Mariano Rajoy avgår som partiledare för Partido Popular · Ny spansk regering · Uber är körklar · Gripen med 705 000 euro i väskan

Mariano Rajoy avgår som partiledare för Partido Popular · Ny spansk regering · Uber är körklar · Gripen med 705 000 euro i väskan

Mariano Rajoy avgår som partiledare för Partido Popular

“Det är dags att tacka för mig. Det är det bästa för mig och för Spanien.”
Med dessa ord avgick Mariano Rajoy i tisdags eftermiddag från partiledarposten i Partido Popular. Han har stått i spetsen för partiet sedan 2004 och sedan 2011 har han varit statsminister.
Mariano Rajoy har inte för avsikt att varken utse eller rekommendera sin efterträdare, som ska väljas under en extraordinär partikongress i höst. Däremot vill han gärna fortsätta inom partiet med en mindre roll, om den nya ledaren vill det.
 
{loadposition google}

 

Ny spansk regering

Det omfattande korruptionsfallet ”Gürtel” har störtat Mariano Rajoy och hans regering. Under fredagseftermiddagen röstade en knapp majoritet i parlamentet nämligen för det misstroendevotum som PSOE, lett av Pedro Sánchez, hade ställt till Rajoy och regeringen. Misstroendevotumet ställdes som följd av domen som föll i maj, i det årslånga Gürtel-fallet, som handlar om korruptionen inom Partido Popular samt flera av partiets tidigare ledande politiker. 29 medlemmar och före detta samarbetspartners till Partido Popular har dömts oanat stränga straff för omfattande korruption med offentliga medel, och själva partiet fick en bot på 245 000 euro för hur de från 1989 och ca 20 år framåt hanterat saken samt för att ha haft en så kallad ”parallell bokföring” (läs: administrerat svarta pengar). Ingen av de dömda var med i den sittande regeringen men domen har gett Mariano Rajoy och partiet ett så stort trovärdighetsproblem att samarbetet med stödpartiet Ciudadanos och andra mindre stödpartier blev ohållbart. Så i början av juni fick Rajoys regering se en majoritet i parlamentet rösta för Pedro Sánchez som ny president.
Pedro Sánches kommer att stå i spetsen för en minoritetsregering bestående av bara PSOE fram till nästa parlamentsval som hålls 2020.
 
pedro sanchez psoe
 
 
 
{loadposition google}
 
 

Uber är körklar

I går morse körde de första 200 Uber-bilarna ut på gatorna på Costa del Sol. Det handlar om de så kallade uthyrningsbilarna med chaufför, som förra året provocerade fram mycket stort missnöje samt strejker bland kustens taxichaufförer. Redan från och med första dagen har Uber gått ut med kampanjer till alla som reser med AVE-tåg och de har, enligt bolaget själv, fått ett positivt bemötande på Costa del Sol.
Uber finns i dag i Madrid samt Barcelona och bolaget har valt Málaga som tredje stad att lansera tjänsten i efter att det förra året efterfrågades 150 000 körningar.
Från taxichaufförernas sida tyder allting på att de har gett upp kampen mot Uber (och Cabify) och att de i stället tar upp kampen om konkurrensen. Costadelsol.taxi är taxichaufförernas nya hemsida via vilken man enkelt och lätt kan beställa en bil i hela provinsen samt räkna ut priset för tjänsten.
 
 

Gripen med 705 000 euro i väskan

I slutet av förra veckan försökte en tysk medborgare resa med 705 000 euro i sin resväska, men den rutinmässiga bagagescanningen på Málagas flygplats satte stopp för mannens resplaner. Tysken var på väg till Turkiet med den stora summan kontanter men då han inte kunde dokumentera varifrån pengarna kom greps han av spansk polis, som misstänker honom för pengatvätt.
 
{loadposition google_native}
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.