Processen mot de katalanska politikerna är färdig – SOS från Bancosol – Nya biljetter till kungaleden

Processen mot de katalanska politikerna är färdig - SOS från Bancosol - Nya biljetter till kungaleden

Processen mot de katalanska politikerna är färdig

Den spanska riksåklagaren har denna vecka åtalet färdigt mot nio av de 30 personer som står åtalade för att stå bakom det olagliga självständighetsvalet i Katalonien den 1 oktober förra året. De åtalade är inte bara politiker utan även katalanska ämbetsmän och poliser, som nu åtalas för brott mot den spanska grundlagen och/eller för att ha använt offentliga medel till att organisera det olagliga valet. Riksåklagaren har i dag belägg för att minst 1,6 miljoner offentliga euro har använts till kampanjmaterial, registrering av katalaner i utlandet (i ett nytt register), valobservatörer och logistik kring valet, som företaget Unipost har fakturerat de katalanska myndigheterna.
Bland de nio som kommer att presenteras för deras åtal finns ledaren av ERC och före detta vicepresidenten för det katalanska Generalitat, Oriol Junqueras, samt Jordi Sánchez, som är före detta president för den katalanska folkrörelsen ANC och tidigare nummer två i partiet Junts per Catalunya efter Carles Puigdemont.
Medan utredningarna mot de anklagade katalanerna fortsätter är det fortfarande kaos i det katalanska Generalitat, där det på grund av den politiska oron fortfarande inte tillsatts någon ny regionalregering.

 
{loadposition google_native}
 

SOS från Bancosol

Málagaprovinsens livsmedelsbank, Bancosol, har hamnat i allvarliga ekonomiska problem efter att deras årliga bidrag från det offentliga minskats från 850 000 till 175 000 euro. Det är först och främst Junta de Andalucía som minskat sitt bidrag till organisationen.
Det råder ingen brist på matvaror hos Bancosol, som de får gratis eller för en symbolisk summa hos flera stora livsmedelsbutikskedjor. Dock har de brist på pengar för att kunna upprätthålla den nuvarande infrastrukturen med lagerlokaler, stora kylsystem, leveransbilar och organisationens program för återsocialisering som förra året hjälpte 144 personer att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. ”Vi har 20 personer på vår lönelista och dessa dedikerar all sin tid till Bancosol. Men nu måste vi skära ned antalet till bara tio personer. Vi kan också minska lite i vår produktion av färdigrätter men får vi inte minst en halv miljon euro att arbeta med kan vi inte längre garantera en daglig måltid till de 48 300 invånare i provinsen som dagligen kommer till våra soppkök”, förklarar Joaquín Jiménez, som är ordförande för Bancosol. Han hoppas att provinsens kommuner, fonder och privata företag kommer att hjälpa livsmedelsbanken.
 

Nya biljetter till kungaleden

Sedan invigningen av vandringsleden ”El Caminito del Rey” som sträcker sig fram längs bergssidorna i området El Chorro, strax norr om Málaga, har en miljon människor gått leden. Vandringen har blivit så populär att det är svårt att få biljetter till den, men från och med denna vecka släpps det 100 000 nya biljetter. Biljetterna gäller för perioden juni till oktober i år och förväntas sälja slut under bara några veckor. Biljetterna kostar 10 euro (18 euro med guide) och säljs på sidan: www.caminitodelrey.info
 
{loadposition google_native}
 

Málaga City Run för pressfrihet – 7 km, söndag 6 maj 

Söndagen den 6 maj är det dags för ”Carrera de la Prensa” som nu springs för tredje året. Detta är ett lätt 7 km stadslopp med start kl. 10.00 vid fotbollsstadion La Rosaleda varefter deltagarna springer genom Málagas gator och gamla stadsdel fram till mål vid den romerska teatern. Arrangör är APM (Asociación de la Prensa de Málaga/Málaga Press Association), som just skrivit ett samarbetsavtal med Costa Press Club (pressklubben för utländsk media på Costa del Sol: www.costapressclub.com).
 
Alla är välkomna att delta i stadsloppet och springa för pressfriheten. Du behöver alltså inte vara medlem av pressklubben för att delta, och du får gärna bjuda med vänner och bekanta att också springa för pressfriheten!
 
Deltagande kostar 8 euro.
 
Vill du springa under Costa Press Clubs fana och vara med och representera utländska residenta och utländsk media på Costa del Sol? Kontakta då Costa Press Club, som då även ordnar med anmälan, senast den 25 april: info@costapressclub.com
Vill du göra egen anmälan Málaga City Run (vid egen anmälan är sista anmälningsdag 3 maj kl. 14.00) eller ha mer information, klicka här

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.