Svenska ”spelaragenten” gripen i Fuengirola · Lönerna i Málaga sjunker · Dyrare att hyra boende · VOX för tuppfäktning

Svenska ”spelaragenten” gripen i Fuengirola · Lönerna i Málaga sjunker · Dyrare att hyra boende · VOX för tuppfäktning

Svenska ”spelaragenten” gripen i Fuengirola

I måndags kväll greps en svensk man i Fuengirola. Mannen, som i media benämnts som ”spelaragenten” heter Håcan Bodelind och har varit på flykt från det svenska rättsväsendet sedan december, då han dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för 20 fall av förskingring, varav nio anses som grova, under åren 2009-2017. Totalt ska han ha förskingrat 6,3 miljoner svenska kronor. Bodelind sjukanmälde sig dock inför sista förhandlingsdagen och flydde, och har sedan dess varit internationellt efterlyst.
Men i måndags greps han alltså. Det var en svensk man som kände igenom honom när han var ute och rastade sina hundar i Fuengirola. Mannen larmade svenska myndigheter som i sin tur kontaktade spansk polis som ett dygn senare kunde gripa Bodelind.
Bodelind har länge varit en känd profil på Costa del Sol och En Sueco har fått uppgifter om att han skulle ha varit med och drivit baren Terra Blues i Puerto Banús. Flera kustbor som En Sueco träffat har också berättat om att Bodelind kontaktat dem, utgett sig för att vara professionell investerare, och erbjudit sig placera stora summor av deras pengar.
Efter utlämning till Sverige väntar Bodelind fortsatta förhandlingar med eventuell straffskärpning i hovrätten i Sverige.
 
 
 
 
{loadposition google_native}
 
 
 

Lönerna i Málaga sjunker

Krisen är över men lönerna haltar efter. En ny uppseendeväckande rapport från fackföreningen CCOO talar ett tydligt språk. Flera av deras medlemmar i Málagaprovinsen har visserligen fått arbete men deras medlemmar lönenivåer är markant lägre jämfört med innan krisen bröt ut 2008. Fackföreningarnas siffror visar att en Málagabo i dag tjänar 11 procent mindre jämfört med 10 år sedan. Visserligen har minimilönen höjts sedan dess men många har aldrig kommit över den löneminskning som var kännetecknande för krisåren. Sett ur ett globalt perspektiv har Málagainvånarnas köpkraft minskat under de senaste 10 åren. Fackföreningens siffror visar att en arbetstagare i provinsen i dag tjänar 15 939 euro under ett år.
 
 
 
{loadposition google}
 
 

Dyrare att hyra boende

Hyrespriserna fortsätter att öka på Costa del Sol. Att hyra en 100 m2 stor bostad i Málagaprovinsen kostar i dag i genomsnitt 831 euro i månaden, eller 8,31 euro/m2. Siffrorna kommer från Fotocasa, som är en av Spaniens största bostadsportaler. I den senaste rapporten från Fotocasa har hyrespriserna i Torremolinos och Benalmádena ökat så mycket de senaste åren att dessa två kommuner nu är de dyraste på Costa del Sol med priser på 9,62 euro/m2 respektive 9,10 euro/m2. För att jämföra ligger hyrespriserna i Marbella och Málaga på ca 8 euro/m2, men priserna kan variera beroende på område. Således ligger de bästa hyresbostäderna i centrala Málaga på ca 1 000 euro i månaden i hyra.
Anmärkningsvärt gällande de senaste siffrorna från Fotocasa är hur dyrt det blivit att hyra bostad i Málaga jämfört med Granada och Sevilla. I de två sistnämnda ligger månadshyran för en lägenhet på 100 m2 strax över 600 euro jämfört med 831 i Málaga.
 
 
{loadposition google_native}
 

VOX för tuppfäktning

Partiet VOX har lagt fram ett förslag på att tillåta tuppfäktning. Förslaget från det nya partiet inom spansk politik är det senaste av kontroversiella förslag och uttalanden från den. Tuppfäktning förbjöds i Andalusien 2003 men VOX menar att det är en gammal tradition som bör bevaras.
VOX fick sitt stora genomslag i regionalvalet i Andalusien i december, då partiet kom in i det andalusiska parlamentet med tolv mandat (11 procent av rösterna). Sedan dess har stödet för dem ökat markant i hela landet enligt opinionsundersökningar. Åsikterna om VOX är annars mycket splittrade. Partiet har nämligen några mycket tydliga och kontroversiella åsikter om bland annat homosexualitet, kvinnovåld, Gibraltar och debatten om självständighetsfrågan i Katalonien.
Det är nu mycket troligt att partiet kommer att röstas in i det spanska parlamentet i valet i april. Omvänt är det tveksamt om partiet kommer att lyckas mobilisera sig till att kunna ställa upp i kommunalvalet i maj.
 
 
 
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.