Det var egentligen i ett annat ärende som jag mötte Gonzalo Ros. Han är nämligen ägare och driver husbilsfirman Flamenco Campers, som hyr ut husbilar, eller camper vans, till turister och spanjorer, som vill köra runt under deras semester. I Gonzalos stora garage står det, förutom husbilarna, nämligen ett annat fordon. Gömt under ett skynke stod någonting som fångade min uppmärksamhet under besöket och det tog inte lång tid innan Gonzalo stolt drog bort överdraget och stolt visade upp sin, till min förvåning, spansktillverkade motorcykel av märket Ossa.

 
”Egentligen bytte jag motorcykeln mot en båt som jag hade stående. Båtens motor fungerade inte så jag kom överens med en bekant om att vi skulle byta min båt mot en motorcykel som han hade stående, som var i behov av en rejäl upputsning”, berättar Gonzalo om sin Ossa. Och upputsad blev den.
 
Gonzalos Ossa, som är en 350 Desert-modell, var den första spansktillverkade motorcykeln som deltog i det som på den tiden hette Paris-Dakar Rally.
”Det var år 1983 och det var ett helgalet projekt. Juan Porcar vad den första spanjoren som deltog i Dakarrallyt och han körde en Ossa 350 Desert. Det var en tvåtaktsmotor medan alla andra var fyrtaktare. Han kom också bara till Algeciras – men i alla fall”, ler Gonzalo, som dock inte själv har tid att köra på Ossan, varför den är till salu.
 

Ett land med en stolt motorcykeltradition

I Katalonien finns det en förvånansvärt stor tradition att tillverka motorcyklar. År 1924 började Ossa-företaget med att tillverka symaskiner till den spanska marknaden. Efter andra världskriget började företaget, liksom många andra tillverkare såsom Harley Davidson och Yamaha, att tillverka tvåtakts-motorcyklar. Men i Spanien fanns det ytterligare två stora tillverkare som kastade sig in på marknaden denna tid, nämligen Bultaco och Monteso.
 
Sin storhetstid mötte Ossa på 1960-talet och på den tiden exporterade de även många motorcyklar till andra europeiska länder. Men den riktigt stora exporten skedde till USA och Kanada, där motorcrossporten blomstrade – en sport som Ossas maskiner passade utmärkt till.
Den första framgången fick de 1967 i ett 24-timmarsrace i Barcelona. Ossa tog överraskande en första- och andraplats mot alla de stora spanska motorcykelmärkena. Inspirerade av framgången bestämde företaget sig för att även ställa upp i tävlingar i utlandet och därmed även uppnå exportmöjligheter.
 
Dock kom det in billiga, japanska modeller på den spanska marknaden och detta i kombination av en arbetarstrejk 1977 gjorde att företaget tillslut gick under, efter några riktigt hårda år, trots att Ossa slogs ihop med konkurrenten Bultaco.
 
Ossa är i dag ett populärt vintage-märke och det finns självklart Ossa-entusiaster i Spanien, men även i USA.
 
År 2010 köpte en grupp spanska företagare rättigheterna till varumärket Ossa och så började de nytillverka de kända motorcyklarna.
 
Är du intresserad av vintage-bilar och -motorcyklar kan du se mer av sådana under mässan ”Retro Auto&Moto Málaga” som hålls i Palacio de Ferias y Congresos i Málaga den 26-28 januari 2019, se mer: www.eventosmotor.com/2018/v-retro-malaga.html
 
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.