Isabel Pascual Villamor ny konsul i Málaga · Det stormar rejält kring Pedro Sánchez · GIL-politikern Roca släppt på fri fot · Taxibilarna i huvudstaden kör igen

Isabel Pascual Villamor ny konsul i Málaga · Det stormar rejält kring Pedro Sánchez · GIL-politikern Roca släppt på fri fot · Taxibilarna i huvudstaden kör igen

Isabel Pascual Villamor ny konsul i Málaga

Sveriges honorärkonsulat i Málaga får en ny konsul från och med den 10 februari 2019. Isabel Pascual Villamor tillträder som ny honorärkonsul efter Pedro Megías González, som varit honorärkonsul för Sverige i Málaga under 17 år.
Isabel Pascual Villamor är chef för ekonomisk utveckling på ett kommunalt företag som arbetar med affärsutveckling och ekonomisk tillväxt i Málaga. Hon är sedan länge aktiv inom spanska och andalusiska näringslivet och har lång erfarenhet både inom offentlig och privat sektor.
 
 
 
{loadposition google_native}
 
 

Det stormar rejält kring Pedro Sánchez

Kataloniens status fortsätter att utgöra rubriker i spanska medier. Dialogen mellan de katalanska separatistpartierna och Spaniens centralregering har varit minimal det senaste halvåret. Nu spekuleras det kring varför den spanska statsministern, Pedro Sánchez, har satt en opartisk medlare till att sköta uppgiften. Beslutet har fått så stor uppmärksamhet att de tre oppositionspartierna Partido Popular, Ciudadanos och VOX har uppmanat till stora demonstrationer i Madrid nu på söndag. Flera av de ”tunga namnen” i PSOE har också kritiserat Pedro Sánchez offentligt för hans beslut, som de anser vara dåligt ledarskap.
Pedro Sánchez har fått kritik förr men långt ifrån i den utbredning som nu.
 
  
 
{loadposition google}
 
 

GIL-politikern Roca släppt på fri fot

Mannen bakom det stora korruptionsfallet ”Caso Malaya” i Marbella, Juan Antonio Roca, är nu utsläppt ur fängelset. Roca har suttit i fängelse sedan mars 2006, då han sonat 2/3-delar av ett 20-årigt straff för sin centrala roll i Malaya-fallet, som är Spaniens genom tiderna största korruptionsfall.
Roca, som var kommunalrådsmedlem åren mellan 1991-2006, ska nu ha elektronisk fotboja och göra samhällstjänst – som att delta i kommunens välgörenhetsarbete.
Roca har flera brott och straff på sitt samvete men enligt den spanska grundlagen kan man dömas till max 20 år för ekonomisk brottslighet.
Alla Rocas personliga tillgångar har antingen sålts eller är fortfarande beslagtagna av myndigheterna som ersättning för hans stora skuld till staten.
 
 
 
 
{loadposition google_native}
 
 
 

Taxibilarna i huvudstaden kör igen

Efter 16 dagars strejk går det återigen att åka taxi i Madrid. Som vanligt är taxichaufförerna missnöjda med konkurrensen från Uber och Cabify, som de anser skapar snedvriden konkurrens. En mycket splittrad taxistyrka fattade i onsdags kväll beslut om att återvända till arbetet, trots att de inte fått igenom deras krav.
Strejken uppskattas ha kostat 40 miljoner euro i omsättning för de 15 000 taxiåkarna i Madridregionen. Detta motsvarar ca 2 600 euro per taxiåkare.
Strejken spred sig även till Barcelona och regeringen fruktade ett tag att den skulle blir landstäckande. Strejken i Barcelona avblåstes dock redan efter en vecka då Uber och Cabify bestämde sig för att avsluta sina verksamheter i staden av fruktan för sina chaufförers säkerhet.
Centralregeringen går inte aktivt in i konflikten då det är de enskilda regionernas uppgift att reglera transport och infrastruktur.
 
 
 

 

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.