Världens snyggaste Harleys byggs i Vélez-Málaga

Det är en liten verkstad med stora ambitioner. De är bara två personer som designar och bygger mellan 15-20 Harley Davidson-motorcyklar om året. Det är inte många, men å andra sidan är de bland de finaste i världen.

Omgivningen är blygsam och industrikvarteret är halvtråkigt. Men för Francisco Alí spelar det ingen roll. Han fokuserar bara på sina motorcyklar. I snart tio år har den spanska mekanikern ägnat sig helt och hållet åt sin passion – att specialbygga Harley Davidson-motorcyklar. Han designar dem och han bygger dem. Han gör det dessutom så bra att han i dag anses vara en av världens absolut bästa på att specialbygga Harleys.
 
 

 
 

Allt kommer uppifrån

Det hela har byggts upp kring det amerikanska begreppet ”customize” – allt ska vara specialbyggt och personligt, till varje enskild kund. Därför går det inte att hitta en motorcykel lik någon annan hos den spanska Harley-byggaren.
 
”Idéerna till utveckling och ny design snurrar hela tiden i huvudet. Allt visualiseras och så sparar jag det på näthinnan. Ingenting designas med papper och penna. Det är jag inte speciellt bra på”, berättar Francisco Alí med ett stort leende på läpparna.
 
Han arbetar hela tiden på fyra till fem motorcyklar, för ofta avbryts bygget av en motorcykel flera gånger på grund av att han måste vänta på leveranser av rätt reservdelar.
 
”Det kan ta från mellan två månader upp till ett helt år innan allting är färdigt, för det kan också hända att en del saker behöver designas på nytt eller helt enkelt byggas om längs vägen. Om det ska bli perfekt så tar det den tid det tar. Och det ska vara perfekt”, säger Harley-byggaren bestämt.
 
Ofta har hans kunder en tydlig idé kring vilken sorts motorcykel de vill ha, och så kryddas det med Francisco Alís kreativitet. Hans största kreativa framgång är utan tvekan hans design och utvecklingen av det som han kallar en Harley Davidson ”campo” motorcykel.
 
”Det är en Harley till 100 procent men motorcykelns stil är mer robust och kan inte jämföras med det som man direkt förknippar med en Harley Davidson”, förklarar Francisco Alí medan han visar foton på de många motorcyklar han byggt, som alla kan ses på www.lorddrakekustoms.com. Det handlar helt klart om unika motorcyklar, och det är också det som kunderna betalar för.
 

Dyra motorcyklar till dyra kunder

Francisco Alí kan bygga en bra motorcykel för 15 000 euro men priset kan också hamna på 120 000 euro. Bara en enda gång har han sålt en motorcykel för mer än det.
”Allt beror på designen, materialen och tiden som ligger bakom. Det är tydligt att min publik är mycket selektiv. De vill ha någonting som är speciellt och de är villiga att betala vad det kostar”, berättar Francisco Alí. I hans katalog ses flera ända namn som bland annat den världskända spanska musikern Alejandro Sanz. Men han är långt ifrån den enda.
 
”Det är både en ära och bra publicitet att ha kända kunder. Men vägen till framgång är lång. Det ska tänkas och arbeta hårt på att bygga liksom att presentera rätt motorcykel till de stora mästerskapen. Lyckas man med det så följer skriverier och sedan kommer också kunderna. Det är uteslutande därför som jag har kunnat göra min passion till mitt levebröd”, förklarar Harley-byggaren. Samtliga medier och fackfolk ser honom i dag som någon som har en säker placering i Topp 10 av världens bästa inom sitt fack. Förra året blev han utnämnd till nummer fem i det som anses vara fackets världsmästerskap, varför världens Harley-älskare också riktat blicken mot verkstaden i Vélez-Málaga.
”Det är ganska få motorcyklar som säljs lokalt. Nästan alla beställningar kommer från antingen utlandet eller från utlänningar. Jag är bara glad att kunna arbeta härifrån för det är här jag hör hemma. Jag har rest och sett allt det jag en gång drömde om och under flera år hade jag också drömjobbet på en bra verkstad i Miami”, berättar Francisco Alí, som redan är i full gång med den motorcykel som han ska presentera under årets världsmästerskap. Ambitionerna är höga.
 

Vill nå toppen

Den fina femteplatsen från i fjol ska nämligen, minst, försvaras.
”I ett halvår har jag gått med en motorcykel i tankarna och jag tror att jag kan göra det ännu bättre än sist. Vi får se”, berättar den ambitiösa malagueñon, som nu har stora planer för sin verkstad. Han har nämligen designat och lanserat sitt eget varumärke – eller ”brand”, som det heter på fackspråk. LDK, vilket är initialerna i Lord Drake Kustoms, är ett nytt brand som specialbygger alla sorters märken av motorcyklar och som även lanserar en kollektion med t-shirts, kepsar, handskar och andra tillbehör.
 

Att köra motorcykel är en livsstil och för Francisco Alí är det en livsstil att designa och bygga dem. Som ung var han professionell bergsklättrare och besteg världens högsta berg. Nu vill han nå toppen igen – denna gång med sina motorcyklar.

 
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto/Video: Simon Goltermann

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.