Drömmen om Spanien – kan bli din!
Det råder onekligen högtryck på den spanska bostadsmarknaden och ingenting tyder på att intresset svalnar. Tvärtom! Under 2017 ökade bostadsköpen i Spanien med inte mindre än 14,98 procent jämfört med 2016, vilket motsvarar 464 223 bostadsaffärer under året. 3 895 av dessa bostäder köptes av svenskar, vilket visar att antalet bostäder som köpts av svenskar förra året har ökat med 8 procent jämfört med 2016.
 
Drömmer du om en bostad i solen är du alltså inte ensam. Redan i slutet av 1960-talet slog svenskar ned sina bopålar på Costa del Sol och sedan dess har antalet som upptäckt det njutningsfulla livet här bara växt. En del väljer att bosätta sig här permanent med allt som det innebär medan andra köper semesterboende, som de kanske även ser som en investering med alla uthyrningsmöjligheter som finns. Ytterligare andra förverkligar en dröm att spendera sina glimrande pensionärsår i det behagliga klimatet som Spaniens sydkust erbjuder. Oavsett vad drömmen om Spanien bottnar i finns det här någonting för alla.
 
Denna Bostadsspecial som du just nu håller i din hand fokuserar på området Costa del Sol, som sträcker sig både öster och väster om Málaga längs den vackra och varierande Medelhavskusten. Här kan var och en hitta just sin pärla. Klimatet bjuder på över 300 soldagar per år, varma, soliga och långa somrar med temperaturer kring ca 29-34 grader samt soliga och milda vintrar med ca 15-20 grader, med en och annan störtskur som friskar upp. De fantastiska stränderna erbjuder bad och lek, segling och fiske samt lugn för dem som vill njuta av en vacker utsikt. Nu är snart också det mesta av den långa vandringsleden utmed hela kuststräckan färdig, vilken lämpar sig till både promenader, joggingturer eller flera dagars äventyr till fots.
 
Vacker utsikt är det också upp mot bergen, som på många platser skyddar kustremsan från kalla vindar norrifrån. Bergen inbjuder också, liksom havet, till mängder av äventyr. Från turistkontoren i städerna delas det ut kartor över bergsvandringsleder som tar en med genom spännande natur, på vissa platser mer utmanande än andra. Styr man blicken lite nordost kan det under vinterhalvåret skymtas vita toppar och där, bara två timmars bilfärd bort, ligger Sierra Nevada vars backar lockar till härlig skidåkning. Tänk vilka möjligheter det finns – skidåkning på förmiddagen och sol på stranden om eftermiddagen! Och detta är bara ett litet urplock. Längs Costa del Sol finns det så mycket mer; t ex. nästan 70 golfbanor, alla sorters idrottsklubbar, mängder av restauranger, barer och nattklubbar för alla stilar.
 
Tar vi en närmare titt på städerna längs Costa del Sol förstår vi varför denna kust lockar så många, för varje stad har sitt lilla extra. Börjar vi i öster, vid Salobreña, Almuñécar och La Herradura, ca en timmes bilfärd öster om Málaga, hittas många små vikar med skyddade stränder och det är relativt långt mellan städerna och byarna. Där är atmosfären lugn och landskapet är både vackert och frodigt. Tack vare traktens skyddande berg är klimatet där tropiskt, så det odlas både mango och papaya, samt andra tropiska frukter. Lite inåt land från denna kustremsa hittas de vackra bergsbyarna Cómpeta och Frigiliana, som fortfarande osar andalusisk charm.
 
Ett stenkast närmare Málaga ligger en svenskfavorit, nämligen Nerja. En vit liten stad, full med marknader och restauranger, med spansk känsla på kanten till Medelhavet. Här ligger även Maro med sina fantastiska droppstensgrottor samt städerna Torrox och Torre del Mar, som vinner allt fler svenskars hjärtan.
 
I mitten bland städerna på Costa del Sol ligger provinshuvudstaden Málaga. Här bjuder det historiska centrumet med många mysiga gränder på shopping, restauranger och spansk atmosfär och ingen kan missa den historiska katedralen med bara ett kyrktorn som sträcker sig upp mot solen. Pulsen i staden fortsätter även när solen går ned och det är inte förrän sent som gatorna blir folktumma. Málaga bjuder även på en modern lustbåtshamn och åtskilliga museum och antika lämningar, och inte minst viktigt för tillgängligheten – Málagas internationella flygplats, som är den fjärde mest trafikerade i Spanien.
 
Väster om Málaga ligger den sedan 1960-talet så populära staden Torremolinos, som då var charterresornas mecka och som fortfarande i dag sjuder av liv och som just nu genomgår en stor reformering, bland annat för att göra staden ännu vänligare för fotgängare. Torremolinos grannstad heter Benalmádena, som består av Benalmádena Costa nere vid havet med en fin lustbåtshamn (dit det finns en båtlinje från Torremolinos) samt en bydel, Benalmádena Pueblo, lite längre upp mot bergen. Det är också i Benalmádena som kustens nöjespark hittas.
 
Nästa stad är en riktig favorit bland nordbor, Fuengirola, full av nordiska butiker och restauranger men även mycket spanskt. Här bor bland annat många svenska barnfamiljer då en av kustens svenska skolor ligger här, liksom även den svenska kyrkan och en fin djurpark. Lite uppåt bergen ligger Mijas Pueblo, en spansk vit by som turisterna älskar.
En halvtimmes bilfärd väster om Málaga ligger berömda Marbella, där kustens andra svenska skola ligger, som om sommaren fylls med jetsets från hela världen, samt den lyxiga lustbåtshamnen Puerto Banús, fylld med märkesbutiker och fina restauranger. Och lite ovanför lyxhamnen det populära villaområdet Nueva Andalucía, där riktigt många svenskar funnit sin dröm, liksom många andra nationaliteter – vilket förövrigt gäller resten av kusten också.
 
Därefter följer San Pedro och Estepona, som nyligen genomgått stora moderniseringsprojekt med bostäder och lyxhotell, som nu lockar allt fler utlänningar, och med en kort bilresa inåt land ligger gourmetbyn Benahavís. Fortsätter vi västerut, strax innan Gibraltar, ligger sedan fina Sotogrande.
Costa del Sols läge och den utmärkta infrastrukturen i landet gör det även lätt att upptäcka delar av landets rika kulturarv, som tydligt ses i t ex Granada, Sevilla och Córdoba. Och skulle Madrid locka tar snabbtåget bara 2 timmar och 50 minuter!
 
Så hur vet man var man ska slå sig ned för att trivas? Med lite efterforskning har du chansen att hitta det perfekta läget för just dig. Men det är också mycket att ta ställning till när man köper bostad så i denna Bostadsspecial får du mängder med information och tips om vad du bör veta när du är i bostadsköpartagen. Dessutom bjuder vi också på matnyttig information om vad du som redan bor här och vill sälja din bostad bör tänka på för att locka just de svenska köparna.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.