Med Spanien inför våra fötter…

Med Spanien inför våra fötter...

Renfe (Red Nacional de Ferrocarriles Españoles) är Spaniens nationella tågbolag. Spanien har i dag ett av de bästa järnvägsnäten i Europa med höghastighetståg (AVE=Alta Velocidad Española) vars maxfart når upp till 310 km/h.
 
Reser vi från Málaga till Madrid med kl. 7.10-tåget så att vi är i Madrid kl. 9.38 och med sista tåget hem, avgång från Madrid kl. 20.35 med ankomst i Málaga kl. 23.40, kan vi åka på dagsutflykt till Spaniens huvudstad!
 
AVE-järnvägsnätet går bara mellan Spaniens största städer men det går fler tåg än så! MD-tågen (Media Distancia) förbinder hundratals spanska städer med det mer traditionella järnvägsnätet och så finns ALVIA-tågen som kan köras på bägge spåren. Maxhastigheten för ALVIA-tågen är ca 250 km/h.
 
För vår första tågutflykt i Spanien valde vi en vacker vårdag och resan gick till Madrid; det blev en sann resa att vara tågturist i ett av Europas största länder!
 

Köpa biljetter

När vi skulle köpa biljetter gick vi först in på Renfes webbplats www.renfe.com för att orientera oss lite men då vi inte var speciellt erfarna tågturister bestämde vi oss för att köpa våra biljetter genom en resebyrå. Spanska resebyråer får ingen procentmässig kommission av försäljning av Renfe men som kunder betalar vi 3 euro för varje biljett som de ordnar åt oss. Det visar sig vara värt pengarna – många gånger om!
 
Det första som vi blev frågade var huruvida vi hade ett så kallat tarjeta dorada – guldkort. Alla passagerare, även utlänningar, över 60 år kan köpa ett guldkort. Detta guldkort berättigar till upp till 40 procent rabatt på priset måndag-torsdag och 25 procent rabatt fredagar, lördagar och söndagar. Kortet kostar 6 euro och kan köpas antingen hos Renfes biljettdiskar eller hos en resebyrå. Kortets giltighetstid är tolv månader och vi måste visa pass innan vi kan få det – kortet är personligt. Ta alltid med kortet när du reser! Priset på biljetterna beror på vilken tid vi reser. De populära morgon- och kvällstågen till och från Madrid kostar naturligtvis mest. Platsbiljett ingår alltid i priset på fjärrtåg.
 

Bilparkering i Málaga

Det finns flera stora parkeringsplatser bara några minuter från tågstationen och vi får veta att de ”nästan aldrig” är fulla. Utan att förhandsboka kostar parkering ca 20 euro per dag. Om man betalar i förskott blir det billigare och dagspriset sjunker ju fler dagar man parkerar. Det finns också ett stort (och till viss del oöversiktligt) parkeringserbjudande via så kallat valet parking, som erbjuder väsentligt rimligare parkering. Det kan även nämnas att det finns utmärkta bussförbindelser till Málaga både västerifrån (Marbella) och österifrån (Nerja). Busstationen i Málaga ligger bara några minuters promenadväg från tågstationen.
 

Avsett lite extra tid

Terrorhot har genom åren satt sin prägel på den spanska tågtrafiken så innan vi går ombord på morgontåget till Madrid kontrolleras vårt bagage i en säkerhetskontroll precis som bagaget kontrolleras på flygplatserna. På grund av detta är det bra att planera så att man har några minuter extra innan man ska ombord på tåget.
Har man inte köpt biljett i förväg tar det också lite tid att köpa den på tågstationen, men det finns en egen biljettlucka för dem som ska med nästa tåg. Det går också att köpa biljetter genom automater som finns i avgångshallen.
 
Och tillslut sitter vi på tåget! Bakom oss är solen på väg upp och strålarna skiner som guld på bergstopparna. En del av passagerarna reser sig och går till restaurangvagnen för att äta frukost. Vi köper en kopp kaffe från en som går runt med en rullvagn. Kaffemuggen står helt stilla och säkert på bordet framför oss, även när tåget kör i 300 km/h.
 
För den som vanligtvis sitter bakom ratten med intensivt fokus på vägen är det en fantastisk känsla att kunna luta sig tillbaka i en bekväm stol och se landskapet susa förbi utanför fönstret. Tåget kör förbi vinodlingar, småbyar, gamla borgar, väderkvarnar, tallskogar och fler vinodlingar.
 

Estación de Atocha

Estacion de Atocha var Madrids första tågstation och byggdes år 1851. Efter en brand återuppbyggdes stationen 1892. Hundra år senare byggdes stationen ut och i dag står den som en punkt på många ”måste se”-listor över Madrids mesta sevärdheter. Den gamla byggnaden har bland annat byggts om till en tropisk trädgård med en liten sjö vari det bor sköldpaddor. Runtomkring den tropiska oasen ligger caféer, små butiker och platser där man kan sätta sig och vila en liten stund.
 
För många spanjorer förknippas dock Atocha med ett mycket sorgligt minne. Där dog nämligen 191 människor och 1460 personer skadades den 11 mars 2004 efter ett terrorattentat. Det sägs att de skyldiga bakom attentatet var en islamistisk terroristgrupp med anknytning till al-Qaida.
 
Fakta:
Tågstationen i Málaga heter Málaga María Zambrano. Den ligger centralt i Málaga, precis intill busstationen, 9 km från Málagas flygplats. Att ta sig mellan flytplatsen och tågstationen är lätt med kusttåget (Cercanias).
Av Rikke Iuell Printz

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.