Vinter i Spanien – och klimatförändringar

Vinter i Spanien – och klimatförändringar

Med det bästa klimatet på fastlandet i Europa och över 320 soldagar om året är det många som tror att det är sommar året runt på Costa del Sol. Men det är det bestämt inte och klimatförändringarna under de senaste åren gör att vi mer än någonsin tidigare också upplever årstider här på Solkusten.

Det mesta av nederbörden under ett år faller under vintermånaderna. Det upplevs alltmer extremväder i hela världen, vilket också gäller i Spanien. Sommaren börjar tidigare och temperaturerna är högre och håller i sig längre än normalt. Nederbörden å sin sida minskar och perioderna mellan regnen varar längre än vanligt. Allt detta skapar stora miljömässiga problem.

Tittas det närmare på klimatförändringarna som upplevs nu blir det tydligt att Spanien och Costa del Sol är speciellt dåligt rustat för att möta utmaningarna på ett hållbart sätt. Det är nästan mer regel än undantag att alla fristående hus har egna simbassänger i trädgården, det finns fler än 80 golfbanor längs med Costa del Sol vilket innebär att det finns enorma arealer som dagligen står för oerhört hög vattenförbrukning och utöver privata trädgårdar finns det även stora allmänna ytor, som parker och dylikt, med vattenkrävande subtropiska och tropiska växter. Som om det inte vore nog använder även kommunerna stora mängder vatten i otaliga fontäner, både i rondeller och på andra platser, vars vatten tars direkt från dricksvattenreservoarerna. Sedan tillkommer vattenförbrukningen inom jordbruket, vars förbrukning av vatten överstiger allt det som nämnts här. Solen och värmen gör att det i Andalusien går att odla frukt och grönsaker som man normalt och naturligt bara hittar i tropiska trakter. Det handlar om t ex mango och persika. Problemet här är att det regnar en hel del i tropiska områden, men det gör det inte här, så även om Spanien har tillräckligt höga temperaturer och sol så har landet inte tillräckligt med vatten till att odla dessa. Som exempel kan det tittas närmare på t ex persikor och mango – det går åt över 1 200 liter vatten för att odla ett kilo persikor, och för ett kilo mango går det åt hela 1 600 liter vatten. Den spanska jordbrukspolitiken och industrin har varit helt fel ute och inom kort kommer detta får katastrofala följder. Hållbart jordbruk är att odla det som man har naturliga förutsättningar till att odla, och för Spaniens del handlar det inte om växter som kräver mycket vatten. Spanien är helt enkelt på väg att torka ut.

En annan sak som det kan tas en närmare titt på med hänsyn till hållbarhet är det dåliga isolerade husen är. Speciellt märks det nu vintertid när solen går ned om eftermiddagen och inte längre värmer. Vintern är inte heller kort. Under perioden november till mars kan det upplevas temperaturer på under 10 grader nattetid, så det är alltså tal om fyra till fem vintermånader. Trots detta saknar alltså majoriteten av hus och byggnader isolering och är alltså konstruerade enbart med hänsyn till den varma årstiden. Fönstren är ofta englasfönster och dörrarna har breda springor i under och överkant. Värmeförlusten är alltså så hög att det nästan är omöjligt att uppnå en god inomhustemperatur. Detta är viktigt att ta med i beräkningarna när det letas bostad, speciellt om bostaden som köps är äldre. Någonting av det försa som bör göras efter ett bostadsköp är att modernisera bostadens fönster, installera en värmepump samt möjligen även isolering liksom golvvärme, minst i badrum. Detta är viktigt att ta med i budgeten om man inte vill göra som många av spanjorerna – gå fullt påklädda hemma.

Costa del Sols läge har stor betydelse, speciellt om vintern. Klimatet längs Costa del Sol är speciellt och lokalt kan det upplevas stora temperatursvängningar. Inåt land är det generellt varmare om sommaren och kallare om vintern än vad det är längs kusten, och tillskillnad från kusten upplevs det sällan någon bris om sommaren, vilket kan göra det olidligt när termometern kryper uppåt 40 grader och mer. Vintertid å andra sidan, om man valt att bosätta sig vid ett berg där huset ligger i skön skugga under sommarmånaderna, kan det bli nästintill konstant kallt, även dagtid, då den låga vintersolens värmande strålar aldrig når till att värma ens lite.

Så det rådet absolut vinter, även på Costa del Sol, men den är ljus och varm dagtid, jämfört med vintern i Sverige. Och Costa del Sol har ju faktiskt ett härligt snöparadis, som också är Europas sydligaste skidort, närmare bestämt Sierra Nevada i Granada, bara en kort bilresa från kusten. Där, i Sierra Nevada, bjuder de vita backarna på skidåkning, ofta från november till och med maj, och är dagen solig kan man stå i backen på skidor om förmiddagen och ligga på stranden om eftermiddagen – samma dag, någonting som är helt unikt!


Av Tom Halvorsen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.