Under min sommarsemester till Mexiko i juli åkte jag på matförgiftning. Det var helt och hållet mitt fel, då jag inte lyssnade på mitt förnuft. Jag hade köpt en knippe bananer utan topp, de var nämligen lite övermogna. Mitt förnuft sa att jag inte skulle köpa bananer utan topp och över huvud taget inte äta dem när de var övermogna. Jag sa: ”Nähä, inte blir man sjuk av bananer.”

Men dagen efter märkte jag att det kan man visst bli! Jag fick både kraftig diarré, kräkningar, hög feber och ont i hela kroppen.
 
Jag hade inte mer probiotika, dem hade jag gett till en trevlig taxichaufför som hade haft diarré i två veckor. Det måste ju vara onekligen obehagligt att behöva köra runt med ett par toalettpappersrullar när man är ute på vägarna hela dagen. Jag gav dem till honom för att jag vanligtvis har bra immunförsvar och stark mage.
Då sjukdomen hade toppat kom min vän med en öl och sa att jag skulle sippa på den. Den skulle lugna mig lite och det behövdes lite salt och socker i den 35-gradiga värmen som rådde. Jag sippade och märkte att det fick mig att må bättre, även om jag vet att alkohol är vätskedrivande. När min vän vågade lämna mig ensam körde han till närmaste grönsakshandel där han köpte en massa grönsaker och så bad han dem slakta en kyckling, för hans väninna var sjuk. De skyndade sig ut på gården och fångade in den bästa kycklingen, vilken sedan blev rena hälsokuren för mig. Kycklingen kokades ihop med grönsakerna i tre timmar och när det var klart blev jag så när som på matad med den goda soppan.
Om det var ölen eller soppan, eller kanske kärleken med vilken jag serverades det, eller kanske en blandning av det hela, det vet jag inte. Men jag började återfå mina krafter och inom kort kunde jag återgå till mina dagliga sysslor.
 
Även om ovanstående kur hjälpte mig rekommenderar jag normalt en mildare och säkrare kur.
Enligt min erfarenhet florera ofta magsjuka i september. ”Flyttfåglar” från många olika länder återvänder till sina hem här i Spanien. Allmänna toaletter delas av många, och det är många möten, kramar samt hälsningar.
 
I skolorna börjar eleverna också deras vardag och där byts det både hälsningar och bakterier från många olika håll.
Orsaken bakom magsjuka kan bero på både bakterier, virus och andra skadliga bakterier. Normalt får man symptom redan några timmar efter att man ätit den mat eller haft annan närkontakt med smitta, men det kan gå upp till ett dygn innan du verkligen märker det.
Symptomen är vanligtvis kraftig diarré, kräkningar, magsmärtor och feber. Som regel går de starkaste symptomen över efter ca 12 timmar.
 

Kosten

Vid magsjuka är det bra med en rejäl utrensning, förutsatt att du annars är frisk och kry. Om inte så bör du kontakta dig läkare och få hjälp. Du bör även kontakta läkare om tillståndet förvärras eller varar längre tid än normalt.
När du klarar av att hålla kvar vatten så börja med lite kokt vatten och tillsätt eventuellt lite äpple- eller citronjuice och/eller en aning salt. Vi förlorar salt under sjukdomen och kroppen har behov av salt för att fungera.
Börja försiktig med att inta vätska. Din mage är medtagen så det kan vara lite svårt för den att inta för mycket vätska på en gång till att börja med.
Märker du att din mun är torr kan du se om du mår bra av att suga på någon isbit.
Havresoppa, eventuellt sötad med lite osötad saft, är bra att börja med för att få i sig lite mat.
För att stötta levern kan du dricka lite ekologisk morotsjuice.
En bra hjälp kan vara ett rivet äpple. Allra bäst är det att äta rivet äpple med en tesked. Rent kemiskt vet jag inte varför det ska ätas med en tesked men min erfarenhet säger att det fungerar. Det kan vara för att äpplet på det sätt äts och tuggas långsamt.
Känner du att du är på bättringsvägen kan ett rostat bröd vara gott, men det ska vara utan smör. Vill du ha pålägg kan du använda lite rostat äpple.
Och så gör lite potatismos gott. Potatismoset ska vara gjort på vatten och utan tillsatt smör.
Du kan också välja att komplettera med naturell, osötad yoghurt, helst ekologisk.
Lite paradoxalt råder jag också om lite banan, när den värsta diarrén är över.
Ris kan hjälpa till att verka stoppande vid diarrén, men jag råder inte till att börja med det, med undantag för bebisar, barn och svaga personer, då jag menar att magsjuka har det bra av att rensas ut ordentligt, även om det kan vara hårt mot magen. Men återigen, det gäller bara om man är en annars helt frisk person.
Jag brukar också gärna säga att när man börjar känna hunger kan man som regel och tåla mat. Var dock i alla fall försiktig med att äta alltför tunga måltider. Om du gärna vill ha lite kött så håll dig till lite kyckling eller kalkon. Ät heller inte allt för kryddad mat de första dagarna efter att du mår bra igen. Kryddor kan eventuellt medverka att hålla kvar illamåendet.
 

Kosttillskott

Normalt går en vanlig matförgiftning över snabbt men den kan försvaga ditt immunsystem, även om du känner dig frisk.
• Det viktigaste med att bygga upp ditt tarmsystem och på så sätt hjälpa ditt immunsystem är att se till att få en bra mjölksyreprodukt, även kallad probiotika. Om du inte vet vilken som är bäst för dig så kan du få information om detta i din hälsokostaffär.
• Det kan vara en bra idé att även ta spirulina. Spirulina är en grön alg som finns både som tabletter och pulver, som kan tillsättas i dina smoothies. Den innehåller både vitaminer och mineraler och 60 procent av spirulina är protein. Dessutom är spirulinan fiberrik samt innehåller inget fett. Spirulina rensar ut tungmetaller och andra giftiga ämnen ur kroppen och kallas ofta en naturlig probiotika.
• Chlorella, som också är en alg, kan eventuellt tas ihop med spirulina. På så sätt fås ett ordentligt energilyft i immunsystemet och en helt unik superbooster.
• Aktivt kol kan också användas vid förgiftning. Det är bra för att rensa ut giftiga ämnen ur systemet. Använd helst aktivt kol framställt av kokosnötskal. För säkerhetsskull ska det sägas att aktivt kol inte har någonting att göra med riktigt kol, så håll dig ifrån grillkolen! Om du väljer aktivt kol ska du vara uppmärksam på att dricka mycket vatten, minst 12-16 glas om dagen. Aktivt kol ska tas ett par timmar innan du äter eller tar andra kosttillskott eller medicin. När du köper aktivt kol ska du försäkra dig om att det inte innehåller konstgjorda sötningsmedel. Tillsätt kanske lite juice, om du inte kan få ned det som det är.
• Matcha-te kan vara bra att dricka för att stötta ditt immunsystem. Matcha-te är fyllt med antioxidanter och ger kroppen frisk och naturlig energi.
• Ett bra B-vitamintillskott som består av alla B-vitaminer kan hjälpa dig få energi och krafter.
• Det kan vara bra att ta ett tillskott med vitlök, som är allmänt bra för immunsystemet och som även verkar antibakteriellt.
• Äppelcidervinäger är bra för ämnesomsättningen. Den hjälper dig att smälta maten, och innehåller både vitaminer, mineraler och enzymer. Ta ett par teskedar i ett glas vatten och drick.
 

Tips

• Försök att undvika matförgiftning. Kött, och speciellt korv, är saker som du ska vara extra uppmärksam på om du besöker varma länder.
• Äter du frukt och grönt bör du se till att tvätta dem ordentligt innan du äter det. När jag tvättar mina grönsaker i Mexiko använder jag köpevatten – jag vet inte vad kranvattnet innehåller.
• Äter du på restaurang, be dem om att inte få is i din dryck. Ät helst skalfrukter som apelsin, banan osv. Var noga med att bananerna är stängda både i botten och i toppen, så att du inte dummar dig som jag gjorde!
• Innan du reser till främmande länder så se till att ta några bra mjölksyrebakterier i någon vecka innan. Se också till att ta med lite extra på resan, ifall olyckan skulle vara framme.
• Låt bli att dricka kranvatten och köp i stället ditt dricksvatten. Använd också köpevatten när du borstar tänderna. Se till att tvätta händerna ofta och ordentligt. Ta också med dig handsprit och/eller våtservetter. Du kan klara dig långt genom att se till att ha rena händer hela tiden.
• Undvik mjölkprodukter om du precis haft diarré. Magen kan ha svårt att spjälka mjölksocker en tid efter.
• Tycker du om gatukök är det bra att välja det ställe som verkar renast och välj den mat som är brännande het. Bakterier klarar inte av höga temperaturer. Det kan vara soppa, friterat eller stuvningar.
• Flyger du, så finns det undersökningar som visar att det lilla fällbordet framför dig är en riktig bakteriehärd. Det kan vara en bra idé att använda en av dina våtservetter till att torka av det.
• Som HC Andersen sa: ”Att resa är att leva”. Låt inte din resa förstöras av rädsla och oro. Se till att få en god reseupplevelse, det stärker också ditt immunsystem.
 
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.