Spännande val i Andalusien · Vilka är VOX? · Stor insamling av livsmedel

Spännande val i Andalusien · Vilka är VOX? · Stor insamling av livsmedel

Spännande val i Andalusien

Visst rådde det en viss spänning inför det andalusiska regionalvalet i söndags men spänningen bottnade mest i vem PSOE och Susana Díaz skulle ingå koalition med för att kunna bilda regeringen. Spänningen antog dock nya dimensioner vid 22.15-tiden på söndagskvällen då de första valresultaten presenterades och efter drygt en timme stod det klart: för första gången på 36 år har socialistpartiet förlorat sin majoritet i Andalusien. Med ett dyk på 14 mandat åker Susana Díaz ut och får stå på sidolinjen i den andalusiska regionalpolitiken. Från mitten samt från höger stormar Ciudadanos samt det nya partiet VOX in och tillsammans med Partido Popular, som trots minskat antal mandat fortfarande är det näst största partiet i Andalusien. Dessa tillsammans får ihop 59 mandat, vilket är fyra fler än nödvändiga 55 för majoritet.

 
 
 
 
 
{loadposition google_native}
 
 
 
 

Vilka är VOX?

VOX grundades i december 2013 av en utbrytargrupp från artido Popular (PP). Denna grupps sägs ha blivit trött på PP:s slingrande, mittensökande politik. Sommaren 2014 hade partiet lockat 1 000 medlemmar, som nästan enstämmigt valde Santiago Abascal, då 42 år, till partiets första ledare. Vid regionalvalet i Andalusien 2015 fick partiet blygsamma 18 017 röster, vilket motsvarade 0,45 procent av alla röster. Och inte heller gick det bättre i det landstäckande parlamentsvalet samma år. Då fick VOX nämligen 57 753 röster (0,23 procent) och var fortfarande ett okänt parti för de flesta i Spanien.
Men sedan dess har det gått framåt med rasande fart. Nästan 400 000 andalusier kryssade i söndags för VOX. Detta har gett det nya partiet tolv mandat, vilket säkrar en borgerlig majoritet i det andalusiska parlamentet.
 
 
 
 

{loadposition google_native}

 
 
 
 

Stor insamling av livsmedel

Tack vare 4 000 frivilliga, 340 matbutiker och solidariska invånare lyckades Málagaprovinsens officiella livsmedelsbank, Bancosol, samla in inte mindre än 600 000 kg livsmedel under helgen som var. Därmed uppnåddes målet för årets stora insamling inför jul, en kampanj som förövrigt ingen mindre än Antonio Banderas gav ett ansikte i åt i år.
Fördelat under hela året samlar Bancosol in 6,5 miljoner kg livsmedel, som delas ut och tillagas till dem som har det sämst ställt i provinsen.
Totalt söker 45 000 familjer i Málagaprovinsen hjälp hos Banosol varje år.
 
banco sol
 
 
 

{loadposition google}

 
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.