sockersuget gjorde sig påmint i värmen. Men jag bad henne i alla fall att låta bli sockret, de söta dryckerna och se till att bara få socker från färsk frukt, men även det i begränsade mängder. Samtidigt tipsade jag henne om att undvika alla sorters bröd, oavsett om det handlar om vanligt bröd eller tacos och tortillas, som utgör en stor del av deras vardagsmat. Det finns inte en enda restaurang där det inte serveras en skål tortilla. Hennes man var fiskare så jag bad henne att äta mycket av den färska fisken som han kommer hem med. Hon lyssnade intresserat, men om hon klarar av att följa mina råd, det kan bara tiden utvisa.
 
Apropå ovanstående berättade en god vän att i Mexiko, i det område där vi var, har veckan tre viktiga dagar, nämligen: fredag, lördag och söndag; fredag för att det är den sociala dagen, när männen träffas och dricker kaquama, som är stora flaskor öl, som tas in i rundor. Om du inte vill dricka kan du inte vara med i det sociala livet, inte heller om du inte köper öl och bjuder. Lördag är sexdag. Många mexikanska män har älskarinnor och kanske barn utanför äktenskapet. Söndag är familjedag – en dag som är viktig för många. Familjerna samlas, äter och tittar kanske på fotboll samtidigt som de njuter av samvaron tillsammans. Söndagarna är verkligen viktiga för dem, vilket min vän och jag verkligen fick uppleva en söndag när vi gärna ville köpa en utflykt ut i en liten segelbåt i det grunda vattnet och se flamingos. Vi erbjöd till och med att betala dubbelt så mycket som det normalt kostar, men trots den utbredda fattigdomen var svaret nej. Min vän frågade lite provocerande om han inte fick bidra med lite pengar till familjen, men då svarade mannen: ”Jo, men jag får inte för min fru.” (Det var en viktig fotbollsmatch på tv.)
Jag tycker att det var en upplevelse som är värd att skänka en tanke – allt kan inte köpas för pengar.

Kosttillskott som tar hand om din lever

Du ska naturligtvis inte ta alla de kostillskott som jag nämner på en och samma gång. Detta är ett urval med förslag på vad som kan hjälpa och stötta din lever.
• Omega 3 fettsyror finns i olika former från fisk och nu även i vegetabilisk form från tång. Dessutom finns det rikligt med omega 3 i linfröolja. Linfröolja härsknar dock lätt så se till att köpa den i mörka flaskor, förvara den i kylskåp och använd den rimligt snabbt. Smakar den härsket ska den kastas. Omega 3-oljor är bra till att motverka förhöjda triglycerider och tar samtidigt bort en stor del av sötsuget.
• E-vitaminer motverkar bildandet av fettceller.
• Av andra viktiga vitaminer för att behandla levern finns alla B-vitaminer, inklusive kolin. Kolinbrist kan resultera i fettavlagringar i levern.
• Lecitin ska inte glömmas, då produkten kan hjälpa till att ta bort fettavlagringar i levern.
• Det är bra med en daglig dos av C-vitaminer.
• När det gäller mineraler är det speciellt viktigt med zink och selen.
• Mariatisten har en speciell roll när vi talar om örtmediciner och lever. Silymarin är ett av ämnena i Mariatisten. Det är ett starkt leverbeskyddande ämne och kan medverka till att regenerera en fettlever.
• Kronärtskocka innehåller några speciellt fattaktiva ämnen som hjälper lever- och gallsystemet samt stimulerar nedbrytningen av fetter.
• Maskros är också en verksam örtmedicin. Den är vätskeutdrivande och innehåller stora mängder kalium samtidigt som den stimulerar lever och galla.

Tips

Alkoholism är ett av de största samhällsproblemen nästan överallt i världen, och det skadar inte bara alkoholisten utan många gånger även partner, barn och nära släktingar.
 
I grannbyn Chelem köpte jag en tidning som heter ”la Verdad”. I den läste jag en artikel som handlade om en undersökning kring antidepressivmedicin och kvinnor. I artikeln stod det att 46 procent av kvinnorna som utsattes för våld köpte antidepressivmedicin utan recept samt att många av dessa utsatta kvinnor senare begick självmord.
Jag talade med min städdam kring artikeln och hon sa att det stämmer samt att hon tidigare hade en väninna som hade begått självmord efter upprepat våld i hemmet när mannen hade druckit. Väninnan åt också antidepressivmedicin.
 
Liknande historier hör vi över hela världen i samband med alkohol. Som tur är finns det nu också många bra avvänjningskliniker där man kan få hjälp. I min research av möjligheter hittade jag en mycket vacker bön som efter vad jag har hört också används i många AA-föreningar.
Bönen kallas för en ”serenity”-bön.
Serenity betyder frid i sinnet, ro och harmoni.
 
Så, som avslutning på denna artikel önskar jag alla ett riktigt gott nytt år och citerar bönen, som jag tror att vi alla, oavsett ålder, kön och utmaningar, kan njuta av:
 
God grant me serenity
To accept the things I can not change
and courage to change the things I can
and wisdom to know te difference.
 
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan
och förstånd att inse skillnaden.
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.