Mijas kommun försvarar åsnetaxierna
Under de senaste åren har det pågått en livlig debatt om åsnetaxierna i Mijas. En del säger att det handlar om djurmisshandel. Andra anser att det är en gammal tradition som bör bevaras. Efter mycket om och men har kommunen i Mijas nu valt att sätta punkt i frågan och deras beslut är att åsnetaxierna inte kommer att förbjudas, då de är att ses som symbol för byn.
”Vi har sett till att åsnorna har fått ordentliga levnadsförhållanden då de har en ny plats att stå på, som ligger under själva taxihållplatsen. Där kan åsnorna vila, äta och dricka, när de inte är på gatan”, har borgmästaren Juan Carlos Maldonado förklarat vid ett tidigare tillfälle. Och han får stöd av sin kollega Nuria Rodríguez, som i en intervju till dagstidningen SUR försäkrar att: ”I dag finns det inga åsnetaxier som transporterar turister på ryggen. I stället har de en vagn som de drar, som minskar vikten. Och så har också turerna i byn lagts så att de undviker backarna.” Nuria Rodríguez har även sagt att varje enskild åsna oftast bara har tre till fyra turer, på vardera 30 minuter, om dagen.
{loadposition google_native}
Puigdemont bildar nytt parti
Han befinner sig fortfarande i politisk exil i Belgien men är politiskt ytterst aktiv i Katalonien. Den före detta presidenten för den katalanska regionalregeringen, Carles Puigdemont, har just bildat en ny plattform, Crida Nacional, som inom kort förväntas ombildas till et politiskt parti. Frontfiguren för den nya plattformen är Quim Torra, som i dag också står i spetsen för regionalregeringen och partiet PDeCAT. Det spekuleras naturligtvis kring varför Puigdemont grundar ett nytt parti och den mest trovärdiga förklaringen skulle vara att Puigedemonts nuvarande parti PDeCAT är splittrat i frågan om vilken strategi som ska användas framöver när det gäller den viktiga frågan om Kataloniens tillhörighet.
Det är nu precis ett år sedan som Puigdemont förklarade Katalonien som ny, självständig republik varefter han flydde till Belgien med en handfull av sina närmaste inom partiet. Sedan dess har det hållits regionalval i Katalonien, vilket inte förändrade den politiska bilden. Och dialogen med den nya PSOE-regeringen i Madrid är i stort sett ickeexisterande.
{loadposition google_native}
Unicaja Banco klarar sig utmärkt
Det var många bekymrade miner när Málagaprovinsens lokala sparbank Unicaja skulle slås ihop med två andra sparbanker för att därefter lanseras på börsen som en ny bank. Men nu ett par år på börsen senare har de bekymrade minerna bytts ut mot stora leenden, för Unicaja Banco klarar sig riktigt bra. Stordriftsfördelarna och minskningen av antalet filialer börjar visa resultat. Motsvarande har banken kunnat minska sina tillgångar genom att sälja stora delar av sitt lager av konkursbon till bra priser och sist, men inte minst, så har Unicaja ökat sin utlåning till privatpersoner och mindre företag med 27 procent. Det är utlåningen som ger ett litet, men säkert, ränteutbyte.
I måndags kunde därför Unicaja presentera ett nettoöverskott på 142 miljoner euro för årets första nio månader, vilket är 18,4 procent mer än vid samma tidpunkt förra året. Bankens soliditetsgrad ligger på små 16 procent, vilket är betydligt högre än det krav som Europeiska Centralbanken har ställt upp för de europeiska bankerna.
{loadposition google}