Allt fler drabbas av cancer, och fler tillfrisknar · Kineserna i Málaga firar nyår · Spanien följer utvecklingen i Venezuela

Allt fler drabbas av cancer, och fler tillfrisknar · Kineserna i Málaga firar nyår · Spanien följer utvecklingen i Venezuela

Allt fler drabbas av cancer, och fler tillfrisknar

I måndags var det internationella cancerdagen och naturligtvis uppmärksammades temadagen även på Costa del Sol. Trenden man ser i Málaga är tydlig, på både gott och ont. Antalet som insjuknar i cancer har ökat med ca 2 procent per år under de sista 30 åren. Förra året insjuknade 8 766 personer i provinsen i den allvarvliga sjukdomen och i år förväntas antalet uppgå till över 9 000 personer. Positivt, å andra sidan, är att 53 procent av dem som diagnostiseras med cancer i Málaga i dag tillfrisknar.
Totalt dör i dag 190 personer per 100 000 invånare i provinsen av cancer.
Experter inom området säger att antalet cancerfall kan halveras med en hälsosam livsstil. Läkarnas råd är: ät hälsosamt, håll en hälsosam vikt, undvik rökning och skydda dig mot solen.

 
 
 
{loadposition google_native}
 
 

Kineserna i Málaga firar nyår

I tisdags firade kineserna nyår. Det gäller även för de 8 110 kineser som i dag är registrerade i Málagaprovinsen. För kineserna är 2019 ett speciellt år. I år är det nämligen grisens år och grisens tecken betyder stor ekonomisk potential.
De drygt åtta tusen kineserna i Málaga utgör en av landets största kolonier. Antalet kineser på Costa del Sol är dock ingenting jämfört med antalet kineser som etablerat sig i Madrid. Där finns flera industri- och bostadskvarter som ombildats till direkta ”China Towns”. Kineserna firar det nya året fram till 19 februari.
 
 
 
{loadposition google}
 
 

Spanien följer utvecklingen i Venezuela

Den spanska regeringen erkänner nu Juan Guaidó som ny president i Venezuela – precis som USA och ledande EU-länder också har gjort. Erkännandet isolerar Nicolas Maduro än mer men han vägrar att utlysa val eller dra sig tillbaka.
Under de senaste månaderna har den politiska, ekonomiska och sociala situationen i Venezuela varit så spänd att oppositionen valt en ny president utan hänsyn till den sittande presidenten Nicolas Maduro. Under Nicolas Maduros ledning har inflationen rundat 10 000 procent om året (läs: priserna har fördubblats 100 gånger under ett år) och det är akut brist på mediciner och livsmedel i landet. De dagliga protesterna och stridigheterna på öppna gator i huvudstaden är så våldsamma att man nu är rädd att det ska utbryta inbördeskrig i landet.
Spanien har alltid haft en mycket nära relation till Venezuela och följer därför utvecklingen noga. I dag bor det över 150 000 venezuelaner i Spanien.
 
 
 
{loadposition google_native}

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.