Ris är fyllt med oorganisk arsenik
Risgrynsgröt och Paella. Ris á la Malta och Arroz con leche. Kyckling i curry och Arroz caldoso.

 
Spaniens nationalrätt är baserad på ris och svenskarnas kök är inte heller främmande för fröerna från stråväxten Oryza, som vi till vardags kallar ris. Men många av oss är dock inte uppmärksamma på att det kan finnas hälsorisker kopplade till om man äter stora mängder ris, om man inte håller sig till några försiktighetsåtgärder.

Vad är oorganisk arsenik och varför är det farligt?

Oorganisk arsenik finns naturligt i mark och vatten. Förr har det också använts som bland annat bekämpningsmedel samt i pesticider och i samband med impregnering av trä.
 
År 2009 bedömde Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) att oorganisk arsenik faktiskt är giftigare än man tidigare trott, även i låga doser.
 
Konsumtion av ris, och därmed oorganisk arsenik, är i Sverige så högt att det tros kunna påverka risken för att utveckla cancer i lungor, urinblåsa och hud.*

Barn påverkas mer av arsenik än vuxna

Som utgångspunkt kan det sägas att alla som äter ris påverkas av arsenik. Barn äter dock större mängd mat i förhållande till kroppsvikt varför de, när de äter ris, har ett högre intag än vuxna. Därför råder bland annat det danska livsmedelsverket (DTU Fødevareinstituttet) att man äter färre risprodukter och att barn direkt låter bli att äta/dricka riskakor och risdrycker.

Organisk och oorganisk arsenik – vad är skillnaden?

Arsenik är ett grundämne och har nr 33 i det periodiska systemet med förkortningen ”As”. Både organisk och oorganisk arsenik förekommer naturligt. Det anses inte finnas några problem med organisk arsenik till skillnad från oorganisk arsenik och den primära källan till organisk arsenik är fisk. I naturen finns arsenik även i förbindelse med andra grundämnen såsom syre, klor och svavel – i förbindelse med dessa kallas arsenik för oorganisk arsenik. Oorganisk arsenik kan komma från bekämpningsmedel/pesticider och föroreningar, som spridit sig till näringskedjan.**

Undvik arsenik – skölj riset

Brunt ris anses normalt vara nyttigare än vitt ris men om man bara tar hänsyn till mängden arsenik i riset innehåller det bruna riset mer arsenik än det vita riset.
Undersökningar visar att du faktiskt kan undvika en stor mängd av arseniken om du sköljer riset i varmt vatten samt lägger riset i blöt över natten innan du tillagar det. Kom dock ihåg att byta vatten innan du kokar riset nästa dag. Enligt undersökningar från Belfast University i Irland kan du minska mängden arsenik i riset med 82 procent genom att använda dig av denna metod.
 
Det finns alltså ingen anledning att helt utesluta ris från din kost. Håll dig bara till dessa försiktighetsåtgärder så kan du servera ris med gott samvete.
 

År 2011 (senast tillgängliga siffrorna) åt varje svensk drygt 6,2 kg ris årligen medan spanjorerna tuggade i sig drygt 8,5 kg.***
 
Källor:
*DTU Fødevareinstituttet
**Dansk Kemi
***Helgilibrary.com
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.