Sveriges populäraste sommarartist möter värmen på Costa del Sol: Tomas Ledin

Sveriges populäraste sommarartist möter värmen på Costa del Sol: Tomas Ledin

Det är blå himmel och strålande solsken som speglar sig som glimrande guld i havet när jag en dag i maj sätter mig i firmabilen och kör mot Almuñécar. Jag sitter och sjunger i kapp med musiken som strömmar ut ur högtalarna – typisk svensk sommarmusik gör mig så glad! ”Inte ett moln, så långt ögat kan nå, inte en droppe regn, på flera dar…”

Nu kan ni nog gissa vem det är jag ska träffa.

Apelsinjuice i handen och fötterna i sanden

Han sitter på en chiringuito med fötterna i sanden. Naturligtvis är det Tomas Ledin, som med en färskpressad apelsinjuice hälsar mig välkommen. Han befinner sig på Costa del Sol för att vara med två dagar på Costa Tropical Music Camp, där han med sin erfarenhet inspirerar, ger tips och idéer till deltagarna på campet. Med är också musikern Rolf Eriksson, som är på plats för att hjälpa deltagarna med bland annat teknik, inspelning, gitarrpålägg m.m., och faktum är att Tomas och Rolf är goda barndomskamrater och har följt varandras karriärer genom åren. Efter sina två dagar på campet kommer Tomas sedan att fortsätta till Estepona för att spendera några dagar med vännen och musikproducenten Leif Carlquist.
 

Lyssna på förebilder

”Det är jättekul att vara här. Det är en fin och inspirerande miljö, och jag är glad att jag kan hjälpa till”, börjar Tomas när jag frågar vad han tycker om campet, och så fortsätter han att förklara vilka tips han ger campdeltagarna: ”Jag tycker att man ska skriva om det som är viktigt för en själv, att man tittar inåt och på så sätt får mening i sina texter. När man skapar musik tycker jag att man bör lyssna på sina förebilder. Själv har jag t ex lyssnat mycket till Bob Dylan, Cornelis Vreeswijk och José Feliciano. Sedan får man ge det tid, skriva och skriva, och så hittar man sin egen röst och sitt uttryck.”
 

Gamla hits lever kvar

Det går inte att sticka under stol med att Tomas Ledin haft en fantastisk karriär som artist i Sverige och hans hits hörs fortfarande ofta på svenska radiokanaler, inte minst på midsommarafton.
”Det är ganska kul att sitta och titta på Spotify hur många det är som lyssnar på min musik på midsommar, och faktum är att jag har noterat en hel del lyssnare här i Spanien. Då är det Ledinfest!”, skrattar han. Så berättar Tomas att hans egna midsommarfirande är av det traditionella slaget – dock utan Ledinmusik – och firandet hålls oftast ute i Stockholms skärgård, där det dukas med allt som sig bör och så sjungs det snapsvisor.
 

Ödmjuk

Jag vet egentligen inte vad jag förväntade mig inför dagens möte, det är första gången som jag träffar Tomas. Jag förvånas faktiskt över hur ödmjuk han är, inte alls skrytsam över sina fantastiska musikframgångar som han haft sedan han började på 1970-talet. Men för dem som inte hänger med i svenska musikbranschen kan jag med beundran för denna svenska artist meddela att hans karriär är långt ifrån över.
 

Framgångar med nya showen

”Den nya showen Ledin – Skarpt Läge Deluxe hade premiär på Cirkus i Stockholm i september förra året och det är verkligen kul att den blivit så uppskattad! Så nu fortsätter vi med fler föreställningar runtom i hela Sverige under hela hösten”, berättar Tomas och fortsätter: ”Vi har en fin ensemble och det är verkligen kul och inspirerande att vara ute och turnera med showen.”

Sommarlugn

Efter besöket på Costa del Sol vankas det nu sommar och Tomas berättar att han har sett till att vara ledig.
”Jag försöker att inte planera så mycket och det som står på ’att göra listan’ är att göra ingenting. Några direkta planer på ett nytt album har jag inte men att göra album ligger ändå alltid i bakhuvudet. Men tankarna får sorteras med tiden, det är alltid låtskrivandet som avgör hur framtiden blir. Blir resultatet bra blir det skiva och konserter. Det är en kreativ cykel. Det kan vara mycket ensamt att skriva, när jag skriver är jag nog lite av en ensamvarg, och slitsamt i stunder. Men sedan när det är dags för studioarbete vill jag absolut arbeta tillsammans andra, två-tre personer, det är mycket viktigt. Och sedan, med konserter, blir det mycket socialt med alla musiker. Men som sagt, vi får se, jag planerar bara några år åt gången.”
 

Bästa plattan

Själv lyssnar Tomas inte på sina egna låtar, med mindre att han har radion på och en låt spelas, men då lyssnar han mer på hur det fungerar i bytet med låten innan och efter. I hans högtalare hörs i stället Mariza Faco, mycket Coldplay, Joni Mitchell, Amos Lee och Chris Stapleton – hans skiva From a Room: Volume 2 är den bästa plattan som gjorts under det senaste århundradet, enligt Tomas.
 

Tacksam

”Det bästa i mitt liv hittills är att jag har fått och kunnat syssla med det jag vill – musik. Det är ingen självklarhet. Jag har alltid skrivit utefter att det ska kännas bra i mig”, förklarar Tomas.
Tomas lärde sig tidigt att inte oroa sig. I början av sitt låtskrivande tvingades han pantsätta någon gitarr liksom att han som ung någon gång åt på restaurang ”på krita”. Helt klart framgår det av vårt samtal att han i första hand känner tacksamhet för att han är frisk och sedan ser det som en bonus att han alltid kunnat, och fortfarande kan, syssla med det han brinner för. Och nu har hans kunskaper och musik alltså också tagit honom till låtskrivatcampet i Almuñécar.

Costa Tropical Music Camp

Costa Tropical Music Camp är ett sjudagarsläger för musiker och låtskrivare som önskar finna ny inspiration i sitt skapande. Campet startades 2012 och drivs av Janett Jensen, med många års erfarenhet från musikbranschen i Sverige, bland annat som A&R (Artist & Repertoire) och som även skriver egna låtar, dessutom har hon det egna musikförlaget JJ Music. Deltagarna på campet kommer från hela världen men det senaste campet var ett nordiskt camp då deltagarna bara skrev på svenska.
 
Deltagarna får träffa andra låtskrivare för att dela erfarenheter och kunskaper, samt för att få inspiration till nytt material, och alla bor på Hotel Bahía Tropical i Almuñécar där de fyller dagarna med att skriva musik. En del av låtskrivarna är redan signade hos förlag, andra strävar efter det och vissa producerar, skriver låtar och/eller sjunger.
 
”Tanken är att deltagarna ska inspirera varandra, möta nya tankar samt idéer. Jag kan också tipsa om förändringar på melodi eller text och förhoppningsvis skapas låtar som kan bli en hit”, berättar Janett Jensen.
För kontakt: janett@janettjensen.se
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.