Oro i Katalonien · Spansk ekonomi är kanske på återgång · Primera Air i konkurs

Oro i Katalonien · Spansk ekonomi är kanske på återgång · Primera Air i konkurs

Oro i Katalonien

I måndags var det årsdagen för det olagliga självständighetsvalet i Katalonien. Det hade i förväg anmälts att flera demonstrationer skulle hållas på många platser i Katalonien, men det kom att det på en del platser slutade i kaos. I Barcelona utvecklades demonstrationerna sig till direkta gatustrider mellan polis och de mest radikala separatisterna. Under en kort period lyckades en grupp på 500 radikala personer överrumpla polisen och till och med ta sig in i det katalanska parlamentet. Polisen lyckades dock snart omorganisera sig och återta kontrollen, men 32 tjänstemän skadades.
De radikala katalanska separatisterna protesterade inte bara mot centralregeringen i Madrid utan även mot Quim Torra och hans regionalregering, som de anser inte gör tillräckligt i kampen för ett självständigt Katalonien.
Gällande dialogen mellan Pedro Sánchez regering i Madrid och regionalregeringen i Katalonien så sker det fortfarande ingenting.

 
 
 
 
{loadposition google_native}
 
 
 

Spansk ekonomi är kanske på återgång

Den avgående presidenten för Spaniens näst största bank, BBVA, är orolig för landets ekonomiska framtid. I en stor intervju med dagstidningen El Mundo har Francisco González sagt att han är rädd att Spanien står inför en ny, dock mindre, ekonomisk kris. ”Under de senaste två åren har Spanien stått still, både ekonomiskt och politiskt, och det kommer vi nu få betala för”, sa han till dagstidningen och förklarade: ”Med två val på två år och den minsta minoritetsregeringen i mannaminne som resultat kommer vi ingenstans. Detta syns på både de dalande investeringarna och på den ökade arbetslösheten. Situationen i Katalonien har naturligtvis inte heller någon positiv ekonomisk effekt.”
Francisco González var en av de få framträdande spanska företagsledarna som år 2008 offentligt uttalade sig kritiskt kring den dåvarande regeringens ekonomiska politik.
 
 
 
 
{loadposition google}
 
 

 

Primera Air i konkurs

Det isländska flygbolaget Primera Air ställde i måndags in alla sina aktiviteter och meddelade i går, tisdag, officiellt att bolaget gått i konkurs. Bolaget, som startades år 2004, har under de senaste åren haft åtskilliga avgångar mellan Sverige, Danmark, Norge och Spanien, men de senaste åren har varit svåra för dem, speciellt de två senaste. Förra året tvingades Primera Air rapportera en förlust på 10 miljoner euro, när bolaget förlorade ett av sina plan på grund av allvarliga problem med korrosion (nedbrytning av metall i planet). I år har Primera Airs förlust uppgått till över 20 miljoner euro, på grund av förseningar och operationella problem samt leasing av plan för att kunna uppfylla sina förpliktelser mot passagerarna.
På sin hemsida beklagar Primera Air att de nu lägger ned hela verksamheten.
Över 4 000 personer har biljetter som de köpt för att flyga med Primera Air, och det är mycket tveksamt om de får sina pengar tillbaka.
 
 
 
 

{loadposition google_native}

 
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.